• Veszélyes gyógyszerek is vásárolhatók a neten

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szakértők félreverték a harangokat, mert veszélyes fájdalomcsillapítókat is recept nélkül szabadon lehet megvásárolni az interneten keresztül. Erről pénteken adott hírt a BBC brit közszolgálati hírportál.

    Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a Google és a Yahoo keresővel csaknem 100 olyan weboldalt találtak, amely brit vásárlóknak gyógyszert árusít.

    E webes gyógyszertárak majdnem fele árult olyan gyógyszert, amelyet kizárólag receptre lehetne csak kiadni, és 76 százalékuk nem követelte meg a vevőtől az érvényes receptet. Hat internetes patika ugyan kért receptet, de elfogadta a recept faxolt vagy emailezett másolatát, amely a kutatók szerint könnyen módisítható vagy hamisítható.

    Hirdetések

    Az interneten elérhető gyógyszerek között pedig vannak ópiumszármazékok és olyan nem szteroid gyulladásgátlók is, amelyeknek lehetnek komoly mellékhatásaik. Egyes ilyen gyógyszereket nem szabad bizonyos más szerekkel együtt szedni vagy kerülni kell bizonyos más betegségek esetén.

    A kutatók három olyan weboldalt is találtak, amely olyan fájdalomcsillapítót árusított, aminek a forgalmazását Nagy-Britanniában betiltottak a káros mellékhatásai miatt.

    A hatóságok is tudnak róla

      Kapcsolódó cikkek

   • Virágzik a potencianövelők feketepiaca
   • Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
   • A gyógyszerszedés szabályai
   • A tinik leggyakoribb egészségügyi őrültségei
   • - Meg voltunk lepve, milyen sok weboldalon lehet egészen erős, függőséget kiváltani képes fájdalomcsillapítót beszerezni - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, David Webb.

    A professzor szerint a hatóságok is tudnak erről a problémáról, de a kérdést nem könnyű megoldani, ehhez nemzetközi megállapodásra volna szükség.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Tudatos vitaminpótlás!

    Egyre több embernek fontos az egészség megőrzése. A szervezet ellenálló képességét a vitaminbevitellel lehet erősíteni. De a polcokon lévő bőségzavar sokakat elbizonytalanít. Egyszerű tanács: érdemes a patikusoktól eligazítást kérni, hiszen ők sokszor egyes készítmények gyártási hátteréről is tájékozottak és így megkönnyíthetik a választást.

    Divat a netes shoppingolás!

    A mai világban sokaknak nincs idejük az üzleteket járva hagyományos módon vásárolni. Mára már sokan az interneten vásárolnak akár ruhákat is. Először is fontos, hogy meggyőződjünk az oldal és az oldalt működtető cég hitelességéről.

    Cukorbetegek figyelem - DiaRemedium: nincs igazolható gyógyhatása

    Az interneten cukorbetegség kezelésére hirdetett DiaRemedium elnevezésű gyógynövényes tapasz Magyarországon sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) arra kéri a betegeket, ne vásárolják meg a terméket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA