• Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

        Szerző:
        WEBBeteg

        Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

        Az elmúlt évtizedekben a termesztett növények vitamintartalma a nemesítési eljárásoknak, az üvegházas termelésnek, a szállítási és tárolási módszereknek tulajdoníthatóan sokat csökkent, és sajnos előfordul, hogy mire a saláta vagy a körte az asztalunkra kerül, már alig tartalmaz például aszkorbinsavat.

        Hirdetések

        A nemesítés számára inkább a zöldségek, gyümölcsök mérete, formája, színe a fontos, a vitamintartalom sokkal kevésbé. A régebbi korokban ezt nem is tudták mérni, és nem állt rendelkezésre elegendő információ a vitaminok jelentőségéről sem – avat be a részletekbe Dr. Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársa, aki „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban részesült.

        A genetika és a nemesítés számára ma már rendelkezésre áll az úgynevezett génszerkesztési eljárás, amellyel idegen fajok génjeinek bevitele nélkül lehet elérni a számunkra fontos gének, fehérjék működésének, mennyiségének megváltoztatását. Mi nem csak a C-vitamin termelődéséért felelős folyamatokat vizsgáljuk, hanem azt is, hogyan lehetne úgy megváltoztatni a növények működését, hogy azok a C-vitamint a termelődés helyéről elszállítsák és a megfelelő sejtalkotókban raktározzák el.

        Eredményeink remélhetően hozzásegítik majd a növénynemesítőket ahhoz, hogy az általunk megszerzett tudást felhasználva magasabb C-vitamintartalmú zöldség- és gyümölcsfajtákat állíthassanak elő, ez pedig táplálkozástudományi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szempontból is igen nagy jelentőséggel bírna – véli Dr. Tóth Szilvia Zita.

        Hidrogéntermelő algák
        A „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 millió forint összdíjazású elismerését - amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban - idén Dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológus és Dr. Wohner Nikolett kutatóorvos kapta.

        Dr. Tóth Szilvia Zita és munkatársai azt is felfedezték, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozó szerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. Az algákon végzett kutatások során arra is rájöttek, hogy a hidrogéntermelést hogyan lehetne úgy megvalósítani, hogy közben az algák ne károsodjanak és ezáltal a folyamat hosszú távon is fenntartható legyen. Az európai szabadalom, amely a nevéhez kötődik, lehetővé teheti, hogy a jövőben megújuló energiaforrásként hasznosítható hidrogén előállítására alkalmas algafarmok jöjjenek létre.

        Az utóbbi 10-15 évben történtek próbálkozások a növények C-vitamin tartalmának fokozására az azt előállító enzimek mennyiségének növelésével, azonban ez a stratégia eddig kevés eredménnyel járt.

        Citrom, ribizli, sütőtök...

        Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai a friss gyümölcsök és zöldségek napi szintű fogyasztása. Szerencsére ősszel és télen is széles a választék: az alma, a banán, a narancs, a mandarin és a citrom fontos vitaminforrások, de hiba lenne kihagyni étrendünkből a zöldségeket, salátaféléket, amelyek szintén fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmi rendszerének működtetésében – mondja Kiss-Tóth Bernadett dietetikus.

        A C-vitamin természetes formában számos gyümölcsben, így a citromban, a narancsban és a grapefruitban fordul elő, valamint ott van a bogyós növényekben, illetve a sütőtök, paradicsom, zöldpaprika és a burgonya is tartalmaz C-vitamint. Fontos kérdés azonban, hogy mennyit. A Dr. Barna Mária által szerkesztett Táplálkozás-Diéta című könyv adatai alapján a zöldpaprika 150, a petrezselyemlevél 160 mg C-vitamint rejt, a fekete ribiszke is ennyit, a csipkebogyó 400 mg-ot tartalmaz, teaként csak áztatva ajánlott, forrázva semmiképpen sem.

        C-vitaminból is megárt a sok?

        Önállóan, mint vitaminkészítményt, leginkább a C-vitamint szokták szedni, amolyan "immunerősítőként", ráadásul kiváló antioxidáns, és mivel vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. A túl sok C-vitamin ugyanakkor megterhelést jelent azoknak, akik veseproblémákkal küzdenek – figyelmeztet Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze. Nekik különösen fontos odafigyelniük arra, hogy a megfázásos időszakban szedett egyéb készítmények, például a lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót és köptetőt is tartalmazó komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamint.

        Komplex probléma, de orvosolható
        A genetika és a nemesítés tényezői (termésátlag-növelés, mennyiségi és külsőségi elvárások, betegségekkel szembeni ellenállás stb.) mellett az okok között található az elmúlt években tapasztalható tápanyagellátás hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása. Korlátozott a talaj tápanyag-szolgáltató képessége, ha erre nem figyelnek a növénytermelők, minőségi romlást tapasztalhatunk, hasonlóan, mint az emberek egyoldalú táplálkozásánál, amely betegségekhez vezethet.

        Több termelő csupán a nitrogénellátásra koncentrál, amellyel a termés mennyiségét növelik, azonban egyéb tápanyagok pótlására már nem figyelnek, így romolhat a növények beltartalma, a vitamintartalommal együtt. Amennyiben nem pótoljuk a tápanyagokat a talajba juttatva, elérve a növények gyökérzetét, felhígulhat az ásványi anyag és nyomelemtartalom.

        Problémát jelenthet az is, hogy megnövekedett a globális kereskedelemben a szállítási és tárolási idő, így egyes növényeket még féléretten juttatják el a célországba. Például egy-egy láda spanyol vagy holland paradicsom zölden indul útnak, és amire a boltok polcaira kerül, szép, kerek, egyforma piros zöldséget kapunk. Feltételezhető, hogy így is csökken a beltartalom, a vitaminforrás. Fontos, hogy lokálisan keressünk termékeket, amelyek biológiai úton értek meg, nem a raktárban.

        Fontos célunk, hogy a legmagasabb tápanyagtartalmú termést produkálják a kertészeink, akik ezzel versenyelőnyhöz juthatnak. Fontos tényező a piac vásárlóinak igénye is, hogy mennyire tudják a külcsín elé sorolni a zöldségek és gyümölcsök beltartalmát.

        Szarvas Zoltán
        szakmai vezető, okleveles kertészmérnök
        Timac AGRO Hungária Kft.


        Forrás: WEBBeteg
        T. A., újságíró

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Vírusos tüdőgyulladás

        Dr. Felszeghy Enikő

        Hogyan kezelhető? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Inkontinencia teszt

        WEBBeteg

        Válaszoljon a kérdésekre, és derítse ki, hogy mennyire komoly a probléma!

        Mi a különbség a férfiak és a nők...

        Vitaminokra és ásványi anyagokra (mikronutriensekre) minden embernek egyaránt szüksége van, amelyeket kiegyensúlyozott, vegyes...

        Hogyan válasszunk multivitamint?

        A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának...

        Szedjünk-e magnéziumot terhesség alatt?

        Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és...

        A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a...

        A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával...

        Vitaminhiány és a pszichiátriai...

        A vitaminok az alternatív gyógyászat Szent Gráljává váltak, így sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül őket. Sokan például...

        Tabutémák az orvosnál - Hogyan...

        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és...

        Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

        Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű...

        A bélgáz kialakulásának okai és a...

        Mindenki termel bélgázt. A legtöbben úgy gondolják, hogy túl sokat is, és ha a gáz rossz időben és rossz helyen távozik, az...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA