• Ki milyen öregkorra számíthat Európában?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségesen leélt öregkor hossza szorosan összefügg az ország gazdagságával. Az Unió gazdagabb országaiban mintegy 14 évvel hosszabb az egészséges öregkor, mint az újabb tagállamokban - derül ki egy hétfőn közzétett elemzésből.

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent összevetés szerint a mai ötvenéves európai férfiak átlagosan 78,6 éves korukig élnek majd, ebből 67,3 éves korukig lesznek egészségesek. Az európai nők eközben 83,5 évig élnek, és 68,1 éves koruk után jelentkeznek majd az életet megnehezítő betegségek.

    Hirdetések

    De az átlagon belül nemcsak abban van nagy eltérés, hogy hány évre számíthatnak az ötvenesek, hanem abban is, hogy a hátralévő évekből mennyit élhetnek le jó egészségnek örvendve. Svédországban például a férfiak 80,3 éves korukig élhetnek, és ebből 50 után még 20,2 évig nem lesz gondjuk az egészséggel.

    Nagy-Britanniában a várható élettartam 79,5 év, ebből 50 után 19,7 év telik egészségben. A holland vagy máltai férfiak is jóval 70 után is még egészségnek fognak örvendeni, szemben a magyar, szlovák, lett és litván kortársaikkal. Legtovább a dán férfiak élvezhetik az egészséget (73,6 éves korukig). A legkevesebb egészséges pedig év az észt férfiaknak adatik meg (59).

    Francia nők: szép kilátások

    Az ötvenéves nők Franciaországban számíthatnak arra, hogy megérik a 85,4 évüket, és csaknem 70 éves korukig nem lesz baj az egészségükkel. Nagy-Britanniában kicsit kevesebb ideig fognak élni, 82,7 éves korukig, viszont 50 után csaknem 21 éven át nem lesz olyan betegségük, amely korlátozná őket az életben. Észtországban az 50-es nők 80,5 évben reménykedhetnek, de csak 10,4 évet élhetnek kellemesen, egészségben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány úgy készült, hogy 2005-ben különböző nemzeti és európai uniós statisztikákból összegyűjtötték az 50 évesek élettartamra vonatkozó adatait, majd minden országból megvizsgálták az akkori idősek egészségi állapotát. Ebből kalkulálták ki, hogy az ötvenévesekre később mi vár. (Nem szerepel a tanulmányban Románia és Bulgária, amely csak 2007-ben lett az EU tagja).

    Az összevetés olyan tényekre világít rá, amelyek az egyszerű élettartam-adatokból nem derülnek ki. Nagy-Britanniában például kicsit kisebb a várható élettartam, de lényegesen tovább tart az egészséges öregkor, amit a kutatók a jó idősgondozásnak tulajdonítanak. Németországban és Ausztriában például ugyan elég magas a várható élettartam (a nők számára 83, illetve 83,7 év), de meglepően hamar kezdődnek az egészségi gondok, 50 után csak 13,5, illetve 15,7 egészséges év marad hátra.

    A tanulmány azt találta, hogy az egészséges öregkor hossza szoros összefüggésben van az ország gazdagságával, valamint azzal, hogy a hazai össztermék hány százalékát fordítják idősgondozásra, első sorban a kezelhető krónikus betegségekre.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    A mese gyógyít!

    A betegség alatt nemcsak a közérzet, de az ember kedve is rosszabb. A kisgyerekeknél pedig mindez hatványozottan fennáll. Mesekönyvet adományoztak a Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek, akiknek így a kórházban töltött idő is könnyebben fog eltelni. A közérzetjavulás, a mosoly pedig bizonyítottan gyógyító hatású.

    Csonka András többször megijedt az interneten talált betegségtünetektől!

    Sokan a betegségek tünetei felől az interneten kutakodnak, így tett régebben a színész Csonka András is. Fontos, hogy hiteles oldalról informálódjunk és a betegség tényleges kezelését bízzuk az orvosra.

    Oxigénterápiával számos betegség megelőzhető!

    Ma már az otthonunkban is alkalmazhatunk oxigénterápiát. A tiszta oxigén belégzése nemcsak a szervek működését segíti elő, de a regenerációban, a gondolkodásban, a fáradékonyság elkerülésében és számos betegségből való felépülésben is támogatóan hat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA