• A folsav hatásai és a folsavhiány

        A folsav a vízoldékony vitaminok (egészen pontosan a B-vitaminok) közé tartozik. Ez is magyarázza, hogy szervezetünk miért nem képes nagy mennyiségben sokáig elraktározni (egyes kutatások szerint májunk csak mintegy 3-5 hónapra elegendő mennyiséget tud eltárolni). A feleslegben bevitt folsav döntő hányada a vizelettel távozik.

        Éppen emiatt naponta meghatározott mennyiségű bevitelre van szükség, hogy a szervezet folsav-ellátottsága egyensúlyban maradjon. Egy átlagos, egészséges felnőtt szervezet napi folsavigénye kb. 300 mikrogramm, ennél valamivel több, mintegy napi 400-500 mikrogramm javasolt serdülőkorban, illetve a gyermeket tervező vagy kisbabát váró hölgyeknek.

        Mire jó a folsav?

        A folsav számos, igen fontos kémiai és biológiai folyamatban játszik elengedhetetlen szerepet, ez magyarázza azt, hogy hiányában akár igen súlyos állapotok is kialakulhatnak.

        Részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, továbbá a megfelelő folsav-ellátottság igen fontos az egészséges magzati fejlődéshez. Kutatások bizonyítják, hogy az idegcső záródási rendellenességek előfordulása szignifikánsan csökkenthető a kellő folsav-szint biztosításával. Éppen ezért, a tervezett terhesség előtt legalább 3-4 hónappal célszerű abbahagyni az orális fogamzásgátló szedését (ez ugyanis megnehezíti a folsav bélből történő felszívódását), és ezzel együtt el kell kezdeni a napi rendszeres folsavpótlást is.

        Hirdetések

        A folsavhiányról - Mi okozhatja?

        A folsavhiány egyik leggyakoribb oka az elégtelen bevitel, melyet rendszerint a hiányos táplálkozás, vagy az ételek rendszeres túlfőzése okozhat (ugyanis a vitamin hőre elég érzékeny, így magas tartós hő hatására gyorsan elbomlik).

        Az emésztőtraktusba bekerülő folsav felszívódásra alkalmatlan állapotban van. Ahhoz, hogy egyáltalán bejuthasson a szervezetbe, a bélhámsejtekben lévő specifikus enzim általi átalakításra van szükség. Ebből következik, hogy a bélfalat érintő bizonyos megbetegedések (például gyulladás, tumor, bélműtét utáni állapot, stb.), valamint az adott enzim veleszületett hiánya hajlamosíthat a folsavhiányos állapot kialakulására.

        Az alkoholbetegeknél rendkívül gyakori a folsavhiányos állapot: ezt nem csupán a nem megfelelő étrend, hanem az alkohol által „megbénított” átalakító enzim nem megfelelő működése okozza.

        Bizonyos gyógyszerek szedése különféle mechanizmusok alapján szintén folsavhiányos állapothoz vezethet: fogamzásgátlók, barbiturátok, acetilszalicilsav, az epilepszia kezelésében alkalmazott egyes gyógyszerek, stb. Éppen ezért a  tartósan gyógyszert szedőknek mindenképpen javasolt konzultálni kezelőorvosukkal, az esetleges folsav-kiegészítéssel kapcsolatban.

        Időskorban (feltehetően étrendi hibák, illetve bizonyos enzimatikus működések hatékonyságának csökkenése miatt) szintén érdemes a folsav-kiegészítésről gondoskodni.

        A folsavhiány tünetei, diagnózisa

        A vérképzésben és a nukleinsav-anyagcserében betöltött szerepe miatt súlyos hiányállapotban elsősorban vérszegénység jelentkezik (úgynevezett megaloblasztos anaemia), mely fáradékonysággal, a fizikai erőnlét csökkenésével, feledékenységgel, hangulatingadozásokkal járhat. Ezen felül, a folsavhiányos szervezet immunvédekezése is gyengül, emiatt  megnő a különféle fertőzések előfordulása, és ezek gyógyulása is elhúzódik.

        Mindezeken felül, kutatások szerint bizonyos súlyos kórképek (szívroham, stroke, gyomorrák) kockázata is emelkedhet.

        A folsav hiányára elsősorban a gyorsan osztódó sejtek érzékenyek, így a folsavhiányt előidéző gyógyszerek a tumorellenes kezelések egyik bázisát alkotják.

        A folsavhiány kimutatása laboratóriumi módszerekkel történik: vér- és vizeletminta vételt követően, azok megfelelő elemzésével derülhet fény a hiányállapotra.

        A folsavhiányos tünetek nagyon sok esetben egy másik, szintén nagyon fontos vitamin, a B12-vitamin hiányállapotára hívja fel a figyelmet. Ha kevés a szervezetben a B12-vitamin, akkor úgynevezett relatív folsavhiányos állapot jöhet létre. Ez azt jelenti, hogy bár a vérben megfelelő folsav szintet mérhetünk, a vörösvértestek folsavtartalma kifejezetten csökkenhet. B12 hiányában ugyanis nem működik rendesen egy enzim, ami a vérképzéshez megfelelő szerkezetűvé alakítja át a szervezetbe bejutó folsavat. Emiatt érdemes a folsavat a B12-vitaminnal együtt pótolni, melyre szintén számos lehetőség van.

        Természetes és mesterséges folsav-források

        A szervezet számára oly fontos folsavhoz elsősorban táplálékkal juthatunk hozzá. Főbb folsavforrások:

        • leveles zöldségek,
        • máj (kacsa, liba, sertés, szarvasmarha),
        • spárga,
        • spenót,
        • bab,
        • brokkoli,
        • gyümölcsök,
        • a folsavval dúsított müzlik és reggeliző-gabonapelyhek

        Nem szabad megfeledkeznünk a folsav-pótlás egyéb lehetőségeiről sem: étrend-kiegészítők, vitaminkészítmények, folsavat tartalmazó tabletták sokasága érhető el manapság a gyógyszertárak, drogériák polcain. Így megelőzés céljából ezek közül mindenképpen javasolt választani tervezett terhesség, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek tartós szedése esetén, illetve nagy fizikai igénybevétel esetén.

        A folsav túlfogyasztásáról

        Fizikailag igen nehéz ezt a vitamint túladagolni, a feleslegben bevitt mennyiség nagyobb része ugyanis kiürül a szervezetből. A legújabb amerikai tanulmányok alapján, a kifejezetten magas étrendi folsavbevitellel a vitamin jótékony hatását nem lehet „potencírozni”. Mindamellett, a feleslegben bevitt  folsav bizonyos gyógyszerekkel nemkívánatos reakciókba léphet, azok klinikai hatását gyengítheti. 

        Dr. Lesznyák Judit
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Tanácsok anyukáknak

        Dr. Dinya Zoltán

        A csecsemőkori kólika kellemetlen, de nem veszélyes, és el fog múlni!

        A magánegészségügyről

        PRIMUS

        A teljes magánegészségügyi szektor kifehérítését kérik a kormánytól.

        Táplálkozás terhesség idején

        Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú...

        Kevés nő tartja be a terhesség előtti...

        Nagyon kevés nő tartja be a szakemberek által ajánlott, a terhességet megelőző időszakra szóló táplálkozási és életmódbeli...

        A vas szerepe szervezetünkben - Mely...

        A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák...

        A vérszegénység (anaemia) tünetei

        A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, viszont vannak megbízható jelek, melyek...

        A "leg" ételek terhesség idején

        Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter...

        Egyre többen eszik, jól teszik? A zab...

        A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

        Az alma jótékony hatásai

        Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint terhesség alatt a rendszeres almafogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma...

        A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

        Az egészséges szívben nagyon kicsi a valószínűsége, hogy külső provokáló ingerek nélkül tartós arrhythmiák alakuljanak ki. A...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA