Miért nem esünk ki éjjelente az ágyból?

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Alvás közben forgolódunk ide-oda, fura, esetleg rosszat álmodunk, sőt van, aki beszél is, mégsem esük ki az ágyból. A neurológusok tudják, miért.

Alvás közben az izomfeszültség, izomtevékenység csökken, úgyhogy az idő nagyrészében nyugodtan, ernyedten fekszünk - mondja Regina Gäbler, a hamburgi Jeruzsálem Klinika alvászavarokkal foglalkozó laborjának munkatársa. A védekezőmechanizmus hatására a kontrollálatlan mozgások kivédésére az izmok "kikapcsolódnak", csak a szem mozog ide-oda a különböző alvási fázisokban.

Amint az ember megfordul vagy pozíciót vált, rövid időre felébred. Ez a művelet óránként tízszer is megtörténhet, így kerülnek a tudatalattijába helyi feltételek körülmények (az ágy mérete például). A gyermekeknél ez a folyamat még nem működik olyan jól, ezért esnek ki gyakrabban az ágyból - állítja Peter Geisler, a regensburgi egyetem alváskutatója.

Ez egy tanulási folyamat, mely évekig tart. Olyan, mint a parkolás: az ember alkalomról alkalomra megbecsüli, tapasztalja járműve méreteit, míg végül szép lassan a tudatalattijába bejut.

Ahogyan egy új autóhoz, egy új vagy másik ágyhoz is hozzá kell szoknunk. Ez megmagyarázza, miért alszunk gyakran rosszabbul új környezetben. Csak ha a tudatalattinkba jut az ágy mérete, akkor tudunk igazán mélyen, nyugodtan aludni.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.