Gyógyszer vagy életmódváltás!

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - Vital Balance Életmód Központ
megjelent:

A nagyon hatékony gyógyszerek birtokában a mindennapok során a diétáról kevesebb szó esik. Az Amerikai Kardiológus Társaság ajánlása alapján ugyanakkor a lipidcsökkentő kezelés alapja a diéta.

A THIS-Diete tanulmány során kétféle diétát elemeztek, és azokat a nem diétás betegek eredményeihez hasonlították. Kórházi kezelés igénylő szívbetegség, történés szignifikánsan kevesebb alkalommal volt a diétás csoportban, mint azoknál, akik kizárólag gyógyszeres kezelésben részesültek.

A legjobb eredményeket a szigorú után követéses és rendszeres diétás tanácsadásban részesülő csoportban értek el. Megállapították, hogy a kezelés szerves része kell, hogy legyen a szakember által irányított diéta. A beteg magas koleszterinszintjét egyrészt a szintézist csökkentő statinokkal, másrészt a felszívódást gátló ezetimib készítménnyel csökkenthető.

A leggyakrabban az életvitel, a táplálkozási szokások a felelősek a magasabb értékekért, így a kezelésben ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Számos előny

Az ajánlás szerint az első lépés a diéta. Az LDL koleszterin csökkenése mellett fontos a HDL koleszterin emelése, melyet szintén a diéta tud legjobban elősegíteni. Jelenleg egyetlen egy gyógyszerrel sem lehet az életmódváltással elérhető eredményeket elérni, nem beszélve a tartós gyógyszerszedés költségeiről és jelenleg még esetleg ismeretlen káros következményeiről.

Nemcsak a koleszterinszintről érdemes azonban beszélni. A helyes táplálkozás és életvitel ugyanis az összes betegség előfordulási esélyét, vagy megléte esetén a lefolyásának kedvezőbb irányát eredményezi.

(Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.