Tévhitek, mítoszok az alvásról

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Igaz-e, hogy legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek? És hogy az időseknek kevesebb alvásra van szükségük? Aki sportol, jobban alszik?

Összeszedtük az alvással kapcsolatos legáltalánosabban elterjedt vélekedéseket. Van, ami igaz, van, ami félig igaz, és van, ami egyáltalán nem.

1. Az éjfél előtti alvás a legjobb

Az alvási fázisokról

Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ezalatt 4 NREM (gyors-szemmozgás-nélküli) és 1 REM (gyors szemmozgású) fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, a REM fázisok hossza növekszik. Az alvás fázisai>>

Nem igaz. Mindegy, hogy valaki éjfél előtt vagy éjfél után fekszik le. Az a fontos, hogy az elalvás utáni első óra zavartalan legyen, ilyenkor van ugyanis a leghosszabb mélyalvási periódus: ekkor piheni ki magát leginkább a szervezetünk.

2. Legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek

Nem igaz. Van, akinek nyolc órára van szüksége, van, aki már hat óra alvás után is fittnek érzi magát. Fontos, hogy mindenki tudja, mekkora az alvásigénye, s annak megfelelő hosszan aludjon. Egy statisztikai adat: aki rendszeresen hét órát alszik, annak magasabb a várható élettartama.

3. Normális, ha éjjelente felébredünk

Igaz. Az egészségesek is felébrednek legalább tíz alkalommal minden éjjel. Ezek az ébrenlétek azonban nem tartanak tovább egy percnél és reggel nem is emlékszünk rá. Minél idősebb valaki, annál jobban emlékszik ezekre az apró éber pillanatokra. Nyugalom, ez teljesen normális.

4. Az időseknek kevesebb alvásra van szükségük

Nem igaz. Az alvásigény csak az első életévben csökken: egy újszülöttnek 20 órás alvásigénye is lehet, majd a legtöbb embernek pubertás után lecsökken 7-8 órára, mely öregkorban sem változik, de az idősek máshogyan alszanak: gyakrabban felébrednek, alvásuk felületesebbé, "éberebbé" válik, ezért van, hogy napközben fáradtnak érzik magukat és szundítanak egyet.

5. A napközbeni alvás pihentet

Igaz, de csak, ha rövid. Egy 15-30 perces szunyókálás kedélyjavító hatású, fittnek és teljesítőképesnek érezzük magunkat utána. Kiadós, egy óránál hosszabb alvás után azonban tunyának, gyengének érezzük magunkat és ami még rosszabb, este nehezebben tudunk elaludni és az alvás is felületes lesz.

6. Egy lefekvés előtti ital segít az elalvásban

Igaz, ha az az ital nem alkohol, az ugyanis zavarhatja, meggátolhatja a mélyalvást. Egy pohár mézes tej vagy egy csésze nyugtató tea azonban kellően elernyeszt, könnyebben elalszunk tőle.

7. A férfiak merevedéssel ébrednek, ha tele a hólyagjuk

Nem igaz. A férfiaknak minden REM-alvásfázisban merevedésük van, függetlenül attól, erotikus álmuk van-e, vagy sem. A hölgyek esetében pedig a REM-fázisban a klitorisz vérbővé válik. Hogy a nemi szervek aktivitása milyen összefüggésben áll ezzel az alvási periódussal, nem tudni.

8. Aki sportol, jobban alszik

Igaz, de nem a nap minden szakában. Aki rendszeresen sportol, az általában könnyebben elalszik, jobb lesz az alvás minősége is, valamint hosszabb lesz a mélyalvási periódusa. Fontos, hogy a napi testmozgást kora estig fejezzük be, különben épp az ellenkezője történik, amit szeretnénk: a szervezetünk készenlétben áll, felpörög, így nehezebbé válik az elalvás.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.