5 centivel nagyobb hasbőség 15 százalékkal rövidíti az életet

Független Hírügynökség
megjelent:

Az "úszógumi", vagyis a deréktáji zsírpárna drámai módon növeli a korai halál kockázatát, még akkor is, amikor valaki amúgy normális testsúlyú - derült ki egy minden eddiginél átfogóbb vizsgálatból. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be csütörtökön.

A kutatók 9 európai országból 360 ezer embert kísértek figyelemmel 10 éven át. A program kezdetekor az átlagéletkor 51 év volt, a vizsgálat évtizede alatt csaknem 15 ezer részvevő halt meg.

A szakembereket meglepte, milyen szoros összefüggés mutatkozott a deréktáji zsírréteg vastagsága és a korai halálozás között. Eszerint azonos testtömeg-index esetén a derékbőség minden 5 centis növekedése 13-17 százalékkal növeli a kockázatot.

A haskörfogat fontosabb jelz?szám, mint a BMI
A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

Kisült, hogy a súlyból és magasságból számított testtömeg-indexnél jobb mutató a derékbőség. Az átlagosnál nagyobb derékbőség önmagában is fokozza az idő előtti halál veszélyét. A 119 centisnél nagyobb derékbőségű férfiaknál kétszer akkora a korai halál kockázata, mint a 80 centisnél karcsúbbaknál. Nőknél hasonlóan előbb haltak meg azok, akiknek 99 centisnél nagyobb volt a derékbőségük, mint a 65 centi alattiak.

Más korábbi kutatások kimutatták, hogy a derékon a zsír nem ugyanolyan összetételű, mint más testtájakon. Feltételezik, hogy a hasi hájban olyan hírvivő anyagok termelődhetnek, amelyek krónikus betegségek kialakulását segítik elő.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.