• Funkcionális élelmiszerek

        Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

        Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

        A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

        Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

        A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

        A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.

        Előírás még, hogy a szóban forgó élelmiszer a hétköznapi táplálkozási szokások integráns részét alkossa, és hatása a megszokott napi mennyiség elfogyasztása mellett is megmutatkozzon.

        Tágabb értelemben számos élelmiszer lehet funkcionális, ám a kifejezést legtöbbször valamilyen dúsított formával kapcsolatban használjuk.

        Legtöbbször vitaminokkal, pre- és probiotikumokkal és egyéb esszenciális alkotókkal dúsítják a termékeket, melyek így azonos mennyiséget elfogyasztva kedvezőbb élettani hatásokat váltanak ki.

        Hirdetések

        Hogyan lesz egy élelmiszer funkcionális?

        Mire is vagyunk allergiásak?
        Az ételallergia és az étel-intolerancia diagnózisának nagy nehézsége, hogy nemcsak az étel fő alkotórészére lehet valaki allergiás, hanem az elkészítés során felhasznált anyagokra is (fűszer, tartósítószer, állagmegőrzők). Mivel a nagyüzemileg előállított félkész- és késztermékek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul a legkülönbözőbb megjelenésű és ízű termékekben is előfordulnak azonos adalékok, a velük szembeni allergiát nagyon nehéz megkülönböztetni általános emésztőrendszeri betegségektől.

        Ahhoz, hogy egy terméket a funkcionális élelmiszer kategóriába lehessen sorolni, az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztető Szakhatóság jóváhagyása szükséges, ami csak akkor történik meg, ha az adott funkcionális élelmiszer és a megjelölt kórállapot közötti kölcsönhatást a gyártó megfelelő tudományos bizonyítékokkal támasztja alá. Ez biztonságos szakmai hátteret jelent a vásárlóknak, akik így biztosítékot nyernek az élelmiszer valódi jótékony hatása felől.

        Az FDA a bizonyítékok és hatások alapján evidenciakategóriákat állított fel, ahová besorolta a termékeket az alapján, hogy a fogyasztás és a várható biológiai hatás elérése közt milyen erős ok-okozati összefüggés mutatható ki (nagyon erős, közepesen erős, erős, gyengétől közepesen erősig, gyenge).

        Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre

        Adattár

        A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet. Amennyiben a napi elfogyasztott béta-glükán szint eléri a 3 grammot, úgy nagyon erős evidenciaszintről beszélhetünk.

        A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet (napi 25 grammnál nagyobb mennyiség fogyasztása nagyon erős evidenciaszintet jelent). A szója egyéb kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése.

        Az áfonyaitalok proantocianidineket nagy mennyiségben tartalmazó formái csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik (közepes evidencia).

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A paradicsom magas likopintartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját (prosztata-, méhnyak-, hólyag-, emlőrák, emésztőszervrendszeri daganatok). A hatás a likopin antioxidáns tulajdonságának köszönhető.

        A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó halhúsok heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját (erős evidencia).

        A joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását.

        Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, melyek egyszer mindenható csodaszerként tekintenek a máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk.

        Dr. Kónya Judit
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Az orrfolyás kiváltói

        Cs. K., fordító

        Az orrfolyásnak 8 gyakori oka is létezik, és nem mindegyik korlátozódik a télre.

        Egészségügyi digitalizáció

        ÁEEK

        Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás várható az EESZT elindulásával. (x)

        Funkcionális élelmiszerek megítélése -...

        Bár világszerte egyre ismertebbek és népszerűbbek a funkcionális élelmiszerek, a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából kiderült, hogy...

        A nélkülözhetetlen D-vitamin

        A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok...

        Hatékony zsírégetés, tartósan kisebb...

        A kiadós étkezések és a csekély testi aktivitás eredménye a mérlegen is megmutatkozik. Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a hasi...

        Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba

        A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga...

        Segítsünk! - Az időskori elesés...

        Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető...

        Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi...

        Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk első részében az ülőmunkával...

        Depresszió és elhízás: a tyúk vagy a...

        A felesleges kilók, amelyeket - ha tetszik, ha nem - mindenhova magunkkal cipelünk, nemcsak szervezetünket terhelik meg rendkívüli módon, hanem...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA