A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ezek az úgynevezett jó baktériumok „olyan élő mikroorganizmusok, melyek megfelelő mennyiségben egészségügyi előnyöket biztosítanak.”

A probiotikumok általában fermentált élelmiszerekben (pl. joghurt) található aktív, élő kultúraként fogyaszthatók. Emellett étrend-kiegészítőként is rendelkezésre állnak, kapszula, folyadék vagy rágótabletta formájában. A probiotikumoknak sok különböző törzse van, de a leggyakoribbak a Lactobacillus és a Bifidobaktérium.

Melyek a probiotikum egészségre gyakorolt jótékony hatásai? Milyen különböző probiotikumtörzseket ismerünk? Mik tartoznak a probiotikumokban gazdag élelmiszerek közé? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Ön tudja? Ki nem szedhet probiotikumot?

A probiotikumok egészségügyi előnyei

Jó néhány előnyös hatását bizonyították már a probiotikumoknak egyes tudományos kutatások, azonban sok tekintetben még további vizsgálatok szükségesek.

Hasmenés

A probiotikumok bizonyos törzsei bizonyítottan pozitív eredményeket mutattak a hasmenés és a gyomorhurut (gastroenteritis) kezelésében. A Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition című szaklapban megjelent jelentés szerint a probiotikumok hasznosak számos gasztrointesztinális rendellenesség megelőzésére és kezelésére - ilyen például a fertőzéses eredetű hasmenés, antibiotikum szedés okozta hasmenés és az utazók hasmenése is.

A Journal of Pediatrics című orvosi szaklapban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy Lactobacillus fajok a fertőzéses hasmenésben szenvedő gyermekek kezelésének biztonságos és hatékony formáját jelenthetik. A kutatók megállapították, hogy „a Lactobacillus megelőzési céllal történő alkalmazása jelentősen csökkentette a nozokomiális (kórházi) hasmenés kockázatát a csecsemőknél, különösen a rotavírus okozta emésztőrendszeri problémákét.”

Ugyanakkor a walesi University of Swansea kutatói a The Lancet-ben arról írtak, hogy a probiotikus kiegészítők idősebbeknél nem csökkentik az antibiotikum okozta hasmenést.

Agyműködés

A UCLA kutatói azt tapasztalták, hogy az agyműködés az egészséges, probiotikumot tartalmazó joghurtot rendszeresen fogyasztó nők körében javult. A tanulmány vezetője, dr. Kirsten Tillisch nyilatkozata szerint: „Sokunknak van joghurt a hűtőszekrényében, melyet az íze, a kalcium tartalma vagy egyéb egészségügyi előnye miatt fogyasztunk. Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy a joghurt bizonyos alkotóelemei ténylegesen megváltoztathatják, miként reagál az agyunk a környezetre. Ennek figyelembevételével a régi mondás, miszerint „az vagy, amit megeszel” mondás új értelmet nyer.”

Ezen túlmenően a probiotikumok a feltételezések szerint képesek megváltoztatni az agy neurokémiai folyamatait és kezelni a szorongással valamint depresszióval kapcsolatos rendellenességeket – állítja egy tanulmány, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban jelent meg.

Koleszterinszint

Az Amerikai Szív Társaság tudományos ülésén elhangozott kutatási beszámoló szerint a Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 készítmény képes a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét csökkenteni.

Vérnyomás

Egyes tanulmányok szerint a LAB (tejsavbaktérium) törzsekkel fermentált tejtermékek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Egyre több bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a probiotikumok segíthetik az irritábilis bél szindróma kezelését. A Nutrition in Clinical Practice című szaklapban megjelent két áttekintő írás az IBS terápiás megközelítéseit vizsgálva megállapította, hogy a probiotikumok, különösen a Bifidobaktérium infantis 35.624 nagyon hatékony az IBS kezelésében.

Fertőzések

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNSA) című tekintélyes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a probiotikus baktériumok védenek a bakteriális emésztőszervi fertőzések ellen. A szóban forgó tanulmány első volt a maga nemében, mely bizonyította, hogy a Lactobacillus salivarius jelentős védelmet nyújt a listeriafertőzéssel szemben.

Pikkelysömör és krónikus fáradtság szindróma

Az írországi University College Cork kutatói megállapították, hogy a Bifidobacterium infantis 35624 a pikkelysömörben és a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek számára is hasznos lehet. A tanulmány azért is jelentős, mert megmutatja, hogy egyetlen probiotikum is hatással lehet a szisztémás immunrendszerre. A Bifidobacterium infantis 35624 az USA-ban például az emésztőrendszer erősítésére ajánlott készítmény.

Probiotikum tatalmú élelmiszerek

Az alábbi élelmiszerek természetes probiotikumokat tartalmaznak:

  • joghurt
  • kefír
  • érlelt sajtok
  • savanyú káposzta
  • miso
  • tempeh
  • egyes szója italok

Természetesen ma már számos egyéb élelmiszert (pl. gyümölcsleveket, müzliket, lisztet, csokoládékat stb.) dúsítanak probiotikumokkal, ezért érdemes mindig elolvasni a vásárolt élelmiszer címkéjét!

Ismert probiotikumtörzsek

A probiotikum kultúrák természetesen fordulnak elő bizonyos fermentált élelmiszerekben. A különböző probiotikumtörzsek listája:

  • Bacillus coagulans GBI-30, 6086
  • Bifidobacterium animalis subscp. lactis BB-12
  • Bifidobacterium longum subsp. infantis 35624
  • Lactobacillus acidophilus NCFM
  • Lactobacillus paracasei St11
  • Lactobacillus johnsonii La1
  • Lactobacillus plantarum 299v
  • Lactobacillus reuteri ATCC
  • Lactobacillus reuteri Protectis
  • Saccharomyces boulardii.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.