• A kísérleti HIV-oltás fokozta a fertőzés veszélyét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikai Merck cég HIV-1 védőoltása, amelyhez pár éve nagy reményeket fűztek, inkább fokozta a HIV-fertőzés kockázatát - erősítették meg a korábbi észrevételt kutatások. Erről kedden jelent meg tudományos cikk a Journal of Experimental Medicine című orvostudományi folyóiratban.

    Az AIDS-et okozó HIV vírus elleni védőoltást 2004-ben kezdték klinikailag tesztelni az Egyesült Államokban és néhány más országban. 2007 februárjában Dél-Afrika öt kórházában 700 olyan személyen próbálták ki, akik előtte nem voltak megfertőzve. A tesztet azonban 2007 szeptemberében félbe kellett szakítani, mert a beoltottaknál sokkal gyakoribb lett a HIV-fertőzés, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást. A védőoltástól magától nem lehet elkapni a vírust.

    Hirdetések

    Az oltóanyag az Ad5 közönséges náthavíruson alapult, ehhez kapcsolva tartalmazta a HIV vírus egy elemét. Az orvosok eredetileg attól tartottak, hogy aki már immúnis az Ad5 vírusra, annál az oltás nem lesz hatásos a HIV ellen, mert a szervezete előbb győzi le az oltóanyagot, minthogy az kifejthetné a HIV elleni hatását.

    De a fordítottja történt. A náthavírusra való immunitás azt jelentette, hogy a szervezetben nagyobb számban voltak jelen a T típusú immunsejtek, amelyek a HIV vírus elsődleges célpontját képezik. Vagyis a HIV vírus sokkal könnyebben tudta megtámadni a T-sejteket azoknál, akik kaptak a védőoltásból. Kiderült, hogy a HIV háromszor gyorsabban terjedt azoknál, akik immúnisak az Ad5 náthavírusra.

    A majomkísérleteknél nem jelentkezett

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kudarc okait vizsgáló francia kutatóintézet megállapította, hogy azért nem vették észre a problémát a klinikai teszt első fázisában, mert akkor majmokat használtak, amelyek természetes körülmények között nem találkoztak addig a humán náthavírussal.

    Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete, a WHO szerint az egész világon 33 millió ember van megfertőzve az AIDS-t okozó vírussal. Tavaly kétmillióan haltak meg az AIDS-ben.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA