A testmozgás és az alvás hiánya fokozza a rák veszélyét

Független Hírügynökség
megjelent:

A rendszeres testmozgás lényegesen csökkentheti a nőknél a rák kockázatát, de az állandó alváshiány megszüntetheti ezt az előnyt, állapította meg egy amerikai tanulmány.

Csaknem 6 ezer nő hosszú éveken át végzett megfigyelése kimutatta, hogy azoknál, akik a legtöbbet mozogtak, 25 százalékkal volt ritkább a rák, mint a leglustábbaknál.

Viszont 47 százalékkal volt magasabb a rák előfordulása azoknál a fiatal, fizikailag aktív nőknél, akik napi 7 óránál kevesebbet aludtak, szemben azokkal, akik megfelelően aludtak.

A szakemberek szerint az alváshiánynak a fizikai mozgással ellentétes hatása van kulcsfontosságú hormonális és anyagcsere-folyamatokra. Pontosan nem tudják, hogy a rendszeres mozgás miért csökkenti a rák kockázatát. Csak feltételezik, hogy szerepet játszhat a sportolással összefüggő kisebb testsúly valamint jobb immunműködés és hormonszint.

Az alváshiányról már korábban megállapították, hogy közrejátszik a szívbetegség, az elhízás és a cukorbaj kialakulásában, de nem ismeretes a pontos mechanizmus.

A tanulmányt az amerikai rákkutatási társaság konferenciáján ismertették hétfőn.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.