Állapot vagy betegség? - Kevésbé bagatellizáljuk el

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. felméréseiből.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy néhány olyan kórkép - mint pl. a szorongás vagy a depresszió -, amelyet korábban hajlamosak voltunk elbagatellizálni, ma már a lakosság többségétől kellő figyelmet kap. A kérdésekre adott válaszokból ugyanakkor az is jól látszik, hogy bizonyos dolgokban sajnos még mindig egyszerűbb a hárítás, mint az aktív szerepvállalás. Gondolunk elsősorban a dohányzásra és az elhízásra.

A felmérés eredményeként kapott számadatok szerint a depressziót és a szorongást a megkérdezettek jelentős többsége (több mint 80 százaléka) betegségnek tartja, viszont úgy tűnik, még mindig van, aki nem veszi komolyan a hangulat és kedélyállapot ilyen szélsőséges megváltozását, ez pedig komoly veszélyeket rejthet magában. A súlyos kezeletlen hangulati zavarok orvosi segítség nélkül tovább mélyülhetnek, és szélsőséges esetben öngyilkosságba kergethetik az abban szenvedőt.

Nem csak esztétikai probléma

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri reprezentatív lakossági kutatások keretében a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal - kora tavasszal és késő ősszel - 1000 fő bevonásával bonyolítottak le lakossági kutatást telefonos megkérdezéssel. A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a felnőtt magyar lakosságot.

A megkérdezettek többsége szerint szintén betegségnek tekinthető az alvászavar és a visszértágulat is. Előbbiről fontos tudni, hogy gyakran bizonyos körülmények, külső tényezők megváltoztatása is sokat segíthet, például a rendszeres időben történő lefekvés, a mértékletes és nem túl késő estébe csúszó esti étkezés, vagy valamiféle stressz-űző technika feleslegessé teheti a gyógyszer használatát. Ha azonban ezek egyike sem segít, akkor valóban célszerű mielőbb orvosi segítséget kérni.

Nagy előrelépés, hogy a visszértágulatot egyre többen tekintik betegségnek. Korábban ugyanis sokan csak esztétikai problémaként gondoltak rá, nem fordultak orvoshoz vele. Pedig a korai kezelés megelőzheti a súlyosbodást, és számos szövődmény elkerülhető vele.

Nem vállalunk elég felelősséget

Szintén elgondolkodtató, hogy a túlsúlyt a lakosság több mint 60 százaléka tekinti betegségnek. Sokaknál valóban lehet valamiféle anyagcserezavar vagy endokrin betegség a háttérben, de sajnos gyakoribb az, hogy a nem megfelelő életmód, a mozgásszegény élet, egészségtelen táplálkozás vezet a túlsúly kialakulásához. Az ilyen esetekben pedig az, hogy betegségnek tekintik az elhízást, csak egyfajta hárítás, a saját felelősség levetkőzése, ami nem helyes magatartás.

Hasonló a helyzet a dohányzással kapcsolatban is. A megkérdezettek több mint fele tekinti betegségnek ezt a káros szenvedélyt, amit ha arról az oldalról nézünk, hogy ez tulajdonképpen egyfajta függőség, akkor valóban lehet a kórképek közé sorolni, de ettől még az egyén szerepe és felelőssége a leszokásban nem lehet kisebb.

(WEBBeteg/Szinapszis)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.