• Nem csak a valódi életkor számít

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikában az idősek átlagosan 13 évvel érzik fiatalabbnak magukat a tényleges koruknál, derül ki egy pénteken közzétett felmérésből. A Michigani Egyetem felmérésben 516, hetven év feletti férfit és nőt vizsgáltak 6 éven át.

    Az idős emberek a vizsgált időszak elején még lényegesen fiatalabbnak érezték magukat, aztán az évek múlásával az érzékelt kor közelített a ténylegeshez. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők realistábban ítélték meg magukat: ők kevésbé érezték magukat fiatalabbnak a tényleges koruknál.

    Hirdetések

    A nők és a férfiak közötti eltérésnek a kutatók szerint az az oka, hogy a nők jobban tudatában vannak a kinézetüknek, és az öreg testtel kapcsolatos negatív társadalmi előítéleteknek. A másik különbség a nemek között az volt, hogy a vizsgálati időszak elején a férfiak elégedettebbek voltak a nőknél, de a hat év alatt a férfiak elégedettsége gyorsabban csökkent, mint a nőké.

    Az egészségi állapot a döntő

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyanezeknek a kutatóknak egy másik, még publikálatlan vizsgálatából kiderül, hogy a fiatalosság érzése összefügg az egészségi állapottal. Aki jó egészségnek örvend, az az idő múlásával még nagyobb arányban érzi magát fiatalabbnak a koránál. Aki viszont betegeskedik, az egyre inkább annyinak érzi magát, mint amennyi ténylegesen.

    A kutatási eredményekről a Journals of Gerontology következő számában fog megjelenni beszámoló.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

    Időskori táplálkozás

    Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

    Táplálkozási tanácsok időseknek

    Mire kell odafigyelni ebben a korcsoportban a táplálkozást illetően?

    Rendetlen szív - Idősebb korban sem természetes

    Idősebbek gyakran természetesnek tekintik, ha be-bedobban, kihagy a szívverésük vagy mellkasi fájdalmat tapasztalnak. Holott Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint csak a kivizsgálás döntheti el, nincs-e szívritmuszavar a tünetek hátterében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA