• A luxemburgi parlament engedélyezte az eutanáziát

    Szerző:
    WEBBeteg

    A luxemburgi parlament elfogadta a módosított eutanázia-törvényt, amely engedélyezi a kegyes halált a nagyhercegségben. Az első olvasatban elfogadott törvényt még egyszer el kell fogadnia a parlamentnek, majd az eutanáziát lelkiismereti okokból ellenző államfőnek is alá kell írnia azt, hogy hatályba léphessen.

    A luxemburgi parlamenti képviselők öt órán át tartó vita után, 31 igen, és 26 nem szavazattal, három tartózkodás mellett fogadták el első olvasatban a kegyes halált engedélyező törvényt. A parlament februárban már egyszer elfogadta az eutanáziát legálissá tevő törvényt, de azóta az állami tanács javaslatára jelentősen módosították.

    Hirdetések

    A törvényt várhatóan 2009. márciusában hagyja jóvá második olvasatban is a parlament, ami után az államfőnek is alá kell írnia, hogy hatályba léphessen. Henrik nagyherceg azonban közölte, hogy lelkiismereti okokból nem írhatja alá, megtörve ezzel az uralkodók hagyományos politikai semlegességét, alkotmányos válságot okozva.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ország parlamentje erre reagálva a múlt héten első olvasatban elfogadta az államfő hatalmát korlátozó alkotmánymódosítást. "Megértem a nagyherceg lelkiismereti aggályait, de úgy vélem, mivel a parlament támogatja a törvényt, így annak érvénybe is kell lépnie" - mondta még a szavazás előtt Jean-Claude Juncker kormányfő.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A belgák többsége támogatja a gyerekek halálhoz való jogát

    A belgák elsöprő többsége, 74 százaléka támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak is kérhessék orvosaiktól, hogy vessenek véget életüknek - derül ki a La Libre Belgique által szerdán közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból.

    A dohányzás teljes közterületi tiltásért indulhat népszavazás

    A dohányzás teljes közterületi tiltásáért indulhat népszavazási kezdeményezés, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést.

    Uzsoki-ügy: Mit gondol(j)unk az eutanáziáról?

    Morfintúladagolásban elhunyt betegek gyanús haláleseteinek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton egyes lapinformációk szerint házkutatást is tartottak. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy nyilatkozott: az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hírösszeállítás.

    Eutanázia - Spanyolországban engedélyezik

    2011 márciusában fogja jóváhagyni Spanyolország szocialista kormánya azt a törvénytervezetet, amely a gyógyíthatatlan betegek számára engedélyezi a méltósággal történő eltávozást az életből.

    Az eutanázia jogi szemmel

    Életben tartani, vagy hagyni meghalni. Ez az egyik legnagyobb kérdése az eutanáziának, vagy más néven a kegyes halálnak. Magyarországon az eutanázia egyik formája sem megengedett, emberölésnek minősül.

    Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA