• Felkészülés a halálra

    A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

    „A halál törvény, nem büntetés.” - mondta Seneca. Mégis nagyon nehéz téma, amit a tanatológia nevű, több szakterületet egyesítő tudományág kutat és próbál kezelni. A közelmúltban elhunyt Polcz Alaine volt az egyik ismert hazai képviselője ennek, aki a végstádiumú, halál előtti ápolási szakasz megkönnyítése és a hospice ellátás hazai úttörője is volt. Az elmúlás emberhez méltó útja komoly etikai, filozófiai kérdések sorát veti fel, egészen akár az eutanázia körüli vitákig.

    Hirdetések

    Mindannyian tudjuk, hogy egyszer vége lesz...

    Az egészséges ember agya mint számítógép az élet során blokkolja a halálon való aggódást, mondhatni nem foglalkozunk vele, noha tényszerűen mindannyian tudatában vagyunk az élet végességének. Ha végig a halál gondolatával élnénk az életünket, minden tervünk, célunk, vágyunk, kis-nagy mindennapi harcaink értelmetlenné válnának, és valószínűleg az emberiség még mindig a barlangban élne, súlyos depresszióval. Mégis eljön egyszer az életnek az a szakasza, szerencsés esetben kellően későn, amikor szembesülünk az életünk végességével, valamilyen súlyos betegség kapcsán.

    A halált nem elég a meghalás pillanatával azonosítani, mert sokkal több annál, és tartani sem a pillanattól kell főként, amikor a „számítógépünk” kikapcsolódik, hanem az oda vezető, sajnos fájdalmas úttól. A diagnózis jelentette sokk, a megdöbbenés, a diagnózis tagadása, majd a betegség feletti harag, a miért pont én? érzése, a fájdalom és a szomorúság, néha teljes visszahúzódáshoz vezet, és ez vezet el végül az elfogadáshoz, mely a halál elfogadása is egyben.

    A halál közelségének jelei

    Egy szeretett hozzátartozó halálának közelsége vagy annak lehetősége félelemmel tölt el mindannyiunkat. Az is bizonytalanságérzést kelt, hogy nem tudjuk, mikor történik meg, és mi is fog valójában történni. Talán, ha látjuk, hogy mivel is kell szembenéznünk szeretteink halálakor, könnyebb lehet a felkészülés.

    Jelek, amik a halál közelségére utalhatnak

    A korábbi személyiség, egyéni alkat kérdése is, hogy ki mennyire és meddig küzd ezen az úton és mikor jön el a pont, amikor feladja, elkezdi elereszteni az életet. Ezen az úton fontos szerepet kaphatnak a segítő ápoló szakemberek, orvosok, pszichológusok. A beletörődő elfogadáshoz persze sokszor a valóságban az is kell, hogy a beteg addigra testileg és lelkileg is belefárad a fájdalomba, a kezelésekbe, a műtétekbe és a leletek jelentette rossz hírekbe.

    Rendet hagyni magunk mögött

    Könnyebbé teszi azonban az eltávozást, ha abban a tudatban haladunk az elkerülhetetlen felé, hogy rendet hagyunk magunk mögött. A svéd Margareta Magnusson 2017-es könyve, a „Döstädning”, azaz Halál előtti nagytakarítás foglalja jól össze ezt, és mutatja az utat életvezetési tanácsadóként. Olvasatában a nagytakarítás szó szerint is értendő, válogassuk át saját tárgyainkat, értékeljük át őket, zárjunk le velük egy-egy kis történetet, próbáljuk meg kidobni őket.

    Segítsük az utánunk maradókat ebben az érzelmileg nehéz dologban, de a szó szerinti rendrakáson túl annál jóval többet is takar. Varrjuk el az elvarratlan szálakat, rendezzük az életünket megkeserítő vitás kérdéseket. A halál előtti időszak óriási javulást is jelenthet mindazokban a kapcsolatokban, melyek a múlt bizonyos sérelmei miatt nem működtek megfelelően. Ezeknek a helyreállítása megnyugvást hoz mindkét fél számára.

    Nincs általános recept

    A halálra való felkészülésre nincs általános recept, mindenki a saját útját járja be. Ez természetesen rengeteg dolgot foglalhat magába, a fontosabb pénzügyek rendezésétől, végrendelet írásától kezdve egészen az olyan dolgok kipróbálásáig, melyre mindig is vágyott - hálás filmtéma a „bakancslista”, és őrült kalandokba való bonyolódás, erős filmes túlzásokkal. Sajnos a valóságban a gyógyulási remény eleresztésének fázisában a beteg már nincs utazó- és kalandozóképes testi állapotban, de a régi álmok lezárása vagy kipróbálása szintén része lehet a nagytakarításnak.

    A gyógyíthatatlan beteg

    A magyarok kétharmada - ha gyógyíthatatlan beteg lenne - élete utolsó szakaszát szerettei körében szeretné eltölteni - derült ki abból a felmérésből, amely a Magyar Hospice Alapítvány felkérésére készült.

    A gyógyíthatatlan beteg

    Segít a megbékélésben, ha eldöntjük a testünkkel való teendőket, hamvasztás vagy temetés, annak részletei, esetleges szervdonációra felajánlás, ki segítsen a teendők intézésben a családból stb. Profánul gyakorlatias, de nélkülözhetetlen döntések. Sokszor látjuk, hogy a vallás és az őszinte hit szerepe mennyire felértékelődik ebben az utolsó életszakaszban.

    Akik egész életükben hittek, most egy olyan kapaszkodóval vágnak neki a nagy útnak, ami hiányozhat azok kezéből, akik egész életükben csak a pénzt és a karriert kergették, és most az ágyban fekve kell rájönniük, hogy lélekben egyedül maradtak.

    „Aminek kezdete van, véget is ér egyszer. Békélj meg ezzel, s minden jóra fordul.”
    (Buddha)

    Dr. Dinya Zoltán
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tévhitek a pszichiátriában

    Dr. Dinya Zoltán

    A pszichiátriát számos hiedelem övezi. Lássuk a leggyakoribbakat.

    Védjegy bevezetése

    PRIMUS

    Iparági minőségbiztosítási rendszert hoztak létre a magánegészségügyben.

    Lehet segíteni egy haldoklónak? - interjú...

    Dr. Eörsi Dániel háziorvost kérdeztük a haldoklókkal kapcsolatos tapasztalatairól. Eörsi doktor praxisa mellett a Semmelweis Egyetem...

    Halott a családban - Ügyintézés és...

    A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de vajon tudjuk-e, hogy mi a teendő, ha a környezetünkben történik a tragédia.

    Műhibaper: Epeműtét közben halt meg a...

    Hosszantartó jobboldali hasi fájdalmak miatt egy 32 éves nőbeteg kivizsgálásra jelentkezett egy vidéki kórházban. A vizsgálatok...

    Halott a vízben - Sokszor döbbenetes...

    Sokszor egy fél ország figyeli a híradásokban a vízbe veszett emberek tetemének kimentését, bár a vízihulla látványa, gyakran még a...

    A halál gondolatának elfogadása

    A közelgő halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló...

    És eljő a halál - Mit mondjak neki?

    Mit jelent a halál fogalma egy gyermek számára? Hogyan kezeljük ezt a helyzetet? Mit mondjunk a gyermeknek, hogy ne sérüljön? - Válogatás a...

    Az EU-ban Magyarországon halnak meg a...

    Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, az összes halálok között 27 százaléknyi a tüdőrák okozta halálozások aránya -...

    Nem történt mulasztás a mosdóban holtan...

    A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet szerint személyzetük nem tudhatott arról, hogy a november végén, a kórház egyik...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA