• Végleg eltűnhetne a hálapénz - Az orvosok is egyetértenek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Majdnem minden orvos hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, de többségük úgy gondolja, hogy pusztán a béremelések hatására a jelenlegi rendszer nem fog megváltozni, más eszközök bevezetésére is szükség van a hálapénz végleges felszámolásához - derül ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete és a Szinapszis Kft. közös kutatásából.

    A kutatásról

    A 2017 januárjában történt online adatfelvétel során 907 magyar orvos válaszolt a 20 perces, önkéntesen kitölthető kérdőívre.

    A kutatási kérdésköröket a ReSzaSz csapata állította össze, az adatbázist a Szinapszis Kft. biztosította. A minta orvosi szakok szerint reprezentálja a magyar orvostársadalmat.

    A kérdőív célja a hálapénzrendszerrel kapcsolatos objektív adatok megismerése, és az orvostársadalom véleményének felmérése volt. A feldolgozott adatok továbbá alkalmasak lehetnek arra, hogy a hálapénzrendszer megszüntetéséhez szükséges keretrendszer kialakítása elkezdődhessen.

    Nem a háláról van szó

    A kutatás eredményeiből kiderül, hogy az orvosok döntő többsége - 96% - hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, valamint, hogy az elmúlt bő három évben 19%-ról 33%-ra nőtt azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik határozottan elutasítják a borítékban átnyújtott fizetéskiegészítést.

    Kattintson a képre a teljes méret megtekintéséhez!

    Hirdetések

    2013-ban még minden harmadik kérdőívet kitöltő személy gondolta úgy, hogy a hálapénz ténylegesen a hála kifejezésének a megnyilvánulása, ez viszont mára gyökeresen megváltozott: a választ adó orvosok harmada szerint a hálapénz a betegek szemszögéből a megfelelő ellátás megváltásának az eszköze. Sokan azt is tapasztalták, hogy az ellátásra szorulók úgy vélik, a pénzzel előnyre tehetnek szert.

    A felmérés eredményeiből egyértelműen kirajzolódik, hogy az orvosok szerint a hálapénz mögött a félelem és a szolgáltatásvásárlás áll.

    Összességében a kérdőívet kitöltő szakemberek úgy érzékelik, hogy a hálapénzt adó betegek aránya és a hálapénz összege is visszaesett az elmúlt három évben.

    A béremelés érzékelhető, de önmagában kevés

    Foglalkoztatja az orvosokat

    Az orvosok oldaláról tapasztalt nagy érdeklődést jól mutatja, hogy a szokásosnál rövidebb idő alatt sikerült elérni a mintaszámot.

    Ez a nagyfokú érdeklődés bizonyítja azt, hogy az orvostársadalom jelentős részét foglalkoztatja a hálapénz témaköre.

    Az orvosok havi nettó alapbére jelentősen emelkedett az elmúlt három évben – az átlagos 194 ezer forintról 260 ezer forintra –, a kérdőívet kitöltők háromnegyede mégis úgy véli, hogy a jelenlegi alapbérre nem tudják alapozni jövőbeni terveiket. A szakemberek 60%-a szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog kikopni. A jövő orvosai, vagyis a rezidensek körében még inkább elterjedt ez a vélekedés, a választ adók háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy más megoldás szükséges.

    Bár a hálapénzrendszer megszűnéséhez elengedhetetlen a hivatalos bérek emelése, az orvosok fele szerint többek között az „extra” kórházi szolgáltatások legális megvásárlásának lehetősége is szükségszerű a változáshoz.

    Az alábbi kérdésekben a válaszadó orvosok döntő többsége egyetértett:

    1. Aki többet és jobban dolgozik, azt a rendszer honorálja az állandó alapbér felett teljesítmény alapján.

    2. A rezidens/szakorvosjelölt oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak az orvosok.

    3. Az állami- és a magánegészségügynek szabályozottan, hivatalos formában kellene együttműködnie.

          Kattintson a képre a teljes méret megtekintéséhez!      

    A teljesítmény alapú bérezéssel a válaszadó orvosok 80%-a ért egyet, ezt határozottan jó elképzelésnek a megkérdezettek fele tartja. Tízből kilenc orvos támogatja, hogy a rezidensek/szakorvosjelöltek oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak a képzésükben közreműködő szakemberek. A kitöltők kétharmada teljes mértékben egyetért azzal, hogy az állami- és a magánegészségügynek szabályozott formában kellene együttműködnie. A saját orvos ellentételezés fejében történő megválasztásának törvényi szabályozásával az orvosok közel 60%-a ért egyet (ebben nem történt változás az előző felmérés óta).

    A kérdés eldőlt: a hálapénzrendszert fel kell számolni!

    A kutatási eredmények alapján a Rezidensek és Szakorvosok Szövetsége szerint az a kérdés, hogy fel kell-e számolni a hálapénzrendszert vagy sem, eldőlt. A ReSzaSz a továbbiakban azon fog dolgozni, hogy a hálapénzrendszer kivezetéséhez szükséges keretrendszert megalkossa.

    A fenti felmérés alapján a keretrendszer elemei a következők lehetnek:

    • Tisztes alapbér.
    • A teljesítmény (minőségi és mennyiségi) honorálása.
    • Az orvosképzés- és az oktatás megbecsülése.
    • Saját orvos választása.
    • Az állami és a magán egészségügyi rendszer tiszta együttműködése.
    • Jogi szabályozás.

    (Dr. Dénes Tamás - a ReSzaSz elnöke; Kun Eszter - kutatási igazgató, Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A családok orvosa

    Tóth András, újságíró

    Oktat, gyakorlatot tart, közösséget épít - ismerje meg dr. Székely Annamáriát!

    Élet inkontinenciával

    Cs. K., fordító

    A fennálló vizelettartási zavar mellett is aktív életet élhetnek az érintettek.

    Hálapénz: azonnali megoldás kell

    Ahhoz, hogy a hálapénz-rendszert megszűnjön, mindenképpen emelni kell az orvosok alapbérét. Ehhez az orvosok jelenlegi keresetének...

    Egészségbiztosítás, és ami mögötte...

    A biztosítók viszonylag új szereplőként vannak jelen az egészségügyi szolgáltatások területén, amely bővülést eredményezhet azáltal...

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb...

    Dr. Sipka Balázs, a rezidensek új elnöke:...

    A Magyar Rezidens Szövetség teljes mellszélességgel támogatja a hálapénzellenes küzdelmet, maga az elnöke is csatlakozott az aláírókhoz....

    Dr. Dénes Tamás: Hazánkban is lehet egy...

    Egy éve dr. Dénes Tamás a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Az Erdélyből származó szakorvosjelölt Veszprémben képzeli el a jövőjét...

    Az alkohol hatása az emésztő- és...

    Az alkoholnak számos élettani hatása van. Ezek egy részét alkalmazzuk a gyógyászatban is. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni...

    A tea hatásai az orvos szemével

    A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A...

    Szexuális élet: mikor kezdjék?

    Az első szexuális együttlétet követően az öröm, lelkesedés, boldogság mellett gyakran előfordul a csalódás, bűntudat, akár teljes...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA