• Ginzeng és a sport

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

    De sokszor jön a probléma: Hamar elfáradunk, elkedvtelenedünk. Így elvész a mozgás öröme, ördögi kör alakul ki és sajnos, a végén gyakran feladjuk.

    Kitartás, koncentráció kell ahhoz, hogy legyőzzük a kezdeti nehézségeket és szokássá tegyük a folyamatos mozgást, hiszen számos más dolog szívja el az energiánkat, tereli el figyelmünket.  

    Hirdetések

    Bizonyos gyógynövények is segíthetnek hamarabb energetizálódni

    Jelen írásunkban a ginzeng sportra, aktivításra kifejtett jótékony hatásait ismertetjük.

    A ginzeng gyógynövény sporttevékenységre kifejtett hatását számos vizsgálattal bizonyították. A vizsgálatok során igazolódott, hogy a megfelelő mennyiségű ginzeng bevitele javítja a vér oxigénszállító kapacitását. Ezt a hatást a hemoglobin (az oxigén megkötéséért és szállításáért felelős molekula) úgynevezett reoxigenizációjának fokozásával éri el: ez alatt azt értjük, hogy a hemoglobin molekula gyorsabban tudja felvenni, szállítani és leadni az szervekben (például az izomzatban) a szükséges oxigént.

    Ezt olvasta már? Ginzeng: gyógyszer, nem csak csodaszer

    Ginzeng és a sport

    Megfelelő, folyamatos oxigén ellátottság kell ahhoz, hogy az izmaink hosszabban és nagyobb teljesítményre legyenek képesek. Ha elegendő az izmokban az oxigén mennyisége, akkor úgynevezett aerob izommunkáról beszélünk: kedvezőbb az izom anyagcseréje, energiatermelése. Ha csökken az oxigén ellátottság, akkor anaerob izommunka lesz a jellemző, amikor felszaporodnak olyan anyagcseretermékek (például a tejsav), ami az izom gyors kifáradásához vezet. Ilyenkor szoktunk úgynevezett savasodásról is beszélni.  

    A jó oxigén ellátottság azt is elősegíti, hogy a pulzusunk sokáig a megfelelő tartományban  maradjon. Különösen azok látják ennek a jelentőségét, aki pulzuskontrollal futnak, bicikliznek vagy úsznak.

    Bővebben A hatékonyabb sportolásért: pulzuskontroll

    Klinikai kutatási eredmények  alátámasztották, hogy a ginzeng csekély hatást fejtett ki a sportolók hormonrendszerére, így bizonyos stresszhormonok szintje sem emelkedett jelentősen a megterhelés alatt.

    A számos vizsgálatban a megfelelő mennyiségű ginzengbevitelt is igyekeztek meghatározni és arra a következtetésre jutottak, hogy a standardizált ginzeng kivonatokkal lehet a legpontosabban adagolni a szükséges ginzenget. A standardizált kivonatok, melyek többnyire gyógyszerek, rendkívül pontosan meghatározott koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot. Ezt általában gyógyszergyártási körülmények, standardok szerint lehet előállítani.

    (R. G. biochallenge.hu)

    Caldwell et al. The Effects of a Korean Ginseng on physical and psychomotoric performance- 2018. J Sports Sci Med.docx,
    On the question of influencing the performance of top sportsmen by means of biologically active substances
    I. Forgo and M. Kirchdorfer Aerztliche Praxis (1981); 33,44:1784-1786.
    The effect of different ginsenoside concentrations on physical work capacity, I. Forgo and A.M. Kirchdorfer
    Notabene Medici (1982); 12,9:721-727
    Effect of drugs on physical performance and hormone system of sportsmen. I. Forgo Münchener Medizinische Wochenschrift (1983); 125,38:822-824

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

    Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Irodai munka és mozgásszervi problémák

    Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

    Fáradt vagyok - Segíthet a ginzeng és a ginkgo?

    Életünk folyamán mindannyian megtapasztaljuk a fáradtság érzését, az energia és a motiváció hiányát. Hátterükben állhat fizikai vagy lelki probléma, esetleg a kettő kombinációja is. Hogyan segíthetnek ilyen helyzetekben a növényi gyógyszerkészítmények? (x)

    A ginkgo-ginzeng kombináció jótékony hatásai

    A tudományos vizsgálatokban ginkgo bilobát panax ginsenggel kombinálva a szellemi teljesítményre kifejtett jótékony hatások kölcsönös felerősítését, úgynevezett szinergiát tapasztaltak. Mindemellett a ginzeng és a ginkgó számos egészségügyi állapoton segít: mindkettő támogatja a központi idegrendszert, valamint a keringési- és reproduktív rendszert.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA