Egészségpénztári befizetések - Mire költhető el az adókedvezmény?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van azonban felső határ. A maximális összeg 150 ezer forint, amelyet az eddigi befizetések mellé írnak jóvá. Ön tudja, mennyi mindenre költhető el ez a plusz összeg egy év alatt?

Hosszú a lista

Vásárolhat vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt vagy légtisztítót, infralámpát, esetleg lecserélheti gyógypapucsát.

Beszerezheti a legfontosabb gyógyszereket: fájdalom- és lázcsillapítót, fejfájás elleni készítményt, köhögéscsillapítót, hasmenés elleni készítményeket. Ezek mellett gondoljon a fertőtlenítő és helyi érzéstelenítő hatással rendelkező, torokfájás elleni termékekre, az allergia esetén használatos készítményekre. Amennyiben szükséges, vásároljon egy lázmérőt. Érdemes félévente megnézni, mi hiányzik a házi patikánkból.

Szemüveget szeretne? Arra is van lehetőség, hogy készíttessen egy megfelelőt az adókedvezmény összegéből, ehhez azonban elengedhetetlen az orvosi javallat. Sőt, fedezheti egy évre a kontaktlencse ápolószereit (folyadék, tartó).

Választhat gyermekének csecsemőápolási termékeket, tápszert.

Egy évre bőven elegendő gyógyvizet vásárolhat ebből az összegből.

Mindezeken túl vannak adókötelesen igénybe vehető szolgáltatások, amelyek fedezhetőek a pénztári befizetésekből és az adókedvezményből.

Gondoljon családja egészségére!

Olyan szakorvosi ellátásokra is költheti ezt az összeget, mint fogászati, belgyógyászati, sebészeti, illetve nőgyógyászati szűrések, vizsgálatok és kezelések. A gyógytorna, gyógymasszázs és a fizioterápia költségei is fizethetőek ebből a 150 ezer forintból.

A szűrővizsgálatok, illetve prevenciós szolgáltatások után további 10 százalék adókedvezmény igénybevételére jogosult, amennyiben személyi jövedelemadó (SZJA) befizetései keletkeztek az előző adóévben.

Ilyen vizsgálat egyebek mellett a méhnyakrákszűrés, emlővizsgálat, vastagbél- vagy prosztatarákszűrés, fogászati szűrés, a mentális zavarok korai felismerését szolgáló vizsgálat - utóbbihoz orvosi, szakorvosi javaslat szükséges.

Gyógyászati segédeszközök
Mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők számára vásárolhatóak olyan eszközök, berendezések is, amelyek megkönnyítik a mindennapokat (korlát, kapaszkodó, emelőeszköz stb.). Lehetőség van vakok és gyengén látók különböző eszközeire is, legyen az például hangoskönyv, de fedezhetőek a vakvezető kutya költségei is ebből az összegből.

WEBBeteg
Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.