• 1 élet 2 végzet - A döntés az Ön kezében van!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Éveken keresztül stresszes, túlhajszolt életet éltem, ennek pedig sajnos meglettek a következményei: kimerültem, a legkisebb problémákra is ingerülten reagáltam és kevésbé tudtam koncentrálni. Egyre gyakrabban ébredtem tarkótáji fájdalomra, és az is előfordult, hogy szaporábban dobogott a szívem.

    1. Úgy hallottam, valahol írták, nem foglalkoztam vele

    Fejfájás és szívdobogásérzés? Nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget. Mindenkinek hasogat néha a feje – ennek elmulasztására találták ki a tablettákat –, a hevesebb szívdobogást pedig a feszült mindennapok természetes velejárójaként kezeltem.

    Nem mindegy, hogyan tájékozódik!
    Az interneten olvasta? Ne vegye készpénznek. Mindig ellenőrizze a tartalom szerzőjét, forrását és a megjelenést biztosító weboldalt!

    Egy baráti jótanács vagy az ismerősök tapasztalatai sose helyettesíthetik vagy bírálhatják felül az orvos utasításait!

    Hónapok teltek el, de a tüneteim nem enyhültek. Kikértem néhány hozzám közelálló ember véleményét – biztos voltam benne, hogy nem csak én tapasztalok ilyen problémákat. A szomszédom tanácsára nyugtató teákat kezdtem inni, a legjobb barátom viszont kinevetett, amikor elmeséltem neki a panaszaimat. Szerinte felesleges ilyen mindennapos tünetekkel orvosokhoz rohangálni, ők úgyis csak tablettákkal tömnének, és nem vennének komolyan. Amikor különböző gyógyhatású készítmények után kutattam az interneten, szembetalálkoztam egy gyógyszerlobbival foglalkozó blogbejegyzéssel. Elég volt beleolvasnom a cikkbe, hogy meginogjon az egészségügybe vetett bizalmam – félelmetes, hogy mikről nem tud az ember, ha nem néz egy kicsit utána.

    Néhány év elteltével észrevettem, hogy izzadékonyabb lettem, és előfordult, hogy tompa szív körüli nyomást éreztem. Be kell vallanom, hogy megrémültem, hisz mindannyian hajlamosak vagyunk ilyenkor a legrosszabbra gondolni. A tévében elcsíptem egy műsort, ahol a stresszről és a hozzá kapcsolódó betegségekről beszélgettek. Ekkor tudatosult bennem, hogy minden bizonnyal pánikbeteg lehetek – hiszen minden összecsengett.

    Ha érti az egészségét, a félreértések elkerülhetőek!
    A pánikrohamot és a szívinfarktust könnyen össze lehet téveszteni. A két állapot közti legfontosabb különbség, hogy a pánikrohamot az agy indokolatlan vészjelzése indítja el, és az egészségre teljesen ártalmatlan, ezzel szemben az infarktus a szívizomzat elhalása miatt valódi vészhelyzetet jelent! Ha a tüneteket elbagatellizálja vagy félreértelmezi, akár az élete is veszélybe kerülhet!

    Most 52 éves vagyok, átestem egy agyvérzésen, és kiderült, hogy a vérnyomásom valószínűleg évek óta egészségtelen tartományban mozgott. Annak érdekében, hogy újra teljes életet élhessek, hónapok óta kezelésre járok, és egész életemben gyógyszereket kell majd szedjek.

    Soha nem gondoltam volna, hogy velem ez megtörténhet…

    2. Az orvosom mondta, egy szakkönyvben olvastam, észleltem és orvosoltam

    A reggeli fejfájás és szívdobogásérzés napok napok óta nem hagyott nyugodni. A legutóbbi szűrővizsgálaton már jelezték, hogy az ideális értéknél magasabb a vérnyomásom, és tudtam, hogy édesanyám szívbetegsége miatt fokozottan oda kell figyelnem az egészségi állapotomra.

    Mivel a tünetek nem múltak el, felkerestem a háziorvosomat. Követve az utasításait, néhány napon keresztül rögzítettem a vérnyomásértékeimet – tanácsára még édesanyám csuklós vérnyomásmérőjét is lecseréltem, és egy megbízhatóbb készüléket vásároltam. Miután végigböngésztem az orvostól kapott tájékoztató füzetet, tudtam, hogy mire érdemes odafigyelnem mérés közben, hogy biztosan valós értékeket rögzítsek.

    Sajnos az eredmények megmutatták, hogy a doktorok fehér köpenyétől függetlenül előfordulnak kiugró értékek, ezért kaptam egy beutalót a kardiológiára. A 24 órás vérnyomásmérés és a szívultrahang vizsgálat eredményével visszatértem háziorvosomhoz, aki két lehetőséget ajánlott fel: vagy radikálisan változtatok jelenlegi életmódomon vagy kénytelen lesz gyógyszerrel beállítani a vérnyomásomat. Arra is figyelmeztetett, hogy az életemmel játszok, ha huzamosabb ideig félvállról veszem a problémát. Tisztában voltam vele, hogy az agyvérzés és a szívinfarktus valós veszélyek lehetnek.

    Ismerje fel, és ne vegye félvállról!
    Egy elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Soha ne vegye félvállról a tüneteket, és idejében keressen fel szakembert! Nagyon fontos, hogy orvosa segítségével minél korábban felismerjék a betegséget, hiszen csak így van esélye arra, hogy az időben elkezdett terápiával megelőzze a szövődmények kialakulását!

    Az első tünetek jelentkezése után egy hónappal teljes fordulatot vett az életem. Elhatároztam, hogy lefogyok, a stresszhelyzetek minimalizálása érdekében munkahelyet váltok, az egészséges étkezésre és a napi mozgásra sokkal nagyobb figyelmet fordítok, és minden lehetséges szűrővizsgálatra ellátogatok, amit az orvosom tanácsol, vagy az életkorom indokol.

    Előzze meg a problémát!
    Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassák: valóban minden rendben van.

    Most 52 éves vagyok, de sokkal fiatalabbnak érzem magam. Az elmúlt tizenöt év alatt a háziorvosommal csak akkor kellett találkoznom, amikor az éves rutinvizsgálatokat elvégezte. Egészségi állapotomnak hála rendszeresen adhatok vért, és a közelben megrendezett szűrővizsgálatokon is részt szoktam venni.

    Ha bármilyen szokatlan panaszt tapasztalok, mindig tudom, hogy milyen – orvosok által ellenőrzött – tartalmak között keresgélhetek, ha többet szeretnék megtudni a tüneteimről, komolyabb probléma esetén pedig tudom, hogy kihez kell fordulnom.

            

    Az egészségértés, azaz a health literacy fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, felismerjük és megértsük betegségeink tüneteit, és hogy képesek legyünk magabiztosan kiválasztani azokat a megbízható forrásokat, ahonnan hiteles egészségügyi információkhoz juthatunk!

    OLVASSON TOVÁBB: TUDJON MEG TÖBBET AZ EGÉSZSÉGÉRTÉSSEL KAPCSOLATBAN!

    A fent olvasható történet és személy kitalált, mindennemű egyezés a valósággal csupán a véletlen műve. A cikk célja, hogy rávilagítson az egészségértés jelentőségére és lényegére, valamint felhívja a figyelmet az egészséggel kapcsolatos döntéseink súlyára!


    Forrás: WEBBeteg
    V. M.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A skarlát tünetei

    Dr. Árki Ildikó

    Több budapesti óvodában is megjelent a betegség. Mire érdemes odafigyelni?

    A csökkenő libidó ellen

    T. Zs., fordító

    A ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sokak problémáján segíthet!

    Ön érti az egészségét? - Megelőzés...

    Az egészségértés, azaz a health literacy fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, felismerjük és...

    A sörfogyasztás hatásai - Mik a...

    Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire...

    Egészségpénztári befizetések - Mire...

    Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van...

    A fokhagyma egészségre gyakorolt előnyös...

    A fokhagyma különösen gazdag szerves kénvegyületekben, amelyeknek betegségmegelőző hatását jelenleg intenzíven vizsgálják. Emellett...

    Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű...

    B2-vitamin - Miért fontos?

    A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták...

    Nőgyógyászati daganatok és...

    A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA