• Rio 2016 - Fontos egészségügyi tanácsok az olimpiára utazóknak

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Zika-vírussal való megfertőződés veszélye ugyan csekély, de néhány egészségügyi kockázattal számolhatnak Rio de Janeiróban azok, akik akár az olimpiai játékok ideje alatt (augusztus 5. és 21. között olimpiai, szeptember 7. és 18. között pedig paralimpiai játékokra) a térségbe látogatnak.

    Mind a sportolóknak, mind az olimpiára érkező szurkolóknak fontos, hogy betartsák az egészségügyi ajánlásokat. Ezeket a Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a média képviselőivel. Az eseményen az Országos Epidemológiai Központ ajánlásait is bemutatták a Zika-vírussal kapcsolatban.

    Bővebben A Zika-vírusról részletesen

    Hirdetések

    Ismernünk kell a figyelmeztető tüneteket

    „Módszertani levelet készítettünk a jelenlegi ismeretek alapján, hogy tájékoztassuk a Zika-vírus  reális kockázatairól a sportolókat, szurkolókat, milyen magatartással minimalizálhatjuk a megbetegedés kockázatát. Az OTH iránymutatást készített azoknak a hazai egészségügyi szolgáltatóknak is, amelyek az esetleges fertőzöttekkel kapcsolatba kerülnek. Maga a fertőzés a szúnyogcsípést követő első napokban, sőt akár 12 napig is tünetmentes, de járhat lázzal, valamint az influenzára jellemző tünetekkel (ízületi és izomfájdalmakkal) kötőhártya-gyulladással, valamint a betegségre jellemző kiütésekkel. Fontos megjegyezni, hogy ez a tünetegyüttes más trópusi betegségekre is utalhat, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, aki ilyen tüneteket észlel magán” – figyelmeztet Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

    A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelés, fájdalomcsillapítás lehetséges, azonban számos lázcsillapító használata nem javasolt, egyedül paracetamol tartalmú szedhető láz esetén. A betegség jelenleg védőoltással nem előzhető meg, de a fertőzés kockázata megfelelő magatartással csökkenthető.

    Dr. Szentes Tamás elmondta, az Országos Járványügyi Központ megfelelően felkészült, mind a laboratóriumi háttér, mind pedig a szabályozás terén, hogy igazolják vagy kizárják a vírus megjelenését. Expozíciónak kitett várandós nők, Zikában megbetegedett férfiak női partnere számára a vizsgálat biztosított. Az egészségügyi szolgáltatóknak ajánlásként eljuttattuk a felállított eljárásrendet.

    (ÁNTSZ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Munkakörökhöz kapcsolódó védőoltások

    A védőoltásokkal a szervezetünket ellenállóvá tehetjük bizonyos fertőzések ellen. Amikor vakcinákról beszélünk, sokaknak csak a gyermekkori védőoltások jutnak eszébe, ám ezek mellett az orvosok a felnőtteknek is ajánlanak bizonyos oltásokat. Ezek lehetnek utazáshoz vagy foglalkozáshoz kötöttek, hiszen ilyen esetekben számos fertőzéssel szemben fokozott veszélynek vagyunk kitéve.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Várkonyi Andrea és Demcsák Zsuzsa a védőoltások fontosságának a hangsúlyozása mellé állt!

    A méhnyakrák egyik kiváltó oka lehet a HPV vírus. De ma már erre is van védőoltás. A legfontosabb első lépésben az lenne, hogy beszéljenek a szülők a gyerekkel, de mivel a vírus nemi úton terjed, a szülők többsége vonakodik a szexualitás témájú beszélgetéstől.

    Győri diákolimpia!

    Kandász Andrea Győrben járt. Görbicz Anita Európa-bajnok kézilabdázó lelkesíti a fiatalokat, akiknek a diákolimpián megélt élmények egy életre meghatározóak lehetnek, ahogy Jakabos Zsuzsi úszónak is az volt tizennégy évesen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA