• Végleg eltűnhetne a hálapénz - Az orvosok is egyetértenek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Majdnem minden orvos hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, de többségük úgy gondolja, hogy pusztán a béremelések hatására a jelenlegi rendszer nem fog megváltozni, más eszközök bevezetésére is szükség van a hálapénz végleges felszámolásához - derül ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete és a Szinapszis Kft. közös kutatásából.

    A kutatásról

    A 2017 januárjában történt online adatfelvétel során 907 magyar orvos válaszolt a 20 perces, önkéntesen kitölthető kérdőívre.

    A kutatási kérdésköröket a ReSzaSz csapata állította össze, az adatbázist a Szinapszis Kft. biztosította. A minta orvosi szakok szerint reprezentálja a magyar orvostársadalmat.

    A kérdőív célja a hálapénzrendszerrel kapcsolatos objektív adatok megismerése, és az orvostársadalom véleményének felmérése volt. A feldolgozott adatok továbbá alkalmasak lehetnek arra, hogy a hálapénzrendszer megszüntetéséhez szükséges keretrendszer kialakítása elkezdődhessen.

    Nem a háláról van szó

    A kutatás eredményeiből kiderül, hogy az orvosok döntő többsége - 96% - hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, valamint, hogy az elmúlt bő három évben 19%-ról 33%-ra nőtt azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik határozottan elutasítják a borítékban átnyújtott fizetéskiegészítést.

    Kattintson a képre a teljes méret megtekintéséhez!

    Hirdetések

    2013-ban még minden harmadik kérdőívet kitöltő személy gondolta úgy, hogy a hálapénz ténylegesen a hála kifejezésének a megnyilvánulása, ez viszont mára gyökeresen megváltozott: a választ adó orvosok harmada szerint a hálapénz a betegek szemszögéből a megfelelő ellátás megváltásának az eszköze. Sokan azt is tapasztalták, hogy az ellátásra szorulók úgy vélik, a pénzzel előnyre tehetnek szert.

    A felmérés eredményeiből egyértelműen kirajzolódik, hogy az orvosok szerint a hálapénz mögött a félelem és a szolgáltatásvásárlás áll.

    Összességében a kérdőívet kitöltő szakemberek úgy érzékelik, hogy a hálapénzt adó betegek aránya és a hálapénz összege is visszaesett az elmúlt három évben.

    A béremelés érzékelhető, de önmagában kevés

    Foglalkoztatja az orvosokat

    Az orvosok oldaláról tapasztalt nagy érdeklődést jól mutatja, hogy a szokásosnál rövidebb idő alatt sikerült elérni a mintaszámot.

    Ez a nagyfokú érdeklődés bizonyítja azt, hogy az orvostársadalom jelentős részét foglalkoztatja a hálapénz témaköre.

    Az orvosok havi nettó alapbére jelentősen emelkedett az elmúlt három évben – az átlagos 194 ezer forintról 260 ezer forintra –, a kérdőívet kitöltők háromnegyede mégis úgy véli, hogy a jelenlegi alapbérre nem tudják alapozni jövőbeni terveiket. A szakemberek 60%-a szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog kikopni. A jövő orvosai, vagyis a rezidensek körében még inkább elterjedt ez a vélekedés, a választ adók háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy más megoldás szükséges.

    Bár a hálapénzrendszer megszűnéséhez elengedhetetlen a hivatalos bérek emelése, az orvosok fele szerint többek között az „extra” kórházi szolgáltatások legális megvásárlásának lehetősége is szükségszerű a változáshoz.

    Az alábbi kérdésekben a válaszadó orvosok döntő többsége egyetértett:

    1. Aki többet és jobban dolgozik, azt a rendszer honorálja az állandó alapbér felett teljesítmény alapján.

    2. A rezidens/szakorvosjelölt oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak az orvosok.

    3. Az állami- és a magánegészségügynek szabályozottan, hivatalos formában kellene együttműködnie.

          Kattintson a képre a teljes méret megtekintéséhez!      

    A teljesítmény alapú bérezéssel a válaszadó orvosok 80%-a ért egyet, ezt határozottan jó elképzelésnek a megkérdezettek fele tartja. Tízből kilenc orvos támogatja, hogy a rezidensek/szakorvosjelöltek oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak a képzésükben közreműködő szakemberek. A kitöltők kétharmada teljes mértékben egyetért azzal, hogy az állami- és a magánegészségügynek szabályozott formában kellene együttműködnie. A saját orvos ellentételezés fejében történő megválasztásának törvényi szabályozásával az orvosok közel 60%-a ért egyet (ebben nem történt változás az előző felmérés óta).

    A kérdés eldőlt: a hálapénzrendszert fel kell számolni!

    A kutatási eredmények alapján a Rezidensek és Szakorvosok Szövetsége szerint az a kérdés, hogy fel kell-e számolni a hálapénzrendszert vagy sem, eldőlt. A ReSzaSz a továbbiakban azon fog dolgozni, hogy a hálapénzrendszer kivezetéséhez szükséges keretrendszert megalkossa.

    A fenti felmérés alapján a keretrendszer elemei a következők lehetnek:

    • Tisztes alapbér.
    • A teljesítmény (minőségi és mennyiségi) honorálása.
    • Az orvosképzés- és az oktatás megbecsülése.
    • Saját orvos választása.
    • Az állami és a magán egészségügyi rendszer tiszta együttműködése.
    • Jogi szabályozás.

    (Dr. Dénes Tamás - a ReSzaSz elnöke; Kun Eszter - kutatási igazgató, Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Hálapénz: azonnali megoldás kell

    Ahhoz, hogy a hálapénz-rendszert megszűnjön, mindenképpen emelni kell az orvosok alapbérét. Ehhez az orvosok jelenlegi keresetének...

    Egészségbiztosítás, és ami mögötte...

    A biztosítók viszonylag új szereplőként vannak jelen az egészségügyi szolgáltatások területén, amely bővülést eredményezhet azáltal...

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen...

    Dr. Sipka Balázs, a rezidensek új elnöke:...

    A Magyar Rezidens Szövetség teljes mellszélességgel támogatja a hálapénzellenes küzdelmet, maga az elnöke is csatlakozott az aláírókhoz....

    Dr. Dénes Tamás: Hazánkban is lehet egy...

    Egy éve dr. Dénes Tamás a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Az Erdélyből származó szakorvosjelölt Veszprémben képzeli el a jövőjét...

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is...

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc...

    Laboreredmények - Miért lehet...

    Akár általános ellenőrzésről, akár célzott kivizsgálásról van szó, a laborlelet kézhezvételekor mindenki azt szeretné látni a...

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik...

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben, indította el a különböző...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA