A kísérleti HIV-oltás fokozta a fertőzés veszélyét

Független Hírügynökség
megjelent:

Az amerikai Merck cég HIV-1 védőoltása, amelyhez pár éve nagy reményeket fűztek, inkább fokozta a HIV-fertőzés kockázatát - erősítették meg a korábbi észrevételt kutatások. Erről kedden jelent meg tudományos cikk a Journal of Experimental Medicine című orvostudományi folyóiratban.

Az AIDS-et okozó HIV vírus elleni védőoltást 2004-ben kezdték klinikailag tesztelni az Egyesült Államokban és néhány más országban. 2007 februárjában Dél-Afrika öt kórházában 700 olyan személyen próbálták ki, akik előtte nem voltak megfertőzve. A tesztet azonban 2007 szeptemberében félbe kellett szakítani, mert a beoltottaknál sokkal gyakoribb lett a HIV-fertőzés, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást. A védőoltástól magától nem lehet elkapni a vírust.

Az oltóanyag az Ad5 közönséges náthavíruson alapult, ehhez kapcsolva tartalmazta a HIV vírus egy elemét. Az orvosok eredetileg attól tartottak, hogy aki már immúnis az Ad5 vírusra, annál az oltás nem lesz hatásos a HIV ellen, mert a szervezete előbb győzi le az oltóanyagot, minthogy az kifejthetné a HIV elleni hatását.

De a fordítottja történt. A náthavírusra való immunitás azt jelentette, hogy a szervezetben nagyobb számban voltak jelen a T típusú immunsejtek, amelyek a HIV vírus elsődleges célpontját képezik. Vagyis a HIV vírus sokkal könnyebben tudta megtámadni a T-sejteket azoknál, akik kaptak a védőoltásból. Kiderült, hogy a HIV háromszor gyorsabban terjedt azoknál, akik immúnisak az Ad5 náthavírusra.

A majomkísérleteknél nem jelentkezett

A kudarc okait vizsgáló francia kutatóintézet megállapította, hogy azért nem vették észre a problémát a klinikai teszt első fázisában, mert akkor majmokat használtak, amelyek természetes körülmények között nem találkoztak addig a humán náthavírussal.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete, a WHO szerint az egész világon 33 millió ember van megfertőzve az AIDS-t okozó vírussal. Tavaly kétmillióan haltak meg az AIDS-ben.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.