• Kiemelten támogatják a gyermekek egészséges táplálkozását

        Szerző:
        WEBBeteg

        A gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítását célzó Menő menzák az iskolában című, szeptemberben lezárult pályázat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 314 iskolai alapítvány kérelmét támogatta összesen csaknem hatmilliárd forint értékben - jelentette be a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Kecskeméten.

        Novák Katalin azt mondta: a kormány meggyőződése, hogy a menza is lehet egyszerre egészséges és "menő", vagyis az egészséges ételek is lehetnek finomak, olyanok, amit a gyermekek szívesen fogyasztanak. Olyan közétkeztetést szeretnének, ahova a gyermekek szívesen mennek, ahol szívesen étkeznek, és jóízűen meg is eszik a kínált egészséges ételeket.

        A gyermekkori túlsúly kockázatai

        A gyermekkorban jelentkező és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
        A gyermekkori túlsúly kockázatai

        Kiemelte, az sem mindegy, hogy mindezt milyen körülmények között teszik. A pályázat éppen ezért eszköz- és egyéb fejlesztésekre is lehetőséget teremtett.

        Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében májustól elérhető pályázatra 389 kérelem érkezett. A támogatott tevékenységek között volt az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése, ismeretterjesztő előadások és szemléletformáló programok szervezése, tankonyha létrehozása és berendezése, ivókút felállítása, gyümölcskínáló és salátabár kialakítása, valamint közvetlenül az étkezéshez szükséges eszközfejlesztés.

        Az elnyerhető támogatási összeg pályázatonként 10-20 millió forint volt, a megvalósítási időszak pedig 12-24 hónap.

        Hirdetések

        Intézkedések az egészségtudatos életmód elterjesztése érdekében

        Az államtitkár kiemelte: ma Magyarországon több mint egymillió gyermek étkezik a közétkeztetés keretei között, ezért különösen fontos, hogy mi kerül az asztalukra.
        Mint mondta, fontos, hogy már gyermekkorban megkezdődjön az egészségtudatos életre nevelés, hiszen az egészséges gyermekekből lesznek jó eséllyel egészséges felnőttek.

        A gyermekkori elhízás visszaszorítható

        Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.
        A gyermekkori elhízás visszaszorítható

        Beszélt arról is, hogy a gyermekek egészségesebb életre nevelése érdekében a kormány már számos intézkedést hozott. A közétkeztetés ingyenességét nagy mértékben bővítették és a gyermekek asztalára kerülő ételek ma már sokkal egészségesebbek. A mindennapos testnevelésnek köszönhetően a gyerekek többet mozognak, a chipsadó révén pedig a szabályozás hatálya alá eső termékeket kitiltották az iskolai büfékből - mondta Novák Katalin.

        Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közölte: az egészségmegőrzésnek és -fejlesztésnek fontos eszköze a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód. A kormány szándéka éppen ezért az, hogy az egészségtudatos életmód elterjesztésével erőssé és egészségessé váljon a magyar nemzet.

        Menő menzák az iskolában pályázat

        Az államtitkár elmondta: a Menő menzák az iskolában pályázatra olyan szervezetek jelentkezhettek, amelyek együttműködnek az iskolákkal. A legtöbb kérelem Borsod-Abaúj Zemplén és Bács-Kiskun megyéből érkezett, azok közül összesen 111 nyert el támogatást. Bács-Kiskun megyében ez mintegy 700 millió forint segítséget jelent.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

        A pályázatok révén mintegy százezer gyermeket és családjukat érik el - tette hozzá Schanda Tamás.

        Schmidtné Báló Ágnes a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Béke Általános Iskolájának tagintézmény-vezetője elmondta: az intézmény alapítványa 20 millió forintot nyert el a pályázaton, ezt diákjaik és rajtuk keresztül a családok táplálkozási szokásainak megreformálására fordítják.

        A projekt keretében egyebek mellett előadásokat, fórumokat, főzőversenyeket, gyümölcs- és sportnapokat szerveznek. Az iskolában négy, falra szerelhető ivókutat helyeznek ki, kialakítanak egy tankonyhát és egy tankertet, továbbá lecserélik az iskolai ebédlő asztalait és székeit.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Túlzott izzadás

        Dr. Bodnár Edina

        Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

        Verejtékmirigy-gyulladás

        Cs. K., fordító

        A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

        Milyen feladatai vannak a klinikai vezető ápolónak? Interjú Vattai Györgynével

        Aki csecsemő- és gyermekápoló lesz, az valamilyen szinten maga is gyermek marad, partner a játékban, a kacagásban, így könnyebb a gyógyulás is - mondja Vattai Györgyné klinikai vezető ápoló, aki 241 szakdolgozóért felelős a debreceni Gyermekklinikán. Idén a klinika Kiváló dolgozójává választották.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

        Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

        Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

        A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

        Táplálkozási trendek 2018-ban

        A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

        A rostok szerepe az étrendben

        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA