Hogyan ünnepeljék a karácsonyt, ha szerette kórházban van?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az ünnepeket a kórházban tölteni sokkal stresszesebb, mint egy tipikus kórházi bennfekvés. Sok beteget aggaszt, vajon mi történik nélküle otthon, vagy folyamatosan arra gondol, mi mindent kéne megcsinálnia, hogy felkészüljön az ünnepekre.

Ha valaki hozzászokott, hogy az ünnepek alkalmával ő a vendéglátó, ő díszíti fel a házat és készíti el az ételeket, nehezére eshet átengedni ezeket a feladatokat valaki másnak.

Ráadásul, ha az ünnepi készülődésből való kimaradás a betegség miatt érzett fájdalommal és gyengeséggel jár együtt, az csak még rosszabbá teszi a helyzetet.

Amennyiben szerettének a kórházban kell tartózkodnia az ünnepek alatt, a látogatások alkalmával sokat tehet annak érdekében, hogy felvidítsa, s ezzel a gyógyulási folyamatot segítse!

Vigye el az ünnepet a kórházba!

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csempéssze be laposüvegben a tojáslikőrt, vagy a teljes karácsonyi vacsorát és egy fél pulykát vigyen a betegnek, de bizonyos keretek között megpróbálhatja bevonni a beteget az ünneplésbe. Kérdezze meg a betegápoló nővért, hozhat-e be az ünnepi ételekből a betegnek, s ha igen, mit. Egyes betegek számára sajnos az otthonról hozott étel nem megengedett, de a többség számára igazi változatosságot jelent a kórházi koszt után.

Kis kórházi illemtan

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? - Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A fontosabb tudnivalókról olvashat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani. Kis kórházi illemtan - avagy hogyan viselkedjünk a gyerekosztályon?

Az újév ünneplését általában a kórházakban is megengedik: nézzenek együtt valami vidám műsort, és koccintsanak alkoholmentes pezsgővel! Amennyiben Önöknél is hagyományos szilveszteri étel a sült malac, érdeklődje meg előre, hogy hozhat-e belőle a betegnek!

Gyerekek számára a kedvenc ételük és az olyan fogások, melyeket az ünnephez társítanak, segít enyhíteni a szomorúságukat. Amennyire csak lehetséges, próbálja meg elhozni gyermekének az ünnepet a kórházba!

Egyes betegek szigorú diétán vannak, vagy nem ehetnek, de az ünnep az ő számukra is odavarázsolható a kórházba! Ne feledjék, az ünnep elsősorban az együttlétről, a családról szól, a finom ételek csak bónuszként jönnek mindehhez. A betegre szánt ideje és a társasága finomságok nélkül is elviselhetőbbé, örömtelibbé teszik a kórházban töltött ünnepet!

Díszítse fel a szobát!

Szerettének hosszabb ideig kell a kórházban tartózkodnia? Ebben az esetben egy kis dekoráció sokat javíthat a hangulatán. Egy kis fenyőág, mini cserepes fenyő, vagy az unokák által rajzolt karácsonyfa biztosan felvidítják az amúgy sivár kórházi szobát!

Vigyen ünnepi ágyneműt!

A fehér lepedő, fehér párnahuzat és fehér paplan mind nagyon sterilen hatnak, és cseppet sem ünnepi hangulatúak. A legtöbb beteget egy ünnepi párnahuzat vagy takaró látványa nem csak kellemes, de némi otthoni hangulatot is hoz a kórterembe. Emellett az otthonról hozott ágyneműnek nem csak otthon illata van, de általában puhább is, mint a kórházi.

Könnyítsük meg gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt. 6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Vigyen karácsonyi filmeket, zenéket!

Sok kórházi szobában van TV és DVD vagy video lejátszó. Hozza el a beteg kedvenc karácsonyi filmjeit, és/vagy töltsön a telefonjára karácsonyi zenéket! Ne feledje, hogy ha betegnek hasi vagy mellkasi műtéte volt, a nevetés fájó lehet! Ennek megfelelően válasszon filmet!

Vigyen ajándékot!

Még abban az esetben is, ha normál körülmények között nem ajándékozná meg az illetőt, vigyen valami apróságot a kórházba, amivel felvidíthatja! Ne feledje, vannak betegek, akik nem ehetnek (bármit), így érdeklődjön efelől, mielőtt olyan ajándékot vinne, amit a nővér „elkoboz”. Kerülje a virágot is, hiszen sokan allergiásak rá, és sok kórházban tilos a kórteremben virágot tartani.

Vigye el a betegnek a hobbiját!

Bizonyos hobbi tatozékokat nehéz utaztatni, ám mások könnyen eljuttathatók a kórházba. A kötőtű, horgolótű vagy varrókészlet kiváló példák erre, míg egy hangszert bevinni nem igazán jó ötlet. Ha szerette hobbija nem túl hangos, nehéz vagy nem zavarja a többieket, a beteg minden bizonnyal értékelni fogja, ha lefoglalhatja magát a gyógyulás közben.

Amikor a családtag halálos beteg

Mindenki másként reagál, mikor megtudja, hogy halálos kórban szenved. A reakció függ a személyiségtől, a kapcsolatok minőségétől, a vallási hiedelmektől illetve attól, hogyan reagáltak korábban a nehézségekre. Amikor a családtag halálos beteg

Sokan élvezik, hogy van idejük olvasni a kórházban, így a könyvek és folyóiratok mindig örömet okoznak, sőt, akár a betegtársakkal is megoszthatók.

Az igazán jó kórházi ajándék megnyugtató, segít eltölteni az időt és a beteg egyéniségére szabott.

  • Gyermekek számára a társasjátékok, könyvek, csöndes játékok és a kézműves termékek az igazi favoritok. Kerülje a túl nagy zajjal járó játékokat, melyek zavarhatják más betegek pihenését.

  • Tinik számára, akiknek mindene a számítógép, és esetleg a laptopjuk is velük lehet a kórházban, kiváló ajándék lehet egy iTunes ajándékkártya, mely segítségével filmeket és zenéket tölthetnek le. A számítógépes játékok, könyvek szintén hasznosak lehetnek.

  • Sokan élvezik az olvasást, gyorsabban telik az idő is, így a könyvek és folyóiratok jó ajándékok lehetnek.

  • Felnőttek számára segít eltölteni az időt egy pár jó könyv, magazin vagy keresztrejtvény, de a letöltött filmek is jó időtöltést jelenthetnek.

Tippek a kórházi karácsonyhoz

A kórházban fekvőbetegeknek pihenniük kell, ezért ezt vegye figyelembe a látogatása során is, és ne nehezítse meg a beteg dolgát! Hacsak ő nem kívánja másképp, a látogatás legyen rövid és feltöltő. Kérje meg szerettét, hogy mindenképp szóljon, ha elfáradt, és pihenni szeretne!

Hagyja, hogy a beteg irányítsa a beszélgetést! Lehet, hogy szeretne beszélni a betegségéről, de az is előfordulhat, hogy bármi másról beszélne, csak arról nem!

Ami pedig a legfontosabb, alvó beteget sose ébresszen fel, hacsak nem kérte meg erre korábban! Sok beteg csak nagyon nehezen tud elaludni, ha távol van otthonról, vagy olyan fájdalmai vannak, ami nehézzé teszi az elalvást. Hagyjon egy üzenetet, melyből tudja, hogy ott járt, vagy hagyja ott az ajándékot, hogy meglepetést szerezzen vele, ha felébred. Akárhogy is, az, hogy gondolt rá, nagyon jól fog esni neki, és a szükséges alvást is be fogja tudni pótolni, ha tiszteletben tartja a beteg alvásigényeit!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., szakfordító; www.verywell.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.