Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

WEBBeteg
megjelent:

Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

A becslések szerint 500-600 ezer, főleg Nyugat-Európában munkát vállaló magyar jelentős része nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. A szabályok szerint az egészségbiztosító felé a bejelentést a külföldi munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül meg kell tenni, különben akár mulasztási bírságot is kiszabhatnak az érintett személyre.

Ha valaki külföldön él, dolgozik és nem érvényes a magyar biztosítása, de ennek ellenére itthon veszi igénybe az egészségügyi ellátást, azon akár az ellátás költségét is behajthatják, persze csak ha nincs állandó magyarországi lakcíme. Ezt a kiskaput hagyja nyitva sok külföldön élő magyar. Már nem él itthon, de valamelyik rokonánál, barátjánál van bejelentett állandó lakcíme, így továbbra is itthon jár el orvoshoz, ha szükség van rá.

A megkérdezett orvosok szerint egyrészt a nyelvi problémák miatt, másrészt a magyarországinál hosszabb várólisták miatt veszik igénybe az itthoni ellátást, arról nem beszélve, hogy Nyugat-Európában sok ellátásért külön fizetni kell.

Hogyan tehetem meg a bejelentést?

A bejelentés erre a célra rendszeresített formanyomtatványon tehető meg, amely elérhető a fővárosi/megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálatain, valamint letölthető a NEAK honlapjáról is.

Mi az hogy EGT, illetve saját?

Aki EGT (EU) tagállamokban, Svájcban, Magyarországgal szociális biztonsági egyezményt kötött államokban egészségbiztosítással rendelkezik, annak a Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára - EGT elnevezésű nyomtatványt kell benyújtania.

Annak a magyar állampolgárnak, aki nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, a Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató) - saját elnevezésű nyomtatványt kell benyújtania.

Mi a teendő, ha visszaköltözöm Magyarországra?

A külföldi biztosítás megszűnését is ugyan úgy be kell jelenteni az OEP-nél, mert a külföldi biztosítás megszűnését követően majd a magyarországi egészségbiztosítási jogviszonyt kell rendezni.

Fontos, hogy a külföldi biztosítási jogviszony megszűnésének bejelentésekor a külföldi biztosító vagy a nemzetközi szervezet által kiadott EU-s formanyomtatványt vagy a biztosítási időszakról szóló egyéb igazolást is csatolni kell a bejelentéshez.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Forrás: NEAK; Világgazdaság

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.