• A szájban lévő baktériumok tesznek bizonyos ételeket ízletessé

    Szerző:
    WEBBeteg

    Svájci tudósok szerint a szájban lévő baktériumok játszanak szerepet abban, hogy bizonyos ételeket ízletesnek érzünk. Ezek a baktériumok illatokat állítanak elő az étel illatmentes alkotóelemeiből, így segítve elő a zöldségek és gyümölcsök teljes élvezetét.

    Christian Starkenmann és kollegái rámutattak, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök csak azután bocsátják ki karakteres illatukat, miután lenyeltük őket. Noha a kutatók már korábban is rámutattak, hogy az ételekben található illóanyagok a felelősek ezért az úgynevezett "retroaromatikus" hatásért, ennek részletei nem voltak ismertek.

    Hirdetések

    Annak érdekében, hogy erre fényt derítsenek, a kutatók egy érzékeléses tesztet végeztek 30 képzett résztvevővel, hogy kiértékeljék a thiolok, az olyan illóanyagok illatintenzitását, melyeket azok az illatmentes kénalkotórészek bocsátanak ki, melyek megtalálhatóak például a szőlőben, hagymában, és a borsban.

    A hosszú ízhatásért felelősek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Miután az illatmentes anyagból kaptak, a résztvevőknek átlagosan 20-30 másodpercbe került, hogy érzékeljék a thiolok aromáját, melyek ezután körülbelül további 3 percig éreztették hatásukat. A kutatók azt is megállapították, hogy az illatmentes anyagokat a szájban található anaerob (levegőben nem tenyésző) baktériumok alakítják át thiolokká, melyek az "utóaromatikus" hatást okozzák.

    A száj mint egyfajta reaktor, új dimenziót ad az illatérzékelésnek, állítják a kutatók, ám azt is hozzáteszik, hogy a zsályával vigyázzunk, mivel megköti azokat a szabad thiolokat, melyeknek a hosszú ízhatást köszönhetjük.

    (WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: Science Daily)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szokások, praktikák az illatviselésben!

    Az illatválasztásnál az az elsődleges, hogy mindenki magára figyelve, magának válasszon illatot. Egy jó illat ugyanis olyan, mint az aura, és ha az maximálisan illeszkedik a személyiséghez, akkor az a mindennapi megjelenéshez is hozzátesz.

    Beszédes illatok!

    Az illatot mindig az adott személy saját személyiségéhez kell kiválasztani. Így lehet csak tökéletesen passzoló az egyéniséghez. A sztárok által kreált illatokat sokan kedvelik, így az illat által bárki azonosulhat a sztár egyéniségével. Ennek a trendnek már Magyarországon is egyre nagyobb divatja van.

    Maloveczky Miklós imádja, ha egy nő finom illatú

    A műsorvezető kifinomult szaglószervvel rendelkezik, éppen ezért nála az első benyomásnál az illat is döntő szerepet játszhat. Egy parfümöt, az a legjobb, ha a személyiségünkhöz választunk. De vajon tudjuk-e, hogy milyen embertípushoz milyen illat illik?

    Maloveczky Miklós imádja, ha egy nő finom illatú

    A műsorvezető kifinomult szaglószervvel rendelkezik, éppen ezért nála az első benyomásnál az illat is döntő szerepet játszhat. Egy parfümöt, az a legjobb, ha a személyiségünkhöz választunk. De vajon tudjuk-e, hogy milyen embertípushoz milyen illat illik?

    A baba ízlése már az anyaméhben alakul

    Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül - idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

    Ízvilágunk fejlődése az anyaméhben kezdődik

    Ízlésünk kifejlődése már az anyaméhben kezdődik, amikor ízlelőbimbóink a nyolcadik héten megjelennek, és aztán születésünk után folyamatosan megtanuljuk, hogy milyen ízeket szeretünk a legjobban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA