Az otthon veszélyei: a penészgomba

szerző: Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A belső levegő jó minősége rendkívül fontos tényező a belső környezet minőségének megítélésében, mégis gyakori panasz a penészgomba megjelenése a lakásban. Mi kedvez a kialakulásának? Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését? Összeállításunkból kiderül.

Mindenki tudja, hogy a belégzés során oxigén jut a szervezetünkbe és szén-dioxidot lélegzünk ki. Bár mindannyiunknak szüksége van „oxigéndús levegőre”, a levegő oxigéntartalma 16%-ig csökkenhet úgy, hogy ezt észrevennénk, és a kezdeti (1%-nál sokkal kevesebb) szén-dioxid-koncentráció három-négyszeresére növekedése is minden gond nélkül elviselhető.

A légkörben lévő szennyező anyagok átalakulása során az embert és a környezetét is komolyan fenyegető vegyületek alakulhatnak ki, melyek különböző, kellemetlen szagok formájában mutatkoznak meg. A kellemetlen szag, a bűz nem más, mint valamilyen bomlási vagy ipari folyamatot kísérő levegőszennyezés, ami lehet szerves, illetve szervetlen eredetű.

A belső levegő minősége a komfort terek levegőjének olyan nem hőmérsékleti jellemzője, mely az ember közérzetét nagyban befolyásolja.

A belső levegő minőségére hatással lévő szennyezőanyagok:

  • gázok és gőzök (pl. szén-dioxid, szén-monoxid, radon);
  • szaganyagok (pl. emberi, állati és növényi eredetű szaganyagok, építő- és burkolóanyagok kipárolgási termékei);
  • aeroszolok (por, pollen);
  • vírusok;
  • baktériumok;
  • gombák és spóráik.

Páratartalom – nem részletkérdés

A levegő optimális relatív páratartalmának mértéke 40–60%. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögést válthat ki, a komfortérzet csökken, emelkedik a légúti fertőzések kialakulásának rizikója. A túlságosan magas páratartalom falgombásodást okozhat, és hozzájárul a háziporatka elszaporodásához is. Különösen fontos, hogy otthon, a munkahelyeken jó minőségű levegőt lélegezzünk be.

A belső levegő magas páratartalma nem csupán növeli a poratkák elszaporodásának veszélyét, hanem páralecsapódásokat eredményez az alacsonyabb hőmérsékletű felületeken, ez pedig a gombák és baktériumok szaporodásának alapfeltételei. Bizonyos vírusok és baktériumok a levegőbe kerülve pár óra alatt elpusztulnak, mások nedves felületen akár hónapokig vagy évekig is elélnek - betegségeket okozva.

penészes fal

Penész a lakásban - meg kell szabadulni tőle (illusztráció)

Penészgomba

A gombák által termelt spóra váltja ki penészgomba-allergiát. Belégzésük légúti megbetegedést, szénanáthát és asztmát okozhat. Közvetlen érintkezve bőrtünetek utalhatnak az allergiás érzékenységre.

A penészgombáknak belső terekben egészségünkre kifejtett negatív hatásait sok tanulmány vizsgálta már, ezek közvetlen összefüggést állapítottak meg a gombásodás és a légzőszervi, illetve allergiás panaszok között. A spórák, és micéliumok irritáló és allergiát kiváltó hatása miatt a következő tünetek léphetnek fel:

  • orrdugulás,
  • tüsszögés,
  • nehézlégzés,
  • köhögés,
  • a szem kivörösödése;
  • fejfájás,
  • fáradtság, a koncentrálóképesség csökkenése,
  • bőrkiütések,
  • emésztési problémák.

A nedvesebb, párásabb közeg kedvez a növekedésüknek, erre a legmegfelelőbb hely a lakóterekben a fürdőszoba, a konyha, a pince, illetve a mosóhelyiség, de más helyiségeket is érinthet: a nem kifűtött helyiségek, a növények földje, a mosógép, a tapéta, a szőnyegek, csempefugák, tulajdonképpen mindenhol, ahol a mikroklíma párásabb és hűvösebb.

Nagy család

A penész és más mikroorganizmusok több mint 100 000 mikroszkopikus penészfajt foglalnak magukban. A pára nagy mennyiségű, intenzív szagú, illékony szerves vegyület felszabadulását is okozza. A penész létrejöttéhez nem kell szemmel is látható felületi lecsapódás: az épületszerkezet felületéhez közeli pórusokban a nedves levegőből a vízgőz már 75% mellett kiválik, így a gomba gyökere ezekekben a kapillárisokban vízhez jut.

Bizonyos gombafajok felelősek a szénanátha kialakulásáért, csakúgy, mint az asztma megjelenéséért., egyes beltéri szennyezők pedig önmagukban is felelősek a betegség létrejöttéért. A lakótér, ill. munkahely alapos átvizsgálása, az kiváltó allergének pontos meghatározása nagymértékben hozzájárulhat a kezelés sikeréhez.

Mitől van az a sok pára?

A helyiségekben a levegő nedvességtartalmának emelkedését legfőképp a térben folytatott tevékenység okozza.

penészes lakás oka

Mit lehet tenni a penész ellen?

A penésztől mindenképpen meg kell szabadulni, amilyen hamar csak lehet, lehetőleg minél előbb. Ehhez sokszor elegendő az adott helyiség páramentesítése és a penészgomba-telepek elpusztítása. Házi szerek közül az ecet, a szódabikarbóna, az ammónia, a klór vagy a bórax ajánlható, de sokan kimondottan penészölő termékeket használnak.

Fontos, hogy az alapvető problémát kell megoldani, azaz ha továbbra is magas a páratartalom, a penész visszatér. Ilyenkor az épület alapos átvizsgálása, hatékonyabb párátlanítás, szellőzés, és ha kell, a falak szigetelése is indokolttá válhat, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni.

Az otthon veszélyei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Balázsi Viktor; Felhasznált irodalom: Dr. Kalmár Ferenc: Belső környezet minősége

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szegheő Péter
Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát, aerobiológus, Király Tamás, okleveles gépészmérnök
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.