Vitamininjekció kúra - Hatékony vagy veszélyes?

szerző: Laczikó Dorottya, klinikai kutató - WEBBeteg
megjelent:

A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. A szükséges vitaminokat a szervezetünk számára legtöbb esetben az elfogyasztott ételeken keresztül biztosíthatjuk, azonban egyre népszerűbbé vált a vitaminkiegészítők, vitamininjekciók használata. Mikor ajánlott a használatuk?

Mi az a vitamininjekció kúra?

A vitamintabletták mindenki számára ismertek, azonban a vitaminok véráramba történő injekciója valamelyest idegennek tűnhet számunkra, hiszen hazánkban kevésbé elterjedtek. A vitamininjekció kúra az elmúlt években vált népszerűvé az Egyesült Államokból kiindulva. A terápia lényege, hogy nagy dózisban, intravénásan adagolnak speciális összetételben vitaminokat. Az ötlettel orvosok álltak elő, azonban a kúráról ellentmondásos vélemények alakultak ki.

Mikor lehet hasznos az injekció kúra?

A kúra számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatással kecsegtet és széles körű egészségügyi panaszokra ajánlják, mint például:

  • kimerültség, krónikus fáradtság,
  • depresszió,
  • daganatos betegségek,
  • Parkinson-kór,
  • reumás és más immunológiai betegségek.

Segít a regenerálódási folyamatok gyorsításában, sebgyógyulási folyamatok felgyorsításában, és a fokozott fájdalom érzékenység, krónikus fájdalmak esetén. A vitamininjekció kúrát alapvetően mindenkinek ajánlják az egészségügyi problémák orvosolása mellett, az egészségség megőrzésére és javítására. Különböző vitaminkombinációk elérhetőek másnaposságra, zsírégetésre vagy akár a szexuális vágy fokozására is.

A leggyakoribb vitamininfúzió az úgynevezett Myer-koktél, egy multivitaminkombináció, amely nagy dózisban tartalmaz B- és C-vitaminokat, valamint magnéziumot. A vitaminkoktélt egészségügyi állapotok javítására ajánlják, mint az asztma, migrén, fáradság, depresszió, kardiovaszkuláris betegségek és allergia.

Milyen előnnyel jár az intravénás injektálás a hagyományos, szájon át bevehető vitaminokkal szemben?

A vitamininjekció kúrát támogató szakemberek szerint az intravénásan injekciózott vitaminoknak a felszívódása és hasznosulása magasabb és gyorsabb, mint a szájon át történő adagolás. Valamint különösen előnyös a felszívódási zavarral és bizonyos allergiák rendelkezők esetén, akiknél a tabletták nem tudják a kívánt hatást kifejteni.

Egyes szakemberek azonban állítják, hogy semmiféle tudományosan megalapozott orvosi ajánlás nincs arra, hogy vitaminokat injektáljunk a vérrendszerbe, mivel a megfelelő étkezéssel biztosítható a kívánt vitaminmennyiség. A vitamininjekció terápia hatékonyságai és előnyei nincsenek megfelelő kutatássokkal alátámasztva.

Szükségünk van-e vitaminokra?

Az emberi testnek a megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez szüksége van a folyamatos vitaminellátására. Ez azonban nagyon kis mennyiséget jelent. Az egészségünk megőrzése érdekében 13 vitamin ellátásáról szükséges gondoskodunk a testünk számára, ezek az A-, C-, D-, E-, K- és a 8 különböző B- vitamin.

l Vitamin- és ásványi anyag szótár

Minden vitamin speciális szereppel bír, a C-vitamin a sejtek egészségben, az A-vitamin az éleslátás és a bőr egészségének megőrzésében játszik szerepet, a D-vitamin segít a kalcium szabályozásában, amely hozzájárul az erős csontok és fogak kialakításához, az E-vitaminnak pedig a sejtek felépítésében és megtartásában van szerepe.

A niacinon (B3-vitamin) és D-vitaminon kívül a testünk nem tudja előállítani ezen anyagokat, ezért a szükségleteinket a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosíthatjuk. A D-vitamin az egyetlen kivétel a vitaminok között, amely nagyon csekély mennyiségben nyerhető megfelelő étkezéssel. A D-vitamin nagyobb részben a bőr alatt állítódik elő a fény hatása révén.

Bővebben A D-vitaminról részletesen

Valamely vitamin tartósan alacsony szintje esetén hiánybetegségek alakulhatnak ki. Az alacsony D-vitamin-szint gyerekekben az angolkór kialakulásához vezethet.

A vitaminkiegészítők szükségessége

A legjobb útja a szükséges vitaminok ellátására a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, azonban bizonyos esetekben, betegségekben szükséges a vitaminkiegészítők használata.

Vitaminkiegészítésre szoruló célcsoportok:

  • Várandós és szoptató nők esetében szükséges a D-vitamin kiegészítése.
  • Babát tervező és a várandósság első 12 hetében lévő nőknek ajánlott a folsav kiegészítése ezzel csökkenthető a velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc (spina bifida).
  • 65 év felett szintén szükséges a D-vitamin-kiegészítők szedése.
  • Sötétebb bőrszínnel rendelkezők, vagy akik nincsenek elég napfénynek kitéve ajánlott a D-vitamin kiegészítése.
  • Gyerekeknél 6 hónapostól 5 éves korig ajánlott az A-, C- és D-vitaminok pótlása.
  • A háziorvos szintén ajánlhat bizonyos egészségügyi feltételek esetén vitaminkiegészítőket.

Ezen célcsoportok esetén általános a szájon át történő kiegészítések ajánlottak. A rutinban használatosak és tudományosan megalapozott a B12- és vasinjekciók használata egyes hiánybetegségeket megcélozva, azonban a B12-vitamin hiánya esetén továbbra is ajánlatosabb az intramusculáris injekció az intravénás helyett.

Terápiás célra használhatóak a minerálok magas dózisban, mint a magnézium az akut asztma ellen. Intravénás tápanyag injekciót alkalmaznak kórházi felügyelet alatt olyan súlyosabb esetekben, ahol a beteg nem képes étkezni vagy speciális tápanyag kiegészítésére szorulnak. Ezen esetekben a kezelés gondosan kidolgozott mennyiségekkel történik és folyamatos megfigyelés alatt történik. Azonban ezeket az eseteket leszámítva a vitaminkiegészítők használata abban az esetben ajánlott, ha megfelelő, változatos étrend nem biztosított.

Lehetnek a kúrának veszélyei?

A szájon át bevehető vitaminkiegészítők szedése nem igazán járhat veszéllyel, ezekben található vitaminok és minerálok dózisa biztonságos, ha betartjuk az ajánlott napi adagot.

Azonban a vitaminok nagyon magas dózisú bevitele veszéllyel járhat, hosszan tartó magas bevitele, pedig valószínűsíthetően nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet.

A vitaminok két csoportját különböztetjük meg:

  • A vízoldékonyak, mint a C- és a 8-féle B-vitamin, melyeket a testünk gyorsan felhasznál és a felesleg kiürül, mint raktározódik. Ezért a vízoldékony vitaminok esetében a magas dózis bevitele kárba vész.
  • A másik csoport a zsíroldékonyak, amelyek közé az A-, D-, E- és K-vitaminok tartoznak. Ezen vitaminok fel nem használt mennyisége akkumulálódik, amely hipervitaminózishoz (vitamintúladagoláshoz) vezethet, a máj és testzsír raktározza őket.

Példának okául az A-vitamin megnövelheti a veszélyét a tüdőráknak az erős dohányosokban, valamint szintén okozhat hasi fájdalmat, súlyvesztést, fejfájást, hányingert, elmosódott látást. A magas niacin (B3-vitamin) bőrpírt válthat ki némely személyben. A túlzott B6-vitamin érzékvesztéshez vezethet a karokban és lábakban. A C-vitamin 1000 mg feletti, napi bevitele hasi fájdalmat és hasmenést válthat ki. Tehát ’a jóból is megárt a sok’.

A vitamininjekciós terápiát célirányossá lehetne tenni, ha laboreredmények alapján lenne személyre szabva a kívánatos összetétel, azonban ez a legtöbb esetben nem elérhető, továbbmenően ezen magánklinikáknak nincs hozzáférése a beteg egészségügyi előzményeihez, ezáltal nem tudja például figyelembe venni az esetleges kontraindikáció veszélyeit.

Összegezve az eddigi rendelkezésre álló eredményeket a vitamininjekció kúra számos előnnyel járhat, azonban a szakemberek többségének ajánlásával ésszerűbb nem várni csodát a komolyabb betegségek, mint a rák esetén, hiszen tudományos bizonyítékokkal nem lettek egyértelműen ezen kijelentések alátámasztva (betegségek állapotjavulása nem lett bizonyítva). A szakemberek ajánlása továbbra is, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel elkerülhető a vitaminkiegészítők és injekciók használatai egészséges személyek számára.

Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.