• Állapot vagy betegség? - Kevésbé bagatellizáljuk el

    Szerző:
    WEBBeteg

    A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. felméréseiből.

    Az eredmények azt bizonyítják, hogy néhány olyan kórkép - mint pl. a szorongás vagy a depresszió -, amelyet korábban hajlamosak voltunk elbagatellizálni, ma már a lakosság többségétől kellő figyelmet kap. A kérdésekre adott válaszokból ugyanakkor az is jól látszik, hogy bizonyos dolgokban sajnos még mindig egyszerűbb a hárítás, mint az aktív szerepvállalás. Gondolunk elsősorban a dohányzásra és az elhízásra.

    Hirdetések

    A felmérés eredményeként kapott számadatok szerint a depressziót és a szorongást a megkérdezettek jelentős többsége (több mint 80 százaléka) betegségnek tartja, viszont úgy tűnik, még mindig van, aki nem veszi komolyan a hangulat és kedélyállapot ilyen szélsőséges megváltozását, ez pedig komoly veszélyeket rejthet magában. A súlyos kezeletlen hangulati zavarok orvosi segítség nélkül tovább mélyülhetnek, és szélsőséges esetben öngyilkosságba kergethetik az abban szenvedőt.

    Nem csak esztétikai probléma

     A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri reprezentatív lakossági kutatások keretében a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal - kora tavasszal és késő ősszel - 1000 fő bevonásával bonyolítottak le lakossági kutatást telefonos megkérdezéssel. A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a felnőtt magyar lakosságot.

    A megkérdezettek többsége szerint szintén betegségnek tekinthető az alvászavar és a visszértágulat is. Előbbiről fontos tudni, hogy gyakran bizonyos körülmények, külső tényezők megváltoztatása is sokat segíthet, például a rendszeres időben történő lefekvés, a mértékletes és nem túl késő estébe csúszó esti étkezés, vagy valamiféle stressz-űző technika feleslegessé teheti a gyógyszer használatát. Ha azonban ezek egyike sem segít, akkor valóban célszerű mielőbb orvosi segítséget kérni.

    Nagy előrelépés, hogy a visszértágulatot egyre többen tekintik betegségnek. Korábban ugyanis sokan csak esztétikai problémaként gondoltak rá, nem fordultak orvoshoz vele. Pedig a korai kezelés megelőzheti a súlyosbodást, és számos szövődmény elkerülhető vele.

    Betegségnek tekinthetőek-e a felsoroltak?

    Nem vállalunk elég felelősséget

     További kutatások


    Szintén elgondolkodtató, hogy a túlsúlyt a lakosság több mint 60 százaléka tekinti betegségnek. Sokaknál valóban lehet valamiféle anyagcserezavar vagy endokrin betegség a háttérben, de sajnos gyakoribb az, hogy a nem megfelelő életmód, a mozgásszegény élet, egészségtelen táplálkozás vezet a túlsúly kialakulásához. Az ilyen esetekben pedig az, hogy betegségnek tekintik az elhízást, csak egyfajta hárítás, a saját felelősség levetkőzése, ami nem helyes magatartás.

    Hasonló a helyzet a dohányzással kapcsolatban is. A megkérdezettek több mint fele tekinti betegségnek ezt a káros szenvedélyt, amit ha arról az oldalról nézünk, hogy ez tulajdonképpen egyfajta függőség, akkor valóban lehet a kórképek közé sorolni, de ettől még az egyén szerepe és felelőssége a leszokásban nem lehet kisebb.

    (WEBBeteg/Szinapszis)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA