A pénzügyi válság hatásai az egészségre

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Talán nem is gondolnánk, de a napjainkban körülöttünk kígyózó globális pénzügyi válság az egészségi állapotunkra is hatással van. A hatás mértéke egyéni hajlamainktól, illetve a válság általi fenyegetettség mértékétől függ.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a szociális helyzet romlása miatt megnövekedett szegénységre és az ebből származtatható pszichiátriai zavarok, az öngyilkosságok számának emelkedésére hívja fel a figyelmet.

Amerikában olyan régóta tart a pénzügyi piacok megrendülése, több gyógyszer fogy, mint a válság előtt. A betegforgalom jelentősen megnőtt, a vezető panaszok közé a szorongás, a pszichés labilitás, az alvászavarok, az emésztőrendszeri panaszok (gyomorégés, fájdalom), a mellkasi fájdalom tartoznak. Emellett a szokásos influenzás, megfázásos, fertőzéses eredetű megbetegedések is súlyosabb, makacsabb formában jelentkeznek.

A stressz a felelős

A magyarázat a fokozott stressz fennállásában keresendő. Az anyagi és a létbiztonság fenyegetettsége, az alapvető javakhoz való hozzájutás áremelkedés miatti stressz által előidézett betegségek gyakoribbá válnak, vagy súlyosabb formában jelentkeznek. Az immunrendszer gyengül, a szervezet védekezőképessége csökken. A pszichoszomatikus betegségek előfordulása megnövekszik. Ezek olyan kórképek, amelyek kialakulásában az érzelmi tényező bizonyítottan szerepet játszik.

A stressz bizonyítottan fokozza például a gyomorsav elválasztását, ami a gyomor- és nyelőcsőnyálkahártya irritációjához, esetleges gyulladásához, súlyosabb esetben kifekélyesedéséhez vezet.

Emellett a stressz hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására (szívinfarktus) is. Többek közt erősödnek a neurotikus tünetek, s számos olyan panasz is kialakulhat, amely mögött nem található szervi eltérés.

Pszichés hatások

A pszichés hatások közt az alvászavarok mellett a szorongás, az állandó ingerültség és az ennek következtében kialakuló jelenségek említhetők. Az érzelmileg negatív irányú felfokozottság talaján több az otthoni veszekedés, romlik a munkahelyi teljesítmény, a mentális jóérzés jelentősen csökken. Szélsőséges esetben megnő az öngyilkosság veszélye.

Mivel a pénzügyi válság hatása a világ számos pontján érzékelhető, annak elhúzódása miatt akár széles körű népegészségügyi krízis alakulhat ki, melynek kezelése ugyanúgy kormányzati lépéseket követel, mint magának a pénzügyi piacnak a helyreállítása.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.