Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

A ginzengnek három fő típusát különítjük el: ázsiai vagy koreai ginzeng (Panax ginseng), amerikai ginzeng (Panax quinquefolius L.) és szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus). Az ázsiai vagy koreai ginzeng és az amerikai ginzeng ugyanabba a gyógynövénycsaládba tartoznak, és leginkább ezekből készülnek a boltokban, patikákban kapható gyógyhatású készítmények is.

Hogyan hat?

Írásos bizonyítékok szerint a ginzenget már legalább 4000 éve használják gyógyítás céljából. Manapság leginkább az influenza és a nátha ellenszereként, keringésjavítóként, valamint szexuális problémák (pl. merevedési zavarok) vagy a menopauza tüneteinek enyhítőjeként ismerjük ezt a gyógynövényt. A ginzeng bioaktív vegyületei – melyek az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásért felelősek – a szaponin glikozidok, a víz és a poliszacharidok.

A ginzeng és az immunrendszer a tudományos vizsgálatok tükrében

Kísérletek bizonyítják, hogy a ginzengkivonat képes fokozni az immunrendszer védekező mechanizmusát a kórokozókkal szemben, valamint hogy a rendszeres ginzengbevitel jelentősen csökkenti az influenza és a megfázás tüneteit. A ginzeng immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy a ginzenozidok antioxidánsokként működnek, amelyek megvédik az immunsejteket a baktériumoktól, fertőzésektől.

Tovább Mik is azok az antioxidánsok?

Egy kísérlet során kutatók összehasonlították az antibiotikumos kezelés és a ginzengkivonattal együtt alkalmazott antibiotikumos kezelés akut bakteriális hörghurutra kifejtett hatását. A vizsgálat 4., 5., 6. és 7. napján a ginzeng kezelésben részesülő csoport tagjainak szervezetében lényegesen alacsonyabb volt a baktériumok száma. Továbbá a ginzenggel kezelt betegek hamarabb váltak tünetmentessé, mint a csupán antibiotikum segítségével gyógyuló páciensek. Az eredmények alapján pedig arra következtethetünk, hogy az antibiotikumok mellett a ginzeng potenciális kiegészítő kezelésként szolgálhat krónikus hörghurutban szenvedőknél.

Egy nyolc héten át tartó kísérlet során egészséges önkéntesek vettek részt egy olyan terápiában, melynek során napi 200 mg ginzenget fogyasztottak el. A kontroll csoport ezzel szemben placebo kezelésben részesült. A nyolchetes kezelés eredményeként jelentősen megemelkedett a kemotaxis, a fagocitózis, a blasztogenezis, és a teljes limfociták, valamint a T4 sejtek száma mindkét csoportban, a ginzenggel kezelt csoport tagjainak immunrendszere viszont sokkal ellenállóbbnak bizonyult a kísérlet végére a placebóval kezelt résztvevőkéhez képest.

Egy másik vizsgálatban 12 héten keresztül adagoltak napi 200 mg ginzenget összesen 114 résztvevőnek. A kísérlet során szintén placebóval kezelték a kontroll csoportot, összesen 113 főt. A kísérlet negyedik hetében mindkét csoport tagjai influenzavírus-injekciót kaptak. A 12. hét végére a ginzenggel kezelt csoportból tizenöten, míg a placebóval kezelt csoportból negyvenkét fő szenvedett megfázásos tünetekkel. Ez a kísérlet is azt bizonyítja, hogy a ginzeng természetes ellenszere a megfázásnak és az influenzának.

Immunrendszerünk működése és zavarai
A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítéséért.
Immunrendszerünk működése és zavarai

Egy idős betegek körében végzett kutatás kimutatta, hogy a gyógyszeres kezelés ginzeng terápiával kiegészítve képes megakadályozni az időskori akut légzőszervi megbetegedések előfordulását.

Mindemellett a ginzeng hatékonyan csökkenti az olyan megfázásos panaszokat, mint a láz, a köhögés, a torok- és fejfájás, az orrfolyás, illetve a gyakori tüsszögés.

Tovább Ginzeng és férfi szexuális problémák - Nézzük a tudományos oldalról

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító; nutras urce

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.