• Családorvosok világnapja 2016. május 19.

    Szerző:
    WEBBeteg

    2010. évtől a Családorvosok Világszervezete világnappá nyilvánította május 19-ét, amely napon a figyelem a családorvosokra irányul. Ki a XXI. századi családorvos ideál?

    Aki a beteg szempontjait helyezi előtérbe a betegségek megállapítása és kezelése során, akinek a rendelője a betegek közelében helyezkedik el, akivel hosszú távú kapcsolat alakul ki, és akihez többféle betegség esetén is fordulhatunk, aki a betegek egymás közötti családi, szomszédi kapcsolatait is ismeri, tudja mi illik, mi nem és mire van szükség az adott tágabb közösségben.

    Visszaidézi ez a gyermekkorunk doktor bácsijáról alkotott képet? Ismerős. Mára sem találtak ki jobbat.

    Hirdetések
    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza? Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról>>

    A családorvos jelenti az első találkozási pontot betegség esetén és Ő szervezi a beteg további kivizsgálását a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok, szakorvosi konzultáció irányába. Feladatai közé tartozik a betegségek megelőzése, személyre szabottan és hosszú távon tervezve. Az életkor szerint meghatározott szűrések alapján azonosított rizikótényezők kezelése a családorvosi gondozás keretében történik. A lakosság idősödésével, a krónikus betegségek számának növekedésével a betegek igényei is sokszorozódnak. Amíg 40 évvel ezelőtt alig több, mint 3000 körzetben látták el a hazai lakosságot, mára 6000 praxisban folyik az ellátás, közel azonos vagy inkább csökkenő lakosság mellett. Ezen megnövekedett igény mellett a családorvosok ellátásával a betegek elégedettek, szoros hosszú távú bizalmi kapcsolatok alakulnak ki.

    Ünnepeljük együtt a Családorvosok Világnapját május 19-én! Mottónk: “A reggelitől az esti sétáig!”

    Mentők, ügyelet, házi orvos?

    A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete a Világnap keretében szeretné felhívni a magyar lakosság figyelmét arra, hogy a hazai megbetegedések és halálozás zömét okozó krónikus nem fertőző népbetegségek (szív és érrendszeri betegségek, rosszindulatú betegségek) az Európai Unió országaihoz képest fiatalabb életkorban jelentkeznek. 40 éves korban a kardiovaszkuláris megbetegedések előfordulási rizikója már számottevő, a szűrés és megfelelő gondozás már időszerű. Ezen korosztály kevésbé látogatja meg háziorvosát, rendszeres követésük esetleges. Kisebb arányban menedzserszűrésben részesülnek, vagy digitális platformokon szerepelnek egészségügyi adataik, ám ellátásuk, követésük véletlenszerű. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabály (51/1997. évi NM rendelet) szerint, a lakosság szűrése biztosított, a háziorvosokon keresztül elérhető. Mindemellett a szűrés szükséges, de nem elégséges, hiszen az egészségtelen életmód folytatása a kiszűrt rizikótényezőket nem fogja javítani. Túlzottnak tűnik-e az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása a médiában? Nyitott fülekre talál-e és előremozdítja-e az egészséges út választását? Vajon miért kell egy hirtelen esemény saját életünkben vagy közvetlen környezetünkben, hogy odafigyeljünk a káros magatartásra? A kiegyensúlyozott életvitel nosztalgia szintjén emlegetett? Miért ne lehetne ezt a mindennapokban megvalósítani? A felhozott indokok vajon valósak vagy csupán a kibúvást szolgálják? A szakemberek támogatást nyújthatnak ebben a folyamatban, ugyanakkor helyettünk nem hozhatják meg a döntéseket.

    A Világnap alkalmából a családorvosok felhívják a figyelmet az életkorhoz kötött szűrések és az egészséges életmód választás fontosságára!

    (Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE))

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA