• Tudatos jelenlét - A gyógyítás eszköze

    Szerző:
    WEBBeteg

    Manapság a mindfulness fogalmával szinte bárhol összefuthatunk. Az angol szakszó kifejezőkészségének nincsen sajnos megfelelője a magyar nyelvben. Hivatalos és következetes fordítása a magyar szakirodalomban: tudatos jelenlét.

    • Tudatosság, vagyis tudatában lenni mindennek, ami történik. Érzékszerveivel az ember képet, benyomást kap környezetéről, a külvilágról. Ennek szerves részét képezik más emberek. A verbális kommunikáció csupán töredékét képezi a kapcsolódásoknak. Ám nemcsak környezetéről lehet tudatában az ember, hanem saját maga is lehet tudatának tárgya. Képes érzékelni szervezetének különböző belső, élettani jelzéseit. Ezeken túlmenően az emberi elme meg tudja figyelni a saját működését is. Nemcsak a tanúsított viselkedést és a gondolatokat, de az azokkal szoros oda-vissza kapcsolatban működő érzelmeket is.

    • Jelen. A múltban hozott döntések és elkövetett tettek megváltoztathatatlanok. Az ember utólag hibáknak ítélheti azokat, azonban a jelenben nem tehet semmi mást, mint levonva a saját következtetéseit tanulni belőlük, és tovább fejlődni. Ugyan hatással lehetnek a jövőre, viszont az annyi változótól függ, hogy lehetetlen 100%-os biztonsággal előre megjósolni. A jövőre vonatkozó tervek és célok irányt adhatnak a jelenben. A jövőben potenciálisan bekövetkező negatív eseménytől való szorongás és stressz értelmetlen, mivel egyrészt még nem történik, másrészt annak kockázatát jelentősen tudja csökkenteni az ember maga azáltal, hogy kezdeményező, proaktív magatartással minden tőle telhetőt megtesz az elkerülésére a jelenben 1.

    • Lét, azaz létezés. A mai rohanó világban sajnos elég ritkán fordul elő, hogy ne tenne valamit az ember. Folyton aktív, mindig tesz valamit; elfelejtett a „cselekvő üzemmódból” átkapcsolni a létezőbe. Elég összetett és dinamikus jelenség az ember ahhoz, hogy cselekvés nélkül is igaz legyen rá az élet fogalma 1. Sőt, létezés üzemmódban közvetlen kapcsolatot teremt az élettel, megérzi a benne rejlő, állandóan változó csodát; minden tapasztalat felé természetes kíváncsisággal, érdeklődéssel és tisztelettel közelít. Létezés során az ember megengedi önmagának és a világnak, hogy olyanok legyenek, amilyenek. Elégedett lehet magával, még kellemetlen élményeivel is, s ez a radikális elfogadás feltétel nélküli kedvességgel és jóindulattal párosul. Az átváltás létezés üzemmódba ajtót nyithat egy teljesen másfajta életre 2.

    Hirdetések

    Mindfulness - Sokrétű jelentés

    Az egyezményes és következetes fordítás szétbontása és elemzése segíthet közelebb kerülni a mindfulness fogalmának sokrétű jelentéséhez 1. A háromféle megközelítés ötvözésével a mindfulness olyan tudatosság, mely a pillanatról pillanatra kibontakozó élményre összpontosított, ítélkezésmentes figyelem útján érvényesül 3. A tudatos jelenlét segíti az embert abban, hogy felismerje és elengedje a hétköznapi eseményekre adott szokás-vezérelt, automatikus érzelmi reakcióit; segíti a tisztán látás fejlesztésében, valamint abban, hogy elfogadóbb és empatikusabb módon reagáljon önmaga és a környezetében élők irányába 2.

    A meditáció szerepe

    A mindfulness meditáció során nélkülözhetetlen a koncentráció a folyamatos figyelem fenntartásához, melynek tárgya pillanatról pillanatra folyamatosan változik. A meditáló ön-magukban tekint ezekre, miközben tudatában van a potenciálisan jelentkező ítélkezéseknek, értelmezéseknek vagy kategorizálásoknak. Az elme határozottan hajlamos arra, hogy eltévedjen, és a gondolatok és érzelmek tartalmával foglalkozzon. Ennek eredménye a jelen pillanatra irányuló figyelem csökkenése vagy teljes elvesztése. A tudatosság félresiklásának felismerésekor a meditáló egyszerűen csak gyengéden visszatereli a figyelmét a jelen pillanat valóságának egy részletére. A gyakorlatok során egyetlen esemény sem tekinthető elterelésnek (még az elme tévelygése sem); egyetlen mentális esemény sem kap semmiféle viszonyított vagy abszolút értéket vagy jelentőséget tartalmának szempontjából 4. A tudatos jelenlét gyakorlása hozzásegíti az embert ahhoz, hogy teljes mértékben legyen jelen saját életében, illetve kapcsolataiban, melyek minőségét javítja 2.

    A tudatos jelenléttel jellemezhető személyek élményeiket éber tudatosságban élik meg, viselkedésükben – automatizmusok alkalmazása helyett – tudatosság jelenik meg, működésükben ítélkezésmentesség nyilvánul meg 5. Mindannyian tudatosak vagyunk bizonyos mértékben, mert ez egy emberre jellemző képesség 3. Mindfulness meditációkkal a vonásszintű tudatos jelenlét nagymértékben fejleszthető 6.

    Kinek és hogyan segíthet a stresszcsökkentés?

    1979-ben egy molekuláris biológus, Jon Kabat-Zinn egy olyan klinikát hozott létre a Massachusettsi Egyetem orvosi karán, ahol tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentést (MBSR) tanított krónikus fájdalmaktól -, és krónikus betegségekkel járó stressztől szenvedő embereknek. Az 1990-es években három klinikai pszichológus, Jon Teasdale, Zindel Segal és Mark Williams a depresszió új, nyugati orvostudományban szokatlan kezelési lehetőségét látták meg a meditációs gyakorlatokban. A saját munkájukat tudatos jelenlét alapú kognitív terápiának (MBCT) nevezték el, amivel a mindfulness meditáció tudományos alapot szerzett 7.

    Olvasson tovább! Pszichoterápia: a gyógyító szavak

    A tudatos jelenlét alapú terápiákat a krónikus betegségek széles körében alkalmazzák, mind a kezelésben, mind a megelőzésben. A szakirodalmi tanulmányok eredményei szorgalmazzák az MBSR és az MBCT alkalmazását a mentális és testi tünetek enyhítésére, többek között a vezető halálokok, a szív- és érrendszeri megbetegedések kiegészítő kezeléseként, valamint az egészséges felnőttek és gyermekek körében végzett prevenciós tevékenységként 8. A mindennapokban megélt tudatos jelenlét segíthet olyan döntéseket hozni, melyek csökkentik a kardiovaszkuláris megbetegedés és elhalálozás kockázatát 1.

    Bővebben Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Tarnóczy Álmos
    Lektorálta: Dr. Márky Ádám

    Források
    • 1 Tarnóczy, Á., Mindfulness a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. 2018, in Semmelweis University, Institute of Behavioural Sciences, Budapest.Available from: http://docplayer.hu/73072510-Mindfulness-a-sziv-es-errendszeri-betegsegek-megelozeseben.html.
    • 2 Teasdale, J., M. Williams, and Z. Segal, Tudatos jelenlét a gyakorlatban. 2016, AduPrint Kiadó és Nyomda Kft.: Kulcslyuk Kiadó. 282. www.nyitottakademia.hu
    • 3 Kabat‐Zinn, J., Mindfulness‐based interventions in context: past, present, and future. Clinical psychology: Science and practice, 2003. 10(2): p. 144-156.
    • 4 Kabat-Zinn, J., An outpatient program in behavioral medicine for chronic pain patients based on the practice of mindfulness meditation: Theoretical considerations and preliminary results. General hospital psychiatry, 1982. 4(1): p. 33-47.
    • 5 Kiss, E. and D. Vajda, A mindfulness meditáció alkalmazása a várandósság alatt, in A párkapcsolattól a gyermekágyig. A várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakának pszichológiája és pszichoszomatikája, H. Makó and B. Veszprémi, Editors. 2017, Octoport.
    • 6 Carmody, J. and R.A. Baer, Relationships between mindfulness practice and levels of mindfulness, medical and psychological symptoms and well-being in a mindfulness-based stress reduction program. Journal of behavioral medicine, 2008. 31(1): p. 23-33.
    • 7 Leonard, M., Mindfulness Meditation and Social Change: from Therapy to Wisdom and Ethics. Journal of Oriental Studies= 東洋学術研究, 2016. 26: p. 32-35.
    • 8 Gotink, R.A., et al., Standardised Mindfulness-Based Interventions in Healthcare: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses of RCTs. Plos One, 2015. 10(4): p. 17.

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór

    Dr. Debreczeni Anikó

    Az életmód hogyan befolyásolja a betegség kialakulásának valószínűségét?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    Hogyan válthatja ki családtagja gyógyszereit az e-recept bevezetése után?

    Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

    Mennyi a napi kalciumszükséglete? Mutatjuk!

    A kalcium számos fontos élettani folyamat nélkülözhetetlen szereplője, biztosítja az izom- és idegsejtek ingerelhetőségét, és szerepet játszik a véralvadásban, a szívműködésben és a vérnyomás szabályozásában is. A szervezetben lévő kalcium 99 százaléka a csontokban és fogakban található.

    Apátia csecsemőknél: Életveszélyes betegségek tünete lehet

    Az apátia közönyösséget, kedvetlenséget, az érdeklődés és az olyan külső ingerekre adott reakciók hiányát jelenti, amilyen többek között a beszéd vagy az érintés.

    Tévedés - 23 évig azt hitték, kómában van - Fotóval!

    A Der Spiegel információi szerint a belga férfi, a jelenleg 46 éves Rom Houben miután 23 éve megsérült egy közlekedési balesetben, az orvosok úgy ítélték meg, hogy a páciens kómába esett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA