• Kiderült, miért halnak meg túl korán a magyarok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A halálesetek egyharmada az orvostudomány jelenlegi állása szerint elkerülhető lenne az EU-ban. Magyarországon több mint 24 ezer ember azért halt meg, mert nem kapott időben és megfelelő ellátást, ez a halálozások 41,5 százaléka - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből.

    Kevesen gyógyulnak meg a daganatos megbetegedésekből hazánkban

    Magas összhalálozás, csökkenő születésszám Magyarországon. A fiatal korcsoportokban vezető halálok az öngyilkosság. De miből adódik az itthoni katasztrofális mortalitás? Csak nálunk van így? A hazai lehangoló mortalitási adatok összefüggései, tények és tendenciák a kilencvenes évektől egészen napjainkig. Kevesen gyógyulnak meg a daganatos megbetegedésekből hazánkban>>

    Az elkerülhető halálozás koncepciója szerint bizonyos halálesetek elkerülhetőek lennének, ha az illető időben és megfelelő ellátáshoz jut. Az egészségügyi rendszer és az egészségpolitika értékelésében felhasználható mutató egyre nagyobb jelentőségű az Európai Unióban (EU).

    Az EU-ban 2013-ban 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb ember halt meg. A halálozások csaknem 34 százaléka, azaz mintegy 577,5 ezer ember halála elkerülhető lehetett volna az orvostudomány jelenlegi állása szerint, a rendelkezésre álló ismeretek, eszközök és technológia birtokában. A korai halálozás csaknem harmadát (184,8 ezer eset ) szívroham okozta, az elkerülhető halálestek 16 százalékáért (majdnem 94 ezer eset) a stroke a felelős. E két betegség együtt vezetett az idő előtti halálozások közel feléhez (48 százalék).

    Az idő előtti halálozáshoz vezető okok között a harmadik helyen a bélrendszert érintő rákok állnak, 2013-ban 67 ezer halálesetet okozva (12 százalék), az emlőrák pedig a csaknem 51 ezer esettel 9 százalékkal részesedett a korai halálozásban. A magas vérnyomásos betegségek 5 százalékban, a tüdőgyulladás 4 százalékban játszott szerepet az idő előtti elhalálozásban.

    Hirdetések

    Romániában és Lettországban halnak meg a legtöbben túl korán

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 75 évnél fiatalabbak korai halálozásában nagyok a különbségek az uniós tagállamok között. Romániában a legnagyobb ez az arány (a 75 évesnél fiatalabban meghaltak 49,4 százaléka), a második helyen Lettország áll (48,5 százalék), ezt követi Litvánia (45,4 százalék) és Szlovákia (44,6 százalék). Magyarországon a nyolcadik legnagyobb arányt regisztrálták (a 75 év alatti halálozások 41,5 százaléka) az elkerülhető halálozások listáján. Csehországban 39,3, Lengyelországban 31,4 százalék ugyanez az arány.

    Franciaországban halnak meg a legkevesebben feleslegesen, illetve idő előtt (23,8 százalék), s szintén 30 százalék, azaz uniós átlag alatti a korai halálozási mutató a dánoknál (27,1 százalék), a belgáknál (27,5 százalék) és a hollandoknál (29,1 százalék).

    (Forrás: MTI/mok.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA