• Vitamininjekció kúra - Hatékony vagy veszélyes?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. A szükséges vitaminokat a szervezetünk számára legtöbb esetben az elfogyasztott ételeken keresztül biztosíthatjuk, azonban egyre népszerűbbé vált a vitaminkiegészítők, vitamininjekciók használata. Mikor ajánlott a használatuk?

    Mi az a vitamininjekció kúra?

    A vitamintabletták mindenki számára ismertek, azonban a vitaminok véráramba történő injekciója valamelyest idegennek tűnhet számunkra, hiszen hazánkban kevésbé elterjedtek. A vitamininjekció kúra az elmúlt években vált népszerűvé az Egyesült Államokból kiindulva. A terápia lényege, hogy nagy dózisban, intravénásan adagolnak speciális összetételben vitaminokat. Az ötlettel orvosok álltak elő, azonban a kúráról ellentmondásos vélemények alakultak ki.

    Mikor lehet hasznos az injekció kúra?

    A kúra számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatással kecsegtet és széles körű egészségügyi panaszokra ajánlják, mint például:

    • kimerültség, krónikus fáradtság,
    • depresszió,
    • daganatos betegségek,
    • Parkinson-kór,
    • reumás és más immunológiai betegségek.

    Segít a regenerálódási folyamatok gyorsításában, sebgyógyulási folyamatok felgyorsításában, és a fokozott fájdalom érzékenység, krónikus fájdalmak esetén. A vitamininjekció kúrát alapvetően mindenkinek ajánlják az egészségügyi problémák orvosolása mellett, az egészségség megőrzésére és javítására. Különböző vitaminkombinációk elérhetőek másnaposságra, zsírégetésre vagy akár a szexuális vágy fokozására is.

    Hirdetések

    A leggyakoribb vitamininfúzió az úgynevezett Myer-koktél, egy multivitaminkombináció, amely nagy dózisban tartalmaz B- és C-vitaminokat, valamint magnéziumot. A vitaminkoktélt egészségügyi állapotok javítására ajánlják, mint az asztma, migrén, fáradság, depresszió, kardiovaszkuláris betegségek és allergia.

    Milyen előnnyel jár az intravénás injektálás a hagyományos, szájon át bevehető vitaminokkal szemben?

    A vitamininjekció kúrát támogató szakemberek szerint az intravénásan injekciózott vitaminoknak a felszívódása és hasznosulása magasabb és gyorsabb, mint a szájon át történő adagolás. Valamint különösen előnyös a felszívódási zavarral és bizonyos allergiák rendelkezők esetén, akiknél a tabletták nem tudják a kívánt hatást kifejteni.

    Egyes szakemberek azonban állítják, hogy semmiféle tudományosan megalapozott orvosi ajánlás nincs arra, hogy vitaminokat injektáljunk a vérrendszerbe, mivel a megfelelő étkezéssel biztosítható a kívánt vitaminmennyiség. A vitamininjekció terápia hatékonyságai és előnyei nincsenek megfelelő kutatássokkal alátámasztva.

    Szükségünk van-e vitaminokra?

    Az emberi testnek a megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez szüksége van a folyamatos vitaminellátására. Ez azonban nagyon kis mennyiséget jelent. Az egészségünk megőrzése érdekében 13 vitamin ellátásáról szükséges gondoskodunk a testünk számára, ezek az A-, C-, D-, E-, K- és a 8 különböző B- vitamin.

    Tudjon meg többet a vitaminokról Vitamin- és ásványi anyag szótár

    Minden vitamin speciális szereppel bír, a C-vitamin a sejtek egészségben, az A-vitamin az éleslátás és a bőr egészségének megőrzésében játszik szerepet, a D-vitamin segít a kalcium szabályozásában, amely hozzájárul az erős csontok és fogak kialakításához, az E-vitaminnak pedig a sejtek felépítésében és megtartásában van szerepe.

    A niacinon (B3-vitamin) és D-vitaminon kívül a testünk nem tudja előállítani ezen anyagokat, ezért a szükségleteinket a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosíthatjuk. A D-vitamin az egyetlen kivétel a vitaminok között, amely nagyon csekély mennyiségben nyerhető megfelelő étkezéssel. A D-vitamin nagyobb részben a bőr alatt állítódik elő a fény hatása révén.

    Bővebben A D-vitaminról részletesen

    Valamely vitamin tartósan alacsony szintje esetén hiánybetegségek alakulhatnak ki. Az alacsony D-vitamin-szint gyerekekben az angolkór kialakulásához vezethet.

    A vitaminkiegészítők szükségessége

    A legjobb útja a szükséges vitaminok ellátására a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, azonban bizonyos esetekben, betegségekben szükséges a vitaminkiegészítők használata.

    Vitaminkiegészítésre szoruló célcsoportok:

    • Várandós és szoptató nők esetében szükséges a D-vitamin kiegészítése.
    • Babát tervező és a várandósság első 12 hetében lévő nőknek ajánlott a folsav kiegészítése ezzel csökkenthető a velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc (spina bifida).
    • 65 év felett szintén szükséges a D-vitamin-kiegészítők szedése.
    • Sötétebb bőrszínnel rendelkezők, vagy akik nincsenek elég napfénynek kitéve ajánlott a D-vitamin kiegészítése.
    • Gyerekeknél 6 hónapostól 5 éves korig ajánlott az A-, C- és D-vitaminok pótlása.
    • A háziorvos szintén ajánlhat bizonyos egészségügyi feltételek esetén vitaminkiegészítőket.

    Ezen célcsoportok esetén általános a szájon át történő kiegészítések ajánlottak. A rutinban használatosak és tudományosan megalapozott a B12- és vasinjekciók használata egyes hiánybetegségeket megcélozva, azonban a B12-vitamin hiánya esetén továbbra is ajánlatosabb az intramusculáris injekció az intravénás helyett.

    Terápiás célra használhatóak a minerálok magas dózisban, mint a magnézium az akut asztma ellen. Intravénás tápanyag injekciót alkalmaznak kórházi felügyelet alatt olyan súlyosabb esetekben, ahol a beteg nem képes étkezni vagy speciális tápanyag kiegészítésére szorulnak. Ezen esetekben a kezelés gondosan kidolgozott mennyiségekkel történik és folyamatos megfigyelés alatt történik. Azonban ezeket az eseteket leszámítva a vitaminkiegészítők használata abban az esetben ajánlott, ha megfelelő, változatos étrend nem biztosított.

    Lehetnek a kúrának veszélyei?

    A szájon át bevehető vitaminkiegészítők szedése nem igazán járhat veszéllyel, ezekben található vitaminok és minerálok dózisa biztonságos, ha betartjuk az ajánlott napi adagot.

    Azonban a vitaminok nagyon magas dózisú bevitele veszéllyel járhat, hosszan tartó magas bevitele, pedig valószínűsíthetően nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet.

    A vitaminok két csoportját különböztetjük meg:

    • A vízoldékonyak, mint a C- és a 8-féle B-vitamin, melyeket a testünk gyorsan felhasznál és a felesleg kiürül, mint raktározódik. Ezért a vízoldékony vitaminok esetében a magas dózis bevitele kárba vész.
    • A másik csoport a zsíroldékonyak, amelyek közé az A-, D-, E- és K-vitaminok tartoznak. Ezen vitaminok fel nem használt mennyisége akkumulálódik, amely hipervitaminózishoz (vitamintúladagoláshoz) vezethet, a máj és testzsír raktározza őket.

    Példának okául az A-vitamin megnövelheti a veszélyét a tüdőráknak az erős dohányosokban, valamint szintén okozhat hasi fájdalmat, súlyvesztést, fejfájást, hányingert, elmosódott látást. A magas niacin (B3-vitamin) bőrpírt válthat ki némely személyben. A túlzott B6-vitamin érzékvesztéshez vezethet a karokban és lábakban. A C-vitamin 1000 mg feletti, napi bevitele hasi fájdalmat és hasmenést válthat ki. Tehát ’a jóból is megárt a sok’.

    A vitamininjekciós terápiát célirányossá lehetne tenni, ha laboreredmények alapján lenne személyre szabva a kívánatos összetétel, azonban ez a legtöbb esetben nem elérhető, továbbmenően ezen magánklinikáknak nincs hozzáférése a beteg egészségügyi előzményeihez, ezáltal nem tudja például figyelembe venni az esetleges kontraindikáció veszélyeit.

    Összegezve az eddigi rendelkezésre álló eredményeket a vitamininjekció kúra számos előnnyel járhat, azonban a szakemberek többségének ajánlásával ésszerűbb nem várni csodát a komolyabb betegségek, mint a rák esetén, hiszen tudományos bizonyítékokkal nem lettek egyértelműen ezen kijelentések alátámasztva (betegségek állapotjavulása nem lett bizonyítva). A szakemberek ajánlása továbbra is, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel elkerülhető a vitaminkiegészítők és injekciók használatai egészséges személyek számára.

    Laczikó Dorottya, klinikai kutatóForrás: WEBBeteg
    Szakértőnk: Laczikó Dorottya, klinikai kutató

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogas kérdések

    Dr. Lengyel Csongor

    Mi vezethet a fog körüli szövetek megbetegedéséhez? Milyen kezelésre számíthat?

    Védjegy bevezetése

    PRIMUS

    Iparági minőségbiztosítási rendszert hoztak létre a magánegészségügyben.

    Vitaminhiány és a pszichiátriai...

    A vitaminok az alternatív gyógyászat Szent Gráljává váltak, így sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül őket. Sokan például...

    Elérhetővé válhat a vitamindúsabb...

    Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási...

    Mi a különbség a férfiak és a nők...

    Vitaminokra és ásványi anyagokra (mikronutriensekre) minden embernek egyaránt szüksége van, amelyeket kiegyensúlyozott, vegyes...

    Hogyan válasszunk multivitamint?

    A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának...

    Szedjünk-e magnéziumot terhesség alatt?

    Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és...

    Veszélyes lehet az óraátállítás -...

    Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk...

    Férfias típusú hajhullás - Jellemzők...

    A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) férfiak körében a hajhullás leggyakoribb típusa, de ritkán nőknél is előfordulhat....

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA