Megdöbbentő számadatok az anyai halálozásról

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

A világon évente több mint 500 ezer nő hal meg terhesség vagy szülés következtében. Ez derül ki a Washington Post egy közelmúltban megjelent cikkéből, melyben az UNICEF anyai halálozásról szóló, egész világra kiterjedő tanulmányának eredményeit ismertették.

A felmérés eredményei szerint a fejlődő országokban, elsősorban Dél-Ázsiában illetve a Szaharától délre, évente több mint félmillió - vagyis percenként egy(!) - nő hal meg nem sokkal szülést követően (ezt nevezik gyermekágyi halálnak, amennyiben az elhalálozás kevesebb, mint 42 nappal a szülést követően következik be).

A cikk szerint a gyermekágyi halálozás 1990 óta kismértékben csökkent, de aránya még így is nagyon magas, és még mindig nem kap kellő nemzetközi figyelmet, mert mindenki inkább az olyan globális egészségügyi problémákkal van elfoglalva, mint a tubekulózis vagy az AIDS terjedése.

A statisztikai adatok szerint legrosszabb a helyzet Sierra Leoneban, ahol 8 nőből 1 meghal a szülést követően. A legjobb arányokkal Írország büszkélkedhet. Itt csak minden negyvennyolcezredik szülésre jut egy gyermekágyi halál! A különbség megdöbbentő!

Nem kapnak segítséget

A halál oka leggyakrabban az, hogy az anyák sem a terhesség, sem pedig a szülés alatt nem részesülnek még a legalapvetőbb orvosi ellátásban sem. A legtöbb országban hiányzik a szakképzett egészségügyi személyzet, nincsenek jól felszerelt kórházak sem, de van, ahol a szokások tiltják, hogy a szülő nő orvosi segítséget kapjon. Nincs mód szükség esetén vér adására, vagy az infekciók megakadályozására sem.

Az egészségügyi infrastruktúra fejletlensége mellett a magas halálozási arányhoz hozzájárul a nyomorban élők rossz általános állapota, HIV-státusza is, illetve némely országokban az a felfogás, hogy a nők élete nem érték.

Azt, hogy a fent vázolt helyzeten változtatni kell, felismerte már a világ. Éppen ezért 2000. szeptemberében az ENSZ kibocsátotta Milleniumi Nyilatkozatát, amelyben a 8 pontba szedett, 2015-re elérendő Milleniumi Fejlesztési Célok egyike a szülő nők halandóságának csökkentése, méghozzá 75 százalékkal.

Ennek a nagyarányú fejlődésnek egyelőre sajnos nyoma sincs, és mindaddig, amíg nincs mód nagy összegeket fektetni a legelmaradottabb országok egészségügyi ellátásának fejlesztésébe, nem remélhetünk jelentős változást.

(WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: medicalnewstoday.com)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.