• Figyelem a fogyatékkal élőknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    December harmadika a fogyatékos emberek világnapja, ezen a napon az ő problémáikra hívják fel a figyelmet. A Kenézy Kórház Rehabilitációs Osztályán a testi gondozás mellett a lelki segítségnyújtásra is nagy gondot fordítanak.

    A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Rehabilitációs Osztályán főként stroke, csonttörések és egyéb mozgásszervi műtéteket követően, valamint végtag-amputáció után évente 1400 beteget fogadnak. A sérült emberek kondícióját elsősorban gyógytornával javítják, de emellett számos fizikoterápiás eszközt is alkalmaznak.

    Ez a cikk is érdekelheti! Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    - A kórházban a legmodernebb technika áll a rendelkezésünkre, és a tavalyi felújítás után a környezet is megfelelő a rehabilitációhoz. Egy nagy tornatermet alakítottak ki, amit a legkorszerűbb eszközökkel szereltek fel. Emellett több kisebb tornaterem is van, ahol a mindennapos fejlesztő tevékenység és egyéni foglalkozás zajlik – sorolta Kánya Judit megbízott osztályvezető főorvos.

    A Rehabilitációs Osztályon tavaly április óta egy nappali kórház is működik, ahol naponta 25 beteget tudnak ellátni. A speciális részlegen reggel 8 órától délután 4 óráig vannak foglalkozások, kezelések, és a betegek le is pihenhetnek, majd délután hazatérnek a családjukhoz.

    Hirdetések

    A rehabilitációt a szakorvosokkal együttműködve többek között gyógytornászok, terapeuták, pszichológusok segítik. Az egyik legfontosabb cél, hogy a beteg képes legyen az önálló életre, ne érezze azt, hogy kiszolgáltatott, hogy egy másik ember segítségére szorul.

    A fizikai erősítés mellett a lelki támogatásra is szüksége van a mozgássérült embereknek. Kánya Judit azt mondja, hogy munkatársaival erre is nagy hangsúlyt fektetnek az osztályon.

    - Nehéz feldolgozni azt, ha valaki például fiatalon elveszíti az egyik végtagját, de amikor a beteg átkerül a rehabilitációra, egyrészt látja, hogy mindenki küzd azért, hogy jobb legyen, másrészt a kezelésnek köszönhetően javul is az állapota, és ez pszichésen pozitívan hat rá. Rászokatjuk a tornára, a mozgásra, az önmagára figyelésre. Látja, hogy a másik beteg műlábbal, bot nélkül megy, és ez nagyon nagy erőt ad. A betegek azt mondják, segít nekik, ha látják, hogy a betegtársak sem adják fel, és boldogan élhetik az életüket akár kerekesszékben is – hangsúlyozta a főorvos.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Hogyan birkózhat meg az amputációval?

    December harmadika 1992 óta a fogyatékos emberek nemzetközi napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát.

    Olvasson tovább! Miért fontos az alsó végtagi érszűkület szűrése?

    Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hidradenitis suppurativa

    Cs. K., fordító

    A szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép ott alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is.

    Futball-világbajnokság

    M. J., újságíró

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra?

    Rehabilitáció: a legfontosabb tudnivalók!

    Leszázalékolás, rokkantnyugdíj. Ezek a kifejezések jóformán már csak a köznyelvben léteznek. Néhány éve már olyan fogalmakkal...

    GiftedHand: egyedülálló rehabilitációs...

    Második helyezett lett Kövesligeti Eszter GiftedHand nevű rehabilitációs eszköze a BrainFactory verseny nemzetközi fordulójában. A Debreceni...

    A rheumatoid arthritises betegek...

    A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az...

    Szexuális zaklatás: bárki válhat...

    2017 októberében a New York Times cikke indított el egy világméretű hullámot a média világában. Harvey Weinstein, Oscar-díjas producert...

    Figyeljen rá, hol hordja a...

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a...

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A...

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA