• Hepatitis: Európai út előtt is ajánlott az oltás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt három hónapban számos európai országban fertőzött a hepatitis A járvány, felütötte fejét Csehországban, Szlovákiában, Litvániában és Nagy-Britanniában is. A múlt héten 300 magyar gyermeket is be kellett oltani.

    A járványok jellemzően ősszel, a mediterrán nyaralások után 5-8 héttel jelennek meg Európában.

    A hepatitis A vírus széklettel ürül a szervezetből, és elsősorban szennyezett étellel, itallal, fertőzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel, szájon át terjed. A vírus gyakran előfordul a fejlődő országokban, trópusi területeken - Ázsia, Dél-Amerika és Afrika trópusi államai - és a mediterrán úti célpontoknak számító országokban - Tunézia, Egyiptom, Törökország, Görögország, Horváthország.

    Hirdetések

    A fejlett higiénés körülményekkel rendelkező közép- és nyugat-európai országokban általában csak alkalmanként bukkan fel a kórokozó, jellemzően a mediterrán és egzotikus utazási szezon után pár héttel ugyanis a vírus lappangási ideje 4-6 hét.

    Nemcsak rossz higiénés viszonyok között terjed

     A hepatitisről részletesen

   • Hepatitis A
   • Hepatitis B
   • Hepatitis C
   • Tengeri kagylóba lépve is elkapható a hepatitis
   • Májrákot is okozhat a Hepatitis C
   • Az elmúlt évben több, mint 250 hepatitis A okozta megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Az elmúlt napokban 300 általános iskolás gyermeket oltottak be a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban fertőző májgyulladás ellen. A településen eddig összesen 7 gyermek és 1 felnőtt fertőződött meg a hepatitis A vírussal. Négy megbetegedést regisztráltak Hajdúsámsonban is, de ott nem volt szükség az nagyszámú aktív védőoltás beadására.

    A nyíradonyi fertőzés forrását egyelőre még nem ismerik az illetékes egészségügyi szervek, ezt jelenleg vizsgálják. Bár a hepatitis A kórokozója gyakran a nem megfelelő higiénés körülmények miatt terjed, jelen esetben Nyíradonyban a nyolc beteg közül csak egyetlen él rossz szociális körülmények között.

    A nyár végén Nagy-Britanniában 200 iskolás gyermeket kellett beoltani hepatitis A ellen egy iskolában. Ott is valószínűleg egy utazó okozhatta a járvány kitörését, mivel az iskolában elit-oktatás folyik, így az ott tanulók még brit viszonylatban is kiemelkedő életszínvonalon élnek.

    Szeptemberben és októberben több európai államból is jelentettek megbetegedéseket, legutóbb Csehországban, Szlovákiában és Litvániában bukkant fel a vírus. Szlovákiában 200 gyermeket és családjaikat kellett beoltani a fertőzés ellen.

    Nem árt utazás előtt az óvatosság

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindezek alapján javasolt, hogy utazás előtt aki teheti oltassa be magát hepatitis A ellen, különösen azok, akik mediterrán vagy trópusi országokba készülnek. Mivel a síelők közül sokan pont Csehországba és Szlovákiába készülnek olyan területekre, ahol a hepatitis A megjelent, így érdemes nekik is felvenni a védőoltást utazás előtt.

    Javasolt olyan kombinált oltást kérni, amely nemcsak a hepatitis A, hanem a hepatitis B ellen is védelmet nyújt. Az utazóknak a nyaralás előtt legalább 6 héttel kell kérnie háziorvosától vagy a legközelebbi oltóközpontban a kombinált védőoltást, amelyből 3 szükséges 0-1-6 hónapos időközzel. Ezzel az oltással több évtizedre szóló védettség szerezhető.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt - A női higiénia alapjai

    Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás alapjait már gyermekkorban elsajátítjuk, érdemes azonban ezen felül is néhány dologra odafigyelni.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA