• IQ - férfiak és nők

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy brit kutatás szerint a férfiak egója gyakran sokkal nagyobb, mint a tényleges IQ-ja. Meglepő azonban, hogy mi a nők véleménye a férfiak intelligenciájáról. Az eredményről a Newsweek számolt be.

    A kérdés már régóta sokakat foglalkoztat: a férfiak tényleg okosabbak a nőknél? A válasz: nem, de meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

    A Londoni Egyetem pszichológia professzora, Adrian Furnham több mint 30 tanulmány megvizsgálása után jutott arra a megállapításra, hogy a férfiak és nők IQ-ja nagyjából megegyezik, ám a nők alulbecsülik képességeiket, míg a férfiak pedig túlbecsülik a sajátjukat.

    Hirdetések

    A férfiak valamivel jobban teljesítenek a térbeli képességeket vizsgáló teszteken, mely a mindennapi életben jobb térképolvasási és navigációs képességek formájában jelentkezik,a nők pedig a nyelvi- és érzelmi intelligenciát vizsgáló teszteken nyújtanak jobb eredményt. A legtöbb kutató azonban megegyezik abban, hogy nincs jelentős különbség a nemek közötti intelligenciában.

    A legjobbak és legrosszabbak is férfiak

    A fő különbség abban jelentkezik, hogy a nők a világon mindenhol, körülbelül 5 ponttal alulbecsülik a saját IQ-jukat, míg a férfiak ugyanennyivel okosabbnak hiszik magukat.

    Noha a férfiak és nők körülbelül ugyanúgy teljesítenek az intelligenciateszteken, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legjobban és a legrosszabbul teljesítők is főként férfiak.

    A nők véleménye

    Meglepő, de a nők és a férfiak is úgy vélik, hogy a férfiak minden generációban okosabbak. Minkét nem meg van róla győződve, hogy apáik okosabbak, mint anyáik, nagyapáik pedig intelligensebbek, mint nagyanyáik. És mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, általában a szülők mindegyike biztosra veszi, hogy fiaik okosabbak a lányaiknál.

    Mindez azért veszélyes, mert a szülők ezáltal téves, félreérthető üzeneteket küldhetnek a gyermekeiknek képességeiket illetően. Ez azért is meglepő, mert a lányok szinte minden tantárgyból jobban teljesítenek az iskolában, mint a fiúk. Mindenesetre a szülők által közvetített üzenetek közvetett hatásaként az átlagos vagy az átlag alatti intelligenciával rendelkező férfiak meglehetősen okosnak vélik magukat, míg a nagyon okos nők azt hiszik, csak átlagos az intelligenciájuk.

    Hatásos a nagy önbizalom?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mivel a férfiak okosnak hiszik magukat, az önbizalmuk is sokkal nagyobb, s ezt hatásosan tudják kamatoztatni a mindennapi életben. Hiszen ki kapja meg a munkát? A nagyon okos, ám önbizalomhiánnyal küzdő nő, vagy a kevésbé okos férfi, aki elhiszi magáról, hogy mindenre képes? Az önbizalom gyakran fontosabb, mint a valós képességek.

    Ami pedig a nőket illeti, reménykedjünk benne, hogy elég erőt tudnak meríteni abból, hogy iskolás éveikben messze túlszárnyalják a fiúkat, s egy kis dicsérettel, segítséggel nő az önértékelésük.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Jutalmazás vagy büntetés?

    A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. A pozitív és a negatív következményeknek is van helye, de érdemes árnyalni a képet.

    Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

    A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései mögött pszichológiai problémák húzódnak meg - állítják a Washington Egyetem kutatói.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

    Szexuális élet: mikor kezdjék?

    Az első szexuális együttlétet követően az öröm, lelkesedés, boldogság mellett gyakran előfordul a csalódás, bűntudat, akár teljes kiábrándulás is. Minél felkészületlenebbül érik ezek az élmények a kamaszt, annál nagyobb kárt okoznak.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

    A demencia elnevezés több különböző betegséget foglal magába, melyek a szellemi teljesítőképesség hanyatlásával és a személyiség változásával járnak együtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA