• Légcsőátültetés Spanyolországban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Korszakos szervátültetést hajtottak végre Spanyolországban - írta a Lancet brit orvosi hetilap szerdai száma. A műtét során halott donortól vett légcsődarabot ültettek be egy nő szervezetébe úgy, hogy nem volt szükség az immunrendszer gátlására.

    A páciensnek - a szervátültetések gyakorlatától eltérően - nem kell élete végéig súlyos mellékhatásokkal járó immunszupresszív szereket szednie. Az idegen szervet ugyanis saját testéből vett őssejtekkel programozták át. A műtétet Paolo Macchiarini vezetésével a barcelonai Hospital Clínic klinikán végezték, de az eljárásban olasz és brit intézmények is részt vettek.

    Hirdetések

    A beteg egy 30 éves kolumbiai asszony, Claudia Castillo volt, akinek TBC támadta meg a baloldali hörgőjét, azaz a légcsőnek a bal tüdőhöz vezető elágazását. Hagyományos módszerrel egyetlen megoldás lett volna: az egész baloldali tüdő eltávolítása. Orvosai ehelyett egy még kipróbálatlan megoldást ajánlottak: egy halottból operálták ki a légcsövet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Padovai Egyetem olasz tudósai által kifejlesztett módszerrel speciális vegyszerekkel eltávolították a légcsőről az összes élő szövetet, csak a kollagénváz maradt meg. A beteg csontvelőjéből, orrából és a légcsöve egészséges szakaszából ezután Barcelonában őssejteket vettek ki, amiket Nagy-Britanniába, a Bristoli Egyetemre szállították, ahol őssejtszakértők porc- és más szöveteket növesztettek belőlük.

    A szöveteket végül visszaszállították Spanyolországba, ahol az olasz tudósok által kifejlesztett bioreagens-fürdőbe helyezték. A fürdőben forgó idegen légcsővázon megtelepedtek a Bristolban kitenyésztett sejtek. Utána a már megfelelő szövetekkel burkolt idegen légcsőből akkora részletet vágtak ki, amely illett az eltávolítandó hörgő helyére. A beteg károsodott bronchusát eltávolították, és helyére az idegen légcsőből szabott darabot ültették be.

    A műtét néhány hónapja történt, a páciens 10 nappal később hazamehetett két gyermekéhez. Azóta jó egészségnek örvend, és újra normális életet él. Ráadásul egyetlen pillanatra sem kellett immunszupresszív gyógyszert szednie, mivel a beültetett légcsődarab a saját szervezetének sejtjeiből áll.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Miért előnyös a testmozgás?

    A mozgás nemcsak gyulladáscsökkentő, de az őssejtaktivitást is segíti. Ezek az őssejtek a szervezetben keletkezett hibák kijavításáért felelősek. Az egészség érdekében érdemes a mindennapi rutinba beilleszteni a mozgást.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    A stressz az immunrendszer működését is megzavarhatja!

    Mivel az immunrendszer aktiválja a szervezetben azokat az őssejteket, amik a regenerálódásért felelősek, fontos a hatékony stresszoldás. Így megelőzhetjük az immungyengülést, ezáltal a betegségeket is.

    Izomrostok fejlődését őssejtek aktiválják!

    Az izomőssejteket az immunsejtek aktiválják, a növekedés egy gyulladási folyamattal indul, aktiválódnak az izomőssejtek, amik elindítják az izomnövekedést. A megfelelő izomfejlődéshez fontos, hogy a táplálkozás során olyan ételeket is fogyasztanunk kell, amivel szabályozhatjuk az immunrendszer működését. Az immunrendszer szabályozására a növényi flavonoidok a legalkalmasabbak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA