• Gyógyszer vagy életmódváltás!

    Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ
    Szerző:
    WEBBeteg

    A nagyon hatékony gyógyszerek birtokában a mindennapok során a diétáról kevesebb szó esik. Az Amerikai Kardiológus Társaság ajánlása alapján ugyanakkor a lipidcsökkentő kezelés alapja a diéta.

    A THIS-Diete tanulmány során kétféle diétát elemeztek, és azokat a nem diétás betegek eredményeihez hasonlították. Kórházi kezelés igénylő szívbetegség, történés szignifikánsan kevesebb alkalommal volt a diétás csoportban, mint azoknál, akik kizárólag gyógyszeres kezelésben részesültek.

    Hirdetések

    A legjobb eredményeket a szigorú után követéses és rendszeres diétás tanácsadásban részesülő csoportban értek el. Megállapították, hogy a kezelés szerves része kell, hogy legyen a szakember által irányított diéta. A beteg magas koleszterinszintjét egyrészt a szintézist csökkentő statinokkal, másrészt a felszívódást gátló ezetimib készítménnyel csökkenthető.

    A leggyakrabban az életvitel, a táplálkozási szokások a felelősek a magasabb értékekért, így a kezelésben ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

    Számos előny

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ajánlás szerint az első lépés a diéta. Az LDL koleszterin csökkenése mellett fontos a HDL koleszterin emelése, melyet szintén a diéta tud legjobban elősegíteni. Jelenleg egyetlen egy gyógyszerrel sem lehet az életmódváltással elérhető eredményeket elérni, nem beszélve a tartós gyógyszerszedés költségeiről és jelenleg még esetleg ismeretlen káros következményeiről.

    Nemcsak a koleszterinszintről érdemes azonban beszélni. A helyes táplálkozás és életvitel ugyanis az összes betegség előfordulási esélyét, vagy megléte esetén a lefolyásának kedvezőbb irányát eredményezi.

    (Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Diéta epekövesség esetén

    Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt

    Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel. A halálesetek feléért itthon is a szív- és érrendszeri események (pl. stroke, szívinfarktus), valamint negyedéért a daganatos betegségek okolhatók. A cukorbetegséggel élők száma óvatos becslések szerint 700-800 ezerre tehető, de a rejtett eseteket is figyelembe véve akár az 1 milliót is elérheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA