Új megegyezést sürget a halál fogalmáról a pápa

Független Hírügynökség
megjelent:

A római pápa a hétvégén felszólította a tudósokat, hogy a műszaki haladás figyelembe vételével fogalmazzák meg újra a halál fogalmát. Az olyan kérdésben, mint az emberi élet vége, a legkisebb önkényeskedésnek sincs helye, fogalmazott XVI. Benedek katolikus tudósok és orvosok delegációja előtt.

A katolikus egyházfő az egész tudományos közösséget arra sürgette, hogy mindenki számára megnyugtató új konszenzust keressenek a halál fogalmára.

Benedek pápa kijelentése előtt két hónappal a Vatikán napilapja, az Osservatore Romano megkérdőjelezte, hogy az agyhalál az élet végének tekinthető. A cikk egy terhes nő példáját hozta fel, aki kómába esett, de mesterségesen életben tartották, hogy megszülethessen a gyermeke. A cikkíró szerint az agyhalál ellentétes a katolikus egyház személyfogalmával.

Az Osservatore Romano ugyan a Vatikán lapja, de cikkei doktrinális kérdésekben nem tekinthetők a Vatikán hivatalos álláspontjának.

Benedek pápa a halál fogalmával kapcsolatos beszédében megismételte, hogy ellenzi az emberi embriók orvosi célú létrehozását és megsemmisítését. A szervkereskedelmet pedig erkölcstelenségnek minősítette.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.