• Két-három év múlva várható Calici járvány

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem várható idén a két évvel ezelőttihez hasonló tömeges Calici fertőzés - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője annak kapcsán, hogy Calici fertőzés miatt látogatási tilalmat rendeltek el a szekszárdi kórházban.

    A főosztályvezető szerint ez az ősszel és tavasszal terjedő vírus legközelebb 2-3 év múlva válhat ismét veszélyessé, addigra alakulhat ki a vírus immunrendszer számára még ismeretlen új variánsa.

    Hirdetések

    Két évvel ezelőtt novembertől az országban több mint ezren betegedtek meg a Calici vírustól. Több vidéki kórházban és a fővárosban is 4 intézményben hetekig látogatási tilalmat rendeltek el. Ócsai Lajos szerint az átlagosnál jóval magasabb betegszám amiatt alakult ki, hogy épp abban az évben olyan új variánsa jelent meg a vírusnak, amely ellen különösen a legyengült szervezetek védtelenek voltak.

    Hozzátette: sok baktériumhoz és vírushoz hasonlóan a Calici is 5-6 évente átalakul, alkalmazkodik a körülményekhez. Azok az időszakok veszélyesebbek, amikor ez bekövetkezik, tehát legközelebb 2-3 év múlva.

    Az influenza-járvány még várat magára

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az általában késő ősszel, tél elején induló influenza szezon idén még nem kezdődött el. A főosztályvezető elmondta: bár legyengült immunrendszerű betegektől vett mintákból már kimutatták a vírust, az átlagos lakosság körében még egyetlenben egyben sem azonosították.

    A szekszárdi Balassa János Kórházban kedden rendeltek el látogatási tilalmat az ideggyógyászaton, az 1-es, a 3-as és a 4-es belgyógyászaton. A szekszárdi intézményben egyébként másfél év alatt Calici fertőzés miatt ez már a harmadik látogatási tilalom.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA