Grapefruitlével ne vegyen be gyógyszert

szerző: Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - Budai Endokrinközpont
frissítve:

A grapefruit és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha viszont gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

Mindkét gyümölcs kiváló A- és C-vitamin forrás, emellett rost- és flavonoid koncentrációja is magas. A kedvező tulajdonságokról senkinek sem kell lemondania, ám figyelni kell rá, hogy ne a gyógyszerekkel egy időben fogyasszuk a gyümölcsöket – figyelmeztet prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Egyes gyógyszerek felszívódása és lebomlása ugyanis több tényezőtől függ, erre Balázs professzor egy közelmúltban történt eset kapcsán hívja fel a figyelmet.

„Egy több éve jól beállított gyógyszerekkel kezelt, tünetmentes pajzsmirigy-alulműködő betegemnél újra hízás, fáradékonyság, hajhullás, menzeszzavar jelentkezett. A háttérben álló okok kutatása során kiderült, hogy a hölgynél időközben allergia is kialakult, aminél a korábban bevált antihisztamin kezelés hatékonysága szintén csökkent, a szénanáthás tünetei ismét erősödtek. A beszélgetésünk során elmondta, hogy időközben elkezdett reggelente grapefruitot és pomelot fogyasztani. Ezt követően egyértelművé vált, hogy a hatástalanná váló kezeléséket mindkét betegség esetében ez okozta.”

A jelenség magyarázata, hogy ezek a gyümölcsök jelentős mennyiségű olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a citokróm enzimek működését. Ez az enzim többek között a szervezetbe kerülő idegen anyagok lebontásában játszik szerepet. A lassabb lebomlás azonban nem jelent jót, mert ezzel egyidejűleg a citokróm nem tudja ellátni másik fontos funkcióját sem, ezért csökken a gyógyszerek felszívódása. Az említett esetnél tehát csökkent a pajzsmirigy és allergia gyógyszerek felszívódása, másrészt fokozódott azok lebontása.

Senkinek sem kell kiiktatnia az étrendből a két gyümölcsöt, azonban lényeges, hogy csak 1-2 órával a gyógyszer bevételét követően fogyassza, így nem okoznak problémát – hangsúlyozza Balázs professzor. Ez igaz a pajzsmirigy gyógyszerek és az allergia elleni antihisztamin készítmények mellett a szívbetegség és magas vérnyomás esetén alkalmazott béta-blokkolók szedésére is, a grapefruit és a pomelo fogyasztása ezeknek a készítmények a hatását is befolyásolhatja.

Kapcsolódó A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

(Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.