• Vita a Nutelláról: veszélyes vagy sem?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Felröppentek a hírek, miszerint az egyik legnépszerűbb mogyorókrém szinte minden összetevője veszélyt rejteget, miközben nagyon sok gyermek és felnőtt eszi akár napi rendszerességgel is. A ködpiszkáló blog szakértői reagáltak a rémisztő hírre. Vajon mi az igazság?

        A modern dietetikai ismeretek birtokában nem nehéz eldönteni, mely élelmiszer számít egészségesnek vagy egészségtelennek (ha sokat fogyasztunk belőle). Nem szeretnék belekontárkodni más szakterületébe, de világos, mindenki által ismert tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem egészséges, sőt. Épp ezért célszerű csökkenteni a cukrok bevitelét, ugyanis jóval többet fogyasztunk, mint kellene. A következmények kézzelfoghatóak: a cukorbetegek száma folyamatosan nő.

        Persze a cukrot általában nem nagykanállal esszük, hanem valamilyen magas cukortartalmú élelmiszer részeként. Ezek közé tartozik a közkedvelt Nutella is, amely mértékletes fogyasztása nagy önmérsékletet igényel. És ha ez hiányzik, jön a régi jó módszer, az ijesztgetés - erre a felnőttek is vevők. A gyereknevelésnek sok csínja-bínja, praktikája van, számos módszer létezik arra, hogy a gyereket lebeszéljük valamiről vagy rábeszéljük valamire. Néha azonban a legmodernebb pszichológiai tudás is csődöt mond, a cérna elszakad, és jön az "ősi módszerek" valamelyike: a szülő elkezd prédikálni, kiabálni stb. stb. - vagy éppen ijesztgetni a gyereket. Ha nem leszel jó, elvisz a zsákos ember, a mumus, nem hoz ajándékot a Mikulás, és még folytathatnánk. Bármily meglepő, ugyanezt a módszert felnőtteknél is gyakran alkalmazzák - kérdés, milyen eredménnyel

        Hirdetések

        Lássuk, mivel ijesztgetik a nutellakedvelő felnőtteket - a cáfolatokkal együtt

        Vanilin

        "Te gondoltad volna, hogy egy ennyire finom termék ilyen veszélyes lehet? Pedig az! Biztosak vagyunk benne, hogy eddig még nem elemeztem az összetevőit... Nézzük csak a legegyszerűbbeket: VANILIN. A vanilin az egyik mesterséges ízesítője a nutellának. Arra használják, hogy átverjék az agyunk ízérzékelő területét, és azt higgyük, valóban vaníliaaroma van benne. A vanilin valójában nagy dózisban idegméreg, amely károsítja az idegsejteket, és már kis mennyiségben is függővé teszi az embert."

        A vanillin a vanília (Vanilia planifolia) nevű növény hüvelytermésében pár százalékos mennyiségben előforduló vegyület, ez adja a vanília jellegzetes ízét. Természetesen a vanília (növény) más anyagokat is tartalmaz, ezért a vaníliakivonatok íze komplexebb, mint a vanillincukoré (amelyben csak cukor és vanillin van). A vanillin természetes vegyület - más kérdés, hogy ipari célokra mesterségesen állítják elő (így olcsóbb). Nem idegméreg, sőt, éppen ellenkező hatást találtak tudományos kutatásokban. A mogyorókrémben és ételeinkben található mennyiség esetén azonban ez a hatás sem jelentkezik, ugyanis a vanillint erős íze miatt csak nagyon kis mennyiségben alkalmazzák ízesítésre. 

        Fölözött tej

        "A nutella fölözött tejet tartalmaz, ami nem igazi sovány tej. Ez génmódosított növényeken nevelt, beteg bocik beteg teje, amiben a tehenek testéből származó genny is fellelhető. A GMO-val időt és pénzt spórolnak meg a nagyvállalatok."

        A fölözött tej igazi sovány tej. A fölözés azt jelenti, hogy mechanikai módszerekkel eltávolítják a zsírtartalom egy részét - ebből lesz pl. a tejföl, és visszamarad az alacsonyabb (a szabvány szerint 1,5-2,8-3,5%) zsírtartalmú sovány tej. Nem tudom, miből veszi az ismeretlen szerző, hogy genetikailag módosított növényeken tartják a teheneket, valószínűleg nem hallott róla, hogy a szarvasmarhák fő tápláléka a széna (fű), azt pedig nem szokás genetikailag módosítani. A tejbe genny csak akkor kerülhet be, ha a tehén beteg. A mai modern állattartás előírásai mellett ez csak akkor fordulhat elő, ha megszegik az állattartási és állategészségügyi szabályokat. Kétlem, hogy lenne bizonyítéka erre a cikkírónak, viszont ez az alaptalan vádaskodás valóban elég elrettentő.  

        Szója

        "A szójáról mindenki azt hiszi, hogy egészséges, és a vegetáriánus emberek fogyasztják a leggyakrabban. Pedig a nutella szójalecitint tartalmaz, ami kifejezetten káros az emberi szervezetre. Előfordul, hogy pajzsmirigy-problémákat, egyenlőtlen menstruációt, korai pubertást, vagy súlygyarapodást okoz."

        Szezon és fazon. A szója kémiailag összetett, többféle vegyületcsoportot tartalmazó növény. Fontos komponensei a fehérjék, ezért számítanak jelentős tápanyagforrásnak a húst (és abban található proteineket) nem fogyasztók számára. Tartalmaz ezen kívül lecitint, amely a szervezetben a sejtmembránokban is előforduló, teljesen ártalmatlan vegyületek csoportjába tartozik. És vannak benne ún. fitoösztrogének, amelyek (túladagolva) valóban hatnak a hormonrendszerre. Ehhez azonban speciálisan dúsított szójakivonatot kellene fogyasztani nagy mennyiségben. Az élelmiszeriparban emulgensként (nem elegyedő folyadékok, pl. víz és olaj elegyítését segítő anyagként) használt szójalecitin NEM tartalmaz fitoösztrogéneket.

        Cukor

        "A nutella olyan mennyiségű cukrot tartalmaz, ami bárkit függővé, vagy cukorbeteggé tehet. Nem beszélve arról, hogy a cukortermesztésnél is az olcsóbb, GMO-s kivitelezést választják."

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Most érkeztünk el a lényeghez. A GMO-val való ijesztgetés újra alaptalan, de tény, hogy a Nutellában sok cukor van: tömegének több mint felét (57%-át) ez teszi ki. Ennek veszélyei közismertek, túlzott fogyasztása valóban káros, jelentősen fokozza a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

        Ezt kellene megérteni, felfogni, és ennek megfelelően táplálkozni. Nem a Nutella a méreg, viszont minden, magas cukortartalmú étel veszélyeket rejt. Egy-két mogyorókrémes palacsinta még belefér, de nagykanállal a Nutellát (és a kristálycukrot) sem célszerű enni. Ha ezt tudjuk és nem felejtjük el, többet ér, mint a megalapozatlan ijesztgetés. Amely - legalábbis a gyereknevelésben - hosszú távon biztosan nem válik be.

        (kodpiszkalo.blog.hu)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Gasztroparézis

        Dr. Felszeghy Enikő

        Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Miért híznak nyáron a gyerekek?

        A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

        A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

        Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

        Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

        A hasi elhízás és a depresszió

        Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA