Az intravénás drogozók ötöde HIV-fertőzött

Független Hírügynökség
megjelent:

A világon körülbelül 16 millió ember használ illegális kábítószert intravénásan. Csaknem egy ötödük, 3 millió hordozhatja magában az AIDS-t okozó vírust - írja szerdán a Lancet című brit orvosi hetilap.

A legtöbb intravénás drogozó Kínában van, számukat 2,35 millióra teszik, és 12,3 százalékra becsülik közülük a HIV-fertőzöttek arányát. A második helyen az Egyesült Államok áll, 1,85 millió injekciós kábítószerfüggővel, akiknek 15,6 százaléka lehet HIV-pozitív. Oroszországban az intravénás drogozók 42 százaléka lehet HIV-fertőzött, Ukrajnában 37 százaléka.

A becslést egy ausztrál egyetem kutatóintézete végezte hivatalos adatok és tudományos folyóiratokban megjelent becslések alapján.

A cikk szerint főleg Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában és Latin-Amerikában aggasztó a helyzet, ahol egyes lakossági csoportokban 40 százalék fölött van a HIV-fertőzöttek aránya.

Az egész Földre kiterjedő AIDS-járvány okozóját, a HIV-vírust első sorban azok az intravénás drogozók terjesztik, akik közös fecskendőt és injekciós tűt használnak, majd szexuális úton a nem drogozókat is megfertőzik.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.