• Megdöbbentő számadatok az anyai halálozásról

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világon évente több mint 500 ezer nő hal meg terhesség vagy szülés következtében. Ez derül ki a Washington Post egy közelmúltban megjelent cikkéből, melyben az UNICEF anyai halálozásról szóló, egész világra kiterjedő tanulmányának eredményeit ismertették.

    A felmérés eredményei szerint a fejlődő országokban, elsősorban Dél-Ázsiában illetve a Szaharától délre, évente több mint félmillió - vagyis percenként egy(!) - nő hal meg nem sokkal szülést követően (ezt nevezik gyermekágyi halálnak, amennyiben az elhalálozás kevesebb, mint 42 nappal a szülést követően következik be).

    Hirdetések

    A cikk szerint a gyermekágyi halálozás 1990 óta kismértékben csökkent, de aránya még így is nagyon magas, és még mindig nem kap kellő nemzetközi figyelmet, mert mindenki inkább az olyan globális egészségügyi problémákkal van elfoglalva, mint a tubekulózis vagy az AIDS terjedése.

    A statisztikai adatok szerint legrosszabb a helyzet Sierra Leoneban, ahol 8 nőből 1 meghal a szülést követően. A legjobb arányokkal Írország büszkélkedhet. Itt csak minden negyvennyolcezredik szülésre jut egy gyermekágyi halál! A különbség megdöbbentő!

    Nem kapnak segítséget

    A halál oka leggyakrabban az, hogy az anyák sem a terhesség, sem pedig a szülés alatt nem részesülnek még a legalapvetőbb orvosi ellátásban sem. A legtöbb országban hiányzik a szakképzett egészségügyi személyzet, nincsenek jól felszerelt kórházak sem, de van, ahol a szokások tiltják, hogy a szülő nő orvosi segítséget kapjon. Nincs mód szükség esetén vér adására, vagy az infekciók megakadályozására sem.

    Az egészségügyi infrastruktúra fejletlensége mellett a magas halálozási arányhoz hozzájárul a nyomorban élők rossz általános állapota, HIV-státusza is, illetve némely országokban az a felfogás, hogy a nők élete nem érték.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt, hogy a fent vázolt helyzeten változtatni kell, felismerte már a világ. Éppen ezért 2000. szeptemberében az ENSZ kibocsátotta Milleniumi Nyilatkozatát, amelyben a 8 pontba szedett, 2015-re elérendő Milleniumi Fejlesztési Célok egyike a szülő nők halandóságának csökkentése, méghozzá 75 százalékkal.

    Ennek a nagyarányú fejlődésnek egyelőre sajnos nyoma sincs, és mindaddig, amíg nincs mód nagy összegeket fektetni a legelmaradottabb országok egészségügyi ellátásának fejlesztésébe, nem remélhetünk jelentős változást.

    (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: www.medicalnewstoday.com)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA