Fontos egészségügyi tanácsok a riói olimpiára utazóknak

ÁNTSZ
megjelent:

A Zika-vírussal való megfertőződés veszélye ugyan csekély, de néhány egészségügyi kockázattal számolhatnak Rio de Janeiróban azok, akik akár az olimpiai játékok ideje alatt (augusztus 5. és 21. között olimpiai, szeptember 7. és 18. között pedig paralimpiai játékokra) a térségbe látogatnak.

Mind a sportolóknak, mind az olimpiára érkező szurkolóknak fontos, hogy betartsák az egészségügyi ajánlásokat. Ezeket a Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a média képviselőivel. Az eseményen az Országos Epidemológiai Központ ajánlásait is bemutatták a Zika-vírussal kapcsolatban.

Bővebben A Zika-vírusról részletesen

Ismernünk kell a figyelmeztető tüneteket

„Módszertani levelet készítettünk a jelenlegi ismeretek alapján, hogy tájékoztassuk a Zika-vírus reális kockázatairól a sportolókat, szurkolókat, milyen magatartással minimalizálhatjuk a megbetegedés kockázatát. Az OTH iránymutatást készített azoknak a hazai egészségügyi szolgáltatóknak is, amelyek az esetleges fertőzöttekkel kapcsolatba kerülnek. Maga a fertőzés a szúnyogcsípést követő első napokban, sőt akár 12 napig is tünetmentes, de járhat lázzal, valamint az influenzára jellemző tünetekkel (ízületi és izomfájdalmakkal) kötőhártya-gyulladással, valamint a betegségre jellemző kiütésekkel. Fontos megjegyezni, hogy ez a tünetegyüttes más trópusi betegségekre is utalhat, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, aki ilyen tüneteket észlel magán” – figyelmeztet Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelés, fájdalomcsillapítás lehetséges, azonban számos lázcsillapító használata nem javasolt, egyedül paracetamol tartalmú szedhető láz esetén. A betegség jelenleg védőoltással nem előzhető meg, de a fertőzés kockázata megfelelő magatartással csökkenthető.

Dr. Szentes Tamás elmondta, az Országos Járványügyi Központ megfelelően felkészült, mind a laboratóriumi háttér, mind pedig a szabályozás terén, hogy igazolják vagy kizárják a vírus megjelenését. Expozíciónak kitett várandós nők, Zikában megbetegedett férfiak női partnere számára a vizsgálat biztosított. Az egészségügyi szolgáltatóknak ajánlásként eljuttattuk a felállított eljárásrendet.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.