Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

WEBBeteg
megjelent:

A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

Az asszony a mellében lévő csomó miatt kereste fel a szakrendelést, akinek - mint az később kiderült - melldaganata volt. A vizsgálat után kiadott papírjain csak annyi szerepelt: kontroll p.e., vagyis panasz esetén, ám erről nem kapott tájékoztatást. A nőnek ugyan továbbra is fájdalmai voltak, de nem ment vissza a rendelőbe, mivel nem tudta, hogy mit jelent a rövidítés. Másik orvost keresett fel, aki egy újabb szakértőhöz irányította tovább, de mire megoperálták, a rák már szétterjedt a szervezetében – írta a Magyar Nemzet.

Négyévi pereskedés után a Kúria immár jogerősen is helybenhagyta az első fokú ítéletet, miszerint a kórház köteles ötmillió forint kártérítés megfizetésére. A jogerős ítéletet az asszony már nem érte meg.

Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet. Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

Ábrahám László műhibaperekre szakosodott ügyvéd képviselte a beteg érdekeit a per során. Az ügyvéd szerint a magyar jogrendben nincs olyan utalás, hogy a p. e. azt jelenti, hogy panasz esetén. A kórháznak kötelessége lett volna ezt elmagyarázni a betegnek, ám mivel ebben az esetben ez elmaradt, a kórháznak kártérítést kell fizetnie.

Az ügyvéd elmondta, hogy sok olyan esettel találkozott praxisa során, amikor a beteget nem tájékoztatták megfelelően, nem értették az orvostól kapott leleteket, zárójelentést. Véleménye szerint ahhoz, hogy megváltozzon a jelenlegi gyakorlat és ne forduljon elő hasonló eset, elegendő volna, ha csak annyit módosítanának az egészségügyre vonatkozó törvényben, hogy a betegtájékoztatásra vonatkozó szövegrészbe a közérthető szó is bekerüljön. Ebben az esetben közérthetően kellene tájékoztatni a beteget arról, hogy mi a baja, milyen terápiát alkalmaztak nála, és mi a további teendője.

Szakzsargon, rövidítések és néha helyesírási hibák

K.m.n., azaz külön megnevezés nélkül, m.k.o., azaz mindkét oldali, sz.e., azaz szükség esetén. Az orvosi leletek nemcsak latin eredetű kifejezésektől hemzsegnek, hanem rövidítésektől is. A mozaikszavaknak és a rövidítéseknek a túlzott használata gyakori probléma a magyar orvoslás mindennapjaiban, egyrészt aggodalmat kelt a már amúgy is ideges páciensekben, másrészt megnehezíti a további tájékozódás lehetőségeit. (Remekül összefoglalja a mai magyar orvosi helyesírás helyzetét Ludányi Zsófia doktori disszertációja)

Gyakori, hogy az orvosi szakzsargonon és rövidítéseken felül helyesírási hibákban is bővelkednek a kiadott leletek, amelyek tovább nehezítik a laikusok számára a diagnózis értelmezését. A helyesírási problémák léte olyannyira valós, hogy pl. az Akadémiai Kiadó könyvet is adott ki a témában, méghozzá az Orvosi helyesírási szótárat (Magasi Péter, Fábián Pál). A szótár eligazítást nyújt az orvosi szavak és kifejezések helyesírásáról, különös tekintettel az orvosi nyelvben gyakori problémákra. A kézikönyv 90 000 címszót tartalmaz, s az általános nyelvi-helyesírási tudnivalókat külön fejezetben tárgyalja.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.