• A pénzügyi válság hatásai az egészségre

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    Szerző:
    WEBBeteg

    Talán nem is gondolnánk, de a napjainkban körülöttünk kígyózó globális pénzügyi válság az egészségi állapotunkra is hatással van. A hatás mértéke egyéni hajlamainktól, illetve a válság általi fenyegetettség mértékétől függ.

    A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a szociális helyzet romlása miatt megnövekedett szegénységre és az ebből származtatható pszichiátriai zavarok, az öngyilkosságok számának emelkedésére hívja fel a figyelmet.

    Hirdetések

    Amerikában olyan régóta tart a pénzügyi piacok megrendülése, több gyógyszer fogy, mint a válság előtt. A betegforgalom jelentősen megnőtt, a vezető panaszok közé a szorongás, a pszichés labilitás, az alvászavarok, az emésztőrendszeri panaszok (gyomorégés, fájdalom), a mellkasi fájdalom tartoznak. Emellett a szokásos influenzás, megfázásos, fertőzéses eredetű megbetegedések is súlyosabb, makacsabb formában jelentkeznek.

    A stressz a felelős

    A magyarázat a fokozott stressz fennállásában keresendő. Az anyagi és a létbiztonság fenyegetettsége, az alapvető javakhoz való hozzájutás áremelkedés miatti stressz által előidézett betegségek gyakoribbá válnak, vagy súlyosabb formában jelentkeznek. Az immunrendszer gyengül, a szervezet védekezőképessége csökken. A pszichoszomatikus betegségek előfordulása megnövekszik. Ezek olyan kórképek, amelyek kialakulásában az érzelmi tényező bizonyítottan szerepet játszik.

    A stressz bizonyítottan fokozza például a gyomorsav elválasztását, ami a gyomor- és nyelőcsőnyálkahártya irritációjához, esetleges gyulladásához, súlyosabb esetben kifekélyesedéséhez vezet.

    Emellett a stressz hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására (szívinfarktus) is. Többek közt erősödnek a neurotikus tünetek, s számos olyan panasz is kialakulhat, amely mögött nem található szervi eltérés.

    Pszichés hatások

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A pszichés hatások közt az alvászavarok mellett a szorongás, az állandó ingerültség és az ennek következtében kialakuló jelenségek említhetők. Az érzelmileg negatív irányú felfokozottság talaján több az otthoni veszekedés, romlik a munkahelyi teljesítmény, a mentális jóérzés jelentősen csökken. Szélsőséges esetben megnő az öngyilkosság veszélye.

    Mivel a pénzügyi válság hatása a világ számos pontján érzékelhető, annak elhúzódása miatt akár széles körű népegészségügyi krízis alakulhat ki, melynek kezelése ugyanúgy kormányzati lépéseket követel, mint magának a pénzügyi piacnak a helyreállítása.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Munkahelyi stressz - Megalázás és kiközösítés

    Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott helyzettel, mennyire bízunk önmagunkban, saját erőnkben, saját döntéseink helyességében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA