• A lábujjkörmök helyes ápolása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fájdalom és gyulladás megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy ismerjük a helyes körömnyírás szabályait, lépéseit. A szakszerűtlen bánásmód ugyanis könnyen problémákat okozhat. Ha rosszul vágják, különösen a nagylábujj körme hajlamos a benövésre, aminek kellemetlen következményeként körömágygyulladás alakulhat ki. Cikkünkből megtudhatja, hogy kell megfelelően nyírni a lábujjkörmöket, és mit tehet még annak érdekében, hogy körmei szépek és ápoltak maradjanak.

    Az ujjainkon lévő körmökhöz hasonlóan a lábujjkörmök is keratinból állnak, ám utóbbiak sokkal vastagabbak és lassabban nőnek. A kezünk ujjain lévő körmök hetente kb. 1 millimétert nőnek, a lábujjkörmök viszont egy hónap alatt nőnek ennyit.

    A lábujjkörmök feladata, hogy védjék az általuk lefedett érzékeny lábujjvégi területet a nyomástól, dörzsöléstől, sérülésektől. Annak érdekében, hogy szépek és ápoltak maradjanak, és ne akadályozzák a járást, futást, rendszeresen és helyesen kell nyírni a lábujjkörmöket.

    Hirdetések

    Mi a megfelelő eszköz lábujjkörömnyíráshoz?

    A legjobb választás a körömcsipesz használata, mivel ez az eszköz erősebb a hagyományos körömvágó ollónál, így a vastagabb lábujjkörmök könnyebben vághatók vele. Ma már kaphatók kifejezetten a lábujjkörmök nyírására alkalmas körömcsipeszek is. Arra ügyeljünk, hogy a körömvágó eszköz mindig tiszta legyen!

    Pusztán körömreszelővel gondoskodni rendszeresen a lábujjkörmök megfelelő méreten tartásáról kevésbé jó megoldás. Bár a körömcsipesznél kíméletesebb, nagyon hosszadalmas eljárás volna a vastag lábujjkörmöket rövidebbre reszelni. Körömnyírás után azonban célszerű a körömreszelő használata, amivel finomíthatjuk a vágás mentén a körömlemez szabad szélét.

    Nagyon vigyázzunk a körömsarkakra!

    Szabad szélnek a körömlemez szabadon álló végét nevezzük, ebből nyírunk rendszeresen. A körömszél két oldalán vannak a körömsarkak. A körömsarok különösen érzékeny terület. Míg a kéz ujjain lévő körmök esetében különféle fazonok (íves, szögletes vagy hegyes) közül választhatunk, a lábujjkörmök esetében nem szabad kísérletezni, csak egyetlen helyes megoldás van: az egyenes! A lábujjkörmöket mindig egyenesre kell nyírni, hogy azok bőrbe növését megakadályozzuk. Ezzel megelőzhető a körömbenövés olykor nagyon fájdalmas kísérőinek, így a bőrirritációnak, illetve az oldalsókörömsánc- vagy körömágygyulladásnak a kialakulása is.

    A sarkakat, esetlegesen kiálló részeket körömreszelő segítésével ajánlott óvatosan megcsiszolni, simává igazítani. Keménypapírból készült, finom körömreszelőt használjunk, és mindig egy irányba mozgatva használjuk a reszelőt. A körömsarkakat sohasem szabad kinyírni! Ha ívet vágnánk a köröm sarkánál, akkor azon a részen - akármilyen óvatosak is vagyunk - mindig maradnának apró, akár szabad szemmel nem is látható körömszálkák, amelyek szúrnák, felsértenék a bőrt, és ezáltal lehetővé tennék gyulladáskeltő kórokozók bőrbe való bejutását.

    Ez a cikk is érdekelheti! Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    Milyen legyen a köröm hossza, mennyit nyírjunk le belőle?

    A köröm hosszát illetően világos a szakértői ajánlás. Az az optimális, ha a lábujjkörmök nyírásakor arra figyel, hogy a szabad körömszélből 1-2 mm maradjon meg nyírás után, így a lábujjak bőre a szabad körömszél alatti kis részen a körömlemez által fedve marad. Ha túl rövidre vágná a körmét, ez a rész kidudorodna, és a növekvő köröm nyomná. Ez fájdalmas, hosszú távon pedig irritáció és sérülések keletkezhetnek miatta ezen a területen. Ha viszont a köröm túl hosszú maradna, akkor a cipő orra nyomná, ami szintén fájdalmat és irritációt okozhat.

    A lábujjkörmök ápolásának további lépései

    Ha szabályosan nyírja a lábujjkörmeit, azzal a lábai szépségének megőrzéséért is sokat tesz. Ahhoz, hogy körmei erősek és fényesek maradjanak, szükségük van olykor egy kis extra ápolásra is: masszírozza be őket hetente egyszer jó minőségű olíva- vagy mandulaolajjal, hogy megfelelően hidratáltak legyenek.

    Összefoglalva az alapszabályok a lábujjkörmök ápolását illetően

    • Megfelelő eszközzel nyírja a körmeit!
    • A körmök sarkait soha ne vágja ki!
    • Ne vágja túl rövidre és ne hagyja túl hosszúra a körmeit!

    Ha betartja ezeket a szabályokat, akkor a lábujjkörmeit helyesen nyírja és elkerülheti a sérüléseket és az irritációt. Az olíva- vagy mandulaolajos masszázzsal pedig teljessé teheti a körömápolást.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A lepkehimlő

    B. M. szakfordító

    A betegség cseppfertőzéssel terjed, kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

    Veszélyes a szolárium?

    B. M. szakfordító

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit...

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás...

    Állandóan berepedezik a sarkam - Mit...

    Állandóan berepedezik a sarkam és most már nem is gyógyul meg, sőt már a talpamon és az ujjak között, alatt is jelentkeznek a repedések....

    A benőtt köröm állapotai

    A körömbenövés a nagylábujj körmére jellemző. A körömbenövés leginkább a fejlett országok lakóinál fordul elő. Azokban az...

    Alvászavar kínozza? - Tippek a nyugodt...

    Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is sikerülhet...

    Nagyon izzadós vagyok, mit tehetek ellene?...

    52 éves vagyok, általában jó a közérzetem, csak amikor hirtelen rámtör az izzadás - ami napjában 5-6 alkalommal is előfordul - nagyon...

    Fenilketonuria (PKU): Fontos a korai...

    A fenilketonuria ritka örökletes betegség, melynek korai felismerése rendkívül fontos, ugyanis étkezési előírások betartása esetén a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA