• Kiváló agytevékenység az internetes keresés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai tudósok felfedezték, hogy az interneten való keresgélés segít megőrizni a szellemi frissességet a középkorúak és idősek számára.

    A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói 24 idegorvosilag egészséges önkéntest vizsgáltak. Az alanyok életkora 55 és 76 év között volt. A felüknek volt tapasztalata internetes keresésben. A kísérleti alanyokkal internetes keresést végeztettek, és könyvet olvastattak, közben pedig fMRI készülékkel (funkcionális mágnesrezonanciás képalkotó eszközzel) nézték az agyi tevékenység változását.

    Hirdetések

    A könyvolvasás és az internetes keresés közben is fokozott agyi tevékenység zajlott, de az internetezésben jártas csoportban szörfölés közben kétszer intenzívebb volt az agytevékenység, mint a netezésben tapasztalatlan csoportban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az internetezésben járatos csoportban nemcsak általában fokozódott az agytevékenység, hanem főleg a homlok- és a halántéklebeny, valamint a fehér állomány működött intenzívebben, amelyek a döntéshozatalt és a komplex gondolkodási folyamatokat irányítják.

    A kutatókat meglepte, hogy internetezés közben milyen sok olyan idegpálya lépett működésbe, amely olvasás közben nem aktív. De mindez csak azoknál, akiknek már volt internetes tapasztalatuk. A kutatók következtetése szerint az internetes keresés közben összetett agyi tevékenység zajlik, ami segíti edzésben tartani az agyfunkciót.

    A kísérletről az American Journal of Geriatric Psychiatry című szaklap legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

    Időskori táplálkozás

    Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

    Táplálkozási tanácsok időseknek

    Mire kell odafigyelni ebben a korcsoportban a táplálkozást illetően?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA