• A lábujjkörmök helyes ápolása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fájdalom és gyulladás megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy ismerjük a helyes körömnyírás szabályait, lépéseit. A szakszerűtlen bánásmód ugyanis könnyen problémákat okozhat. Ha rosszul vágják, különösen a nagylábujj körme hajlamos a benövésre, aminek kellemetlen következményeként körömágygyulladás alakulhat ki. Cikkünkből megtudhatja, hogy kell megfelelően nyírni a lábujjkörmöket, és mit tehet még annak érdekében, hogy körmei szépek és ápoltak maradjanak.

    Az ujjainkon lévő körmökhöz hasonlóan a lábujjkörmök is keratinból állnak, ám utóbbiak sokkal vastagabbak és lassabban nőnek. A kezünk ujjain lévő körmök hetente kb. 1 millimétert nőnek, a lábujjkörmök viszont egy hónap alatt nőnek ennyit.

    A lábujjkörmök feladata, hogy védjék az általuk lefedett érzékeny lábujjvégi területet a nyomástól, dörzsöléstől, sérülésektől. Annak érdekében, hogy szépek és ápoltak maradjanak, és ne akadályozzák a járást, futást, rendszeresen és helyesen kell nyírni a lábujjkörmöket.

    Hirdetések

    Mi a megfelelő eszköz lábujjkörömnyíráshoz?

    A legjobb választás a körömcsipesz használata, mivel ez az eszköz erősebb a hagyományos körömvágó ollónál, így a vastagabb lábujjkörmök könnyebben vághatók vele. Ma már kaphatók kifejezetten a lábujjkörmök nyírására alkalmas körömcsipeszek is. Arra ügyeljünk, hogy a körömvágó eszköz mindig tiszta legyen!

    Pusztán körömreszelővel gondoskodni rendszeresen a lábujjkörmök megfelelő méreten tartásáról kevésbé jó megoldás. Bár a körömcsipesznél kíméletesebb, nagyon hosszadalmas eljárás volna a vastag lábujjkörmöket rövidebbre reszelni. Körömnyírás után azonban célszerű a körömreszelő használata, amivel finomíthatjuk a vágás mentén a körömlemez szabad szélét.

    Nagyon vigyázzunk a körömsarkakra!

    Szabad szélnek a körömlemez szabadon álló végét nevezzük, ebből nyírunk rendszeresen. A körömszél két oldalán vannak a körömsarkak. A körömsarok különösen érzékeny terület. Míg a kéz ujjain lévő körmök esetében különféle fazonok (íves, szögletes vagy hegyes) közül választhatunk, a lábujjkörmök esetében nem szabad kísérletezni, csak egyetlen helyes megoldás van: az egyenes! A lábujjkörmöket mindig egyenesre kell nyírni, hogy azok bőrbe növését megakadályozzuk. Ezzel megelőzhető a körömbenövés olykor nagyon fájdalmas kísérőinek, így a bőrirritációnak, illetve az oldalsókörömsánc- vagy körömágygyulladásnak a kialakulása is.

    A sarkakat, esetlegesen kiálló részeket körömreszelő segítésével ajánlott óvatosan megcsiszolni, simává igazítani. Keménypapírból készült, finom körömreszelőt használjunk, és mindig egy irányba mozgatva használjuk a reszelőt. A körömsarkakat sohasem szabad kinyírni! Ha ívet vágnánk a köröm sarkánál, akkor azon a részen - akármilyen óvatosak is vagyunk - mindig maradnának apró, akár szabad szemmel nem is látható körömszálkák, amelyek szúrnák, felsértenék a bőrt, és ezáltal lehetővé tennék gyulladáskeltő kórokozók bőrbe való bejutását.

    Ez a cikk is érdekelheti! Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    Milyen legyen a köröm hossza, mennyit nyírjunk le belőle?

    A köröm hosszát illetően világos a szakértői ajánlás. Az az optimális, ha a lábujjkörmök nyírásakor arra figyel, hogy a szabad körömszélből 1-2 mm maradjon meg nyírás után, így a lábujjak bőre a szabad körömszél alatti kis részen a körömlemez által fedve marad. Ha túl rövidre vágná a körmét, ez a rész kidudorodna, és a növekvő köröm nyomná. Ez fájdalmas, hosszú távon pedig irritáció és sérülések keletkezhetnek miatta ezen a területen. Ha viszont a köröm túl hosszú maradna, akkor a cipő orra nyomná, ami szintén fájdalmat és irritációt okozhat.

    A lábujjkörmök ápolásának további lépései

    Ha szabályosan nyírja a lábujjkörmeit, azzal a lábai szépségének megőrzéséért is sokat tesz. Ahhoz, hogy körmei erősek és fényesek maradjanak, szükségük van olykor egy kis extra ápolásra is: masszírozza be őket hetente egyszer jó minőségű olíva- vagy mandulaolajjal, hogy megfelelően hidratáltak legyenek.

    Összefoglalva az alapszabályok a lábujjkörmök ápolását illetően

    • Megfelelő eszközzel nyírja a körmeit!
    • A körmök sarkait soha ne vágja ki!
    • Ne vágja túl rövidre és ne hagyja túl hosszúra a körmeit!

    Ha betartja ezeket a szabályokat, akkor a lábujjkörmeit helyesen nyírja és elkerülheti a sérüléseket és az irritációt. Az olíva- vagy mandulaolajos masszázzsal pedig teljessé teheti a körömápolást.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Állandóan berepedezik a sarkam - Mit tegyek?

    Állandóan berepedezik a sarkam és most már nem is gyógyul meg, sőt már a talpamon és az ujjak között, alatt is jelentkeznek a repedések. Ekcéma vagy gombás fertőzés lehet ez? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Benőtt a körmöm, mit tegyek? - Az orvos válaszol

    Már három éve benőtt körömmel küszködöm. Eddig otthon vágtam ki, de elkezdett nőni a vadhús is és az egész lábujjam be van gyulladva. Mit tegyek? Hová forduljak? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A benőtt köröm állapotai

    A körömbenövés a nagylábujj körmére jellemző. A körömbenövés leginkább a fejlett országok lakóinál fordul elő. Azokban az országokban, ahol nem viselnek cipőt, nem jellemző ez a probléma.

    Pikkelysömör - Mire figyeljünk nyáron?

    A pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA