A banán hatása a szervezetre - Mit rejt a praktikus csomagolás?

szerző: Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
megjelent:

Azon túlmenően, hogy a banán a természet által legpraktikusabban csomagolt gyümölcs, és élvezeti értéke is magas, kétségtelenül számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. Vegyük sorra!

Egy 2007-es vizsgálatban azt találták, hogy a rendszeres banánfogyasztás mérsékli a gyermekkori asztma tüneteit, egy másik tanulmány szerint pedig asztmás betegeknél csökkenti a kilélegzett nitrogén-monoxid mennyiségét, ami a légúti gyulladásos folyamatok enyhülését jelzi. A naponta egy banánt elfogyasztó gyermekeknél harmadával csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

Bár nem tisztázott, hogy a gyümölcs mely biológiailag aktív anyagának köszönhető ez az előny, azt tudjuk, hogy a banánban figyelemreméltó mennyiségű vízoldékony fenolos vegyület található – több mint az almában. Ezek antioxidáns hatása jelentős szerepet játszhat az asztmás gyulladásos folyamatok megfékezésében.

Kiváló káliumforrás

Miért nélkülözhetetlen a kálium?
A kálium a makroelemek közé tartozik, vagyis olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta több száz milligrammos vagy grammos mennyiségben van szüksége. Milyen szerepe van a káliumnak szervezetünk működésében?
Miért nélkülözhetetlen a kálium?

Az alacsony nátriumbevitel bizonyítottan hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, a káliumfogyasztás növelése viszont legalább ilyen fontos a kálium értágító hatása miatt. Egy felmérés szerint az amerikaiak mindössze 2 százaléka fogyasztja el a napi ajánlott káliummennyiséget. Mivel a banán kiváló káliumforrás, fogyasztása segíthet a magas vérnyomás mérséklésében és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.

A káliumon kívül az élelmi rostok, a C- és B6-vitamin miatt is előnyös a szív- és az érrendszer egészsége szempontjából a rendszeres banánfogyasztás. Egy vizsgálat szerint a napi 1 gramm kálium helyett napi 4 grammot fogyasztók körében a felére csökken az ischaemiás szívbetegségből eredő halálozás kockázata. A káliumfogyasztás emellett csökkenti a stroke-veszélyt, mérsékli az öregedéssel összefüggő izomtömeg-csökkenést, és a vesekőképződés ellen hat.

Prebiotikus hatású

A banán glikémiás indexe közepesnek tekinthető (48–52), ezért nem okoz hirtelen vércukor-emelkedést. Ugyanakkor – különösen az éretlen gyümölcs – gazdag emészthetetlen keményítőben, vagyis prebiotikus hatású. Ez azt jelenti, hogy az ember számára nem szolgál táplálékul, a bélcsatornában élő hasznos baktériumoknak azonban igen. A prebiotikumok csökkentik a cukorbetegség szempontjából lényeges inzulinrezisztenciát.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A prebiotikumok összes jótékony hatását ma még nem ismerjük, azonban a lista már így is hosszú: a gyulladásos bélbetegségektől és a vastagbélráktól kezdve a szív-érrendszeri betegségekig terjed és folyamatosan bővül.

A banán az egyik összetevője az emésztési zavarok, hasmenéses panaszok után gyakran ajánlott BRAT-diétának – banán, rizs, almapüré, tószt. A hasmenéssel járó megbetegedések után nemcsak a banán kedvező rostösszetétele, hanem a folyadék- és elektrolitvesztés utáni káliumpótlás és a bélflóra helyreállítása miatt is igen előnyös.

A banán az egyetlen gyümölcs, amely jelentős mennyiségben egyszerre tartalmaz B6-vitamint és triptofánt. E két anyag mindenképpen szükséges a szerotonin termelődéséhez, amely az idegsejtek egyik fontos ingerületátvivő anyaga. A szerotonint sokan nevezik boldogsághormonnak vagy örömhormonnak – depresszióban termelődése lecsökken –, emellett a memória megfelelő működéséhez is szükséges. A banán előnyös hatását a depressziós és szorongásos tünetek csökkentésére emberen még nem vizsgálták, de állatkísérletekben már sikerült kimutatni.

A leukémia és a táplálkozás összefüggéseit vizsgálva azt találták, hogy az első két életévben rendszeresen fogyasztott banán (valamint a narancs és a narancslé) számottevően csökkentette a gyermekkori akut leukémiák kockázatát. E hatás vélhetően szintén a gyümölcs magas C-vitamin-tartalmának köszönhető.

Amikor javasolt a mértékletesség

Van néhány olyan helyzet, amikor a banán fogyasztása kapcsán óvatosság ajánlott.

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például a béta-blokkolók, az ACE-gátlók és bizonyos vízhajtók megemelhetik a vérplazma káliumszintjét. Ilyen gyógyszerek szedése mellett – különösen veseműködési zavarokban – a magas káliumtartalmú élelmiszerek fogyasztása során javasolt a mértékletesség.

A banánallergia más allergiákhoz hasonlóan száj- és toroktáji viszketéssel, kiütéssel, gyomor-bél panaszokkal, légzészavarokkal, súlyos esetben sokkos állapottal járhat. Különösen gyakori a banánallergia a latexre allergiás betegeknél, ők sokszor kivire, avokádóra és gesztenyére is túlérzékenyek.

Tovább Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

Egyes adatok szerint arra érzékeny személyeknél a banán migrénes rohamot provokálhat. Ezzel kapcsolatban a szakirodalom igen szegényes, ezért a migrénben szenvedőknek a saját tapasztalataikra és a kezelőorvos javaslatára érdemes támaszkodni.

Források

http://erj.ersjournals.com/content/29/6/1161
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409680/
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas#section4
https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15561989
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23306210

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi; Henn Dóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.