• 1 élet 2 végzet - A döntés az Ön kezében van!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Éveken keresztül stresszes, túlhajszolt életet éltem, ennek pedig sajnos meglettek a következményei: kimerültem, a legkisebb problémákra is ingerülten reagáltam és kevésbé tudtam koncentrálni. Egyre gyakrabban ébredtem tarkótáji fájdalomra, és az is előfordult, hogy szaporábban dobogott a szívem.

    1. Úgy hallottam, valahol írták, nem foglalkoztam vele

    Fejfájás és szívdobogásérzés? Nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget. Mindenkinek hasogat néha a feje – ennek elmulasztására találták ki a tablettákat –, a hevesebb szívdobogást pedig a feszült mindennapok természetes velejárójaként kezeltem.

    Nem mindegy, hogyan tájékozódik!
    Az interneten olvasta? Ne vegye készpénznek. Mindig ellenőrizze a tartalom szerzőjét, forrását és a megjelenést biztosító weboldalt!

    Egy baráti jótanács vagy az ismerősök tapasztalatai sose helyettesíthetik vagy bírálhatják felül az orvos utasításait!

    Hónapok teltek el, de a tüneteim nem enyhültek. Kikértem néhány hozzám közelálló ember véleményét – biztos voltam benne, hogy nem csak én tapasztalok ilyen problémákat. A szomszédom tanácsára nyugtató teákat kezdtem inni, a legjobb barátom viszont kinevetett, amikor elmeséltem neki a panaszaimat. Szerinte felesleges ilyen mindennapos tünetekkel orvosokhoz rohangálni, ők úgyis csak tablettákkal tömnének, és nem vennének komolyan. Amikor különböző gyógyhatású készítmények után kutattam az interneten, szembetalálkoztam egy gyógyszerlobbival foglalkozó blogbejegyzéssel. Elég volt beleolvasnom a cikkbe, hogy meginogjon az egészségügybe vetett bizalmam – félelmetes, hogy mikről nem tud az ember, ha nem néz egy kicsit utána.

    Néhány év elteltével észrevettem, hogy izzadékonyabb lettem, és előfordult, hogy tompa szív körüli nyomást éreztem. Be kell vallanom, hogy megrémültem, hisz mindannyian hajlamosak vagyunk ilyenkor a legrosszabbra gondolni. A tévében elcsíptem egy műsort, ahol a stresszről és a hozzá kapcsolódó betegségekről beszélgettek. Ekkor tudatosult bennem, hogy minden bizonnyal pánikbeteg lehetek – hiszen minden összecsengett.

    Ha érti az egészségét, a félreértések elkerülhetőek!
    A pánikrohamot és a szívinfarktust könnyen össze lehet téveszteni. A két állapot közti legfontosabb különbség, hogy a pánikrohamot az agy indokolatlan vészjelzése indítja el, és az egészségre teljesen ártalmatlan, ezzel szemben az infarktus a szívizomzat elhalása miatt valódi vészhelyzetet jelent! Ha a tüneteket elbagatellizálja vagy félreértelmezi, akár az élete is veszélybe kerülhet!

    Most 52 éves vagyok, átestem egy agyvérzésen, és kiderült, hogy a vérnyomásom valószínűleg évek óta egészségtelen tartományban mozgott. Annak érdekében, hogy újra teljes életet élhessek, hónapok óta kezelésre járok, és egész életemben gyógyszereket kell majd szedjek.

    Soha nem gondoltam volna, hogy velem ez megtörténhet…

    2. Az orvosom mondta, egy szakkönyvben olvastam, észleltem és orvosoltam

    A reggeli fejfájás és szívdobogásérzés napok napok óta nem hagyott nyugodni. A legutóbbi szűrővizsgálaton már jelezték, hogy az ideális értéknél magasabb a vérnyomásom, és tudtam, hogy édesanyám szívbetegsége miatt fokozottan oda kell figyelnem az egészségi állapotomra.

    Mivel a tünetek nem múltak el, felkerestem a háziorvosomat. Követve az utasításait, néhány napon keresztül rögzítettem a vérnyomásértékeimet – tanácsára még édesanyám csuklós vérnyomásmérőjét is lecseréltem, és egy megbízhatóbb készüléket vásároltam. Miután végigböngésztem az orvostól kapott tájékoztató füzetet, tudtam, hogy mire érdemes odafigyelnem mérés közben, hogy biztosan valós értékeket rögzítsek.

    Sajnos az eredmények megmutatták, hogy a doktorok fehér köpenyétől függetlenül előfordulnak kiugró értékek, ezért kaptam egy beutalót a kardiológiára. A 24 órás vérnyomásmérés és a szívultrahang vizsgálat eredményével visszatértem háziorvosomhoz, aki két lehetőséget ajánlott fel: vagy radikálisan változtatok jelenlegi életmódomon vagy kénytelen lesz gyógyszerrel beállítani a vérnyomásomat. Arra is figyelmeztetett, hogy az életemmel játszok, ha huzamosabb ideig félvállról veszem a problémát. Tisztában voltam vele, hogy az agyvérzés és a szívinfarktus valós veszélyek lehetnek.

    Ismerje fel, és ne vegye félvállról!
    Egy elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Soha ne vegye félvállról a tüneteket, és idejében keressen fel szakembert! Nagyon fontos, hogy orvosa segítségével minél korábban felismerjék a betegséget, hiszen csak így van esélye arra, hogy az időben elkezdett terápiával megelőzze a szövődmények kialakulását!

    Az első tünetek jelentkezése után egy hónappal teljes fordulatot vett az életem. Elhatároztam, hogy lefogyok, a stresszhelyzetek minimalizálása érdekében munkahelyet váltok, az egészséges étkezésre és a napi mozgásra sokkal nagyobb figyelmet fordítok, és minden lehetséges szűrővizsgálatra ellátogatok, amit az orvosom tanácsol, vagy az életkorom indokol.

    Előzze meg a problémát!
    Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassák: valóban minden rendben van.

    Most 52 éves vagyok, de sokkal fiatalabbnak érzem magam. Az elmúlt tizenöt év alatt a háziorvosommal csak akkor kellett találkoznom, amikor az éves rutinvizsgálatokat elvégezte. Egészségi állapotomnak hála rendszeresen adhatok vért, és a közelben megrendezett szűrővizsgálatokon is részt szoktam venni.

    Ha bármilyen szokatlan panaszt tapasztalok, mindig tudom, hogy milyen – orvosok által ellenőrzött – tartalmak között keresgélhetek, ha többet szeretnék megtudni a tüneteimről, komolyabb probléma esetén pedig tudom, hogy kihez kell fordulnom.

            

    Az egészségértés, azaz a health literacy fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, felismerjük és megértsük betegségeink tüneteit, és hogy képesek legyünk magabiztosan kiválasztani azokat a megbízható forrásokat, ahonnan hiteles egészségügyi információkhoz juthatunk!

    OLVASSON TOVÁBB: TUDJON MEG TÖBBET AZ EGÉSZSÉGÉRTÉSSEL KAPCSOLATBAN!

    A fent olvasható történet és személy kitalált, mindennemű egyezés a valósággal csupán a véletlen műve. A cikk célja, hogy rávilagítson az egészségértés jelentőségére és lényegére, valamint felhívja a figyelmet az egészséggel kapcsolatos döntéseink súlyára!


    Forrás: WEBBeteg
    V. M.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

    A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

    Táplálkozási trendek 2018-ban

    A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

    Betegséget okoz a túlhajszolt életmód

    A nagyvárosi élet sokszor kéz a kézben jár a stresszes életmóddal. A stressz viszont nem csak az idegeket veszi igénybe. Sejtszinten befolyásolja az egész szervezet működését. Épp ezért nagyon fontos időt szánni a pihenésre, arra, hogy a megszokott környezetből kiszakadva - például egy nyugodt vidéki környezetben - feltöltődjön a test és a szellem. Az egészségmegőrzésben ennek kulcsfontosságú szerepe van.

    Egészségtudatos középiskolások

    Ön tudja, hogy mik a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai? Fel tudja ismerni az agyvérzés tüneteit? Gyakorlatban is tudna elsősegélyt nyújtani a bajba jutottaknak? Hallotta már, hogyan lehet csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát?

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    Egészségtudatosság a mozgásban és a táplálkozásban

    Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy sok betegség okozója a helytelen, mozgásszegény életmód, valamint a túlzott és egészségtelen táplálkozás. A tudatos táplálkozással megőrizhető az egészség és növelhető a szellemi és a fizikai teljesítmény.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA