• Megbízhatunk a digitális lázmérőkben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A téli időszak fertőző megbetegedéseinek gyakori velejárója a láz, ezért ilyenkor gyakrabban kerülnek elő a lázmérők. Vajon mindegyik típus pontos eredményt mutat? A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) összesen 9 lázmérőt tesztelt - sajnos elkeserítő végeredménnyel.

    Többé nem kötelező lázat csillapítani

    2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz – de sajnos ez sokakhoz még nem jutott el. A láz ugyanis segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, és gátolja a kórokozók szaporodását: azaz a láz jótékony folyamat.

    Megváltozott a magyar protokoll is>>

    A lázról gyakran téves elképzelések keringenek a köztudatban, leggyakrabban a mért értékek tekintetében, valamint a csillapítás szükségességét illetően. Lázas állapotról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 °C-ot. 

    A mérés helyét tekintve eltérő értékek születhetnek. Szájban, fülben illetve végbélben is mérhetünk lázat, a végbélben mért hőmérséklet értékéből azonban 0,5 °C-ot le kell vonni. Azaz, ha gyermek végbelében 38,1 °C-ot mérünk, akkor tényleges hőmérséklet 37,6 °C, tehát még nem lázas.

    Fontos azonban tudni, hogy a láz nem betegség, hanem egy tünet. Emellett pedig a szervezet védekező mechanizmusa, amely segít leküzdeni a kórokozókat, vagyis elősegíti a beteg gyógyulását - ezért sem tanácsos minden esetben gyógyszerrel csillapítani a megemelkedett testhőt. Amennyiben a betegnek nem okoz kényelmetlenséget a lázas állapot, nem kötelező lázcsillapítókkal vagy fizikális lázcsillapítási technikával csökkenteni azt.

    Hirdetések

    Megdöbbentő eredmények születtek

    A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség tesztje során összesen kilenc lázmérőt próbált ki egymást követően, melyek között volt digitális, valamint két hőtágulásos, higanyos és galliumos. A tesztet minden esetben ülő helyzetben végezték, odafigyelve arra, hogy a tesztalany ne mozogjon. Mindegyik hőmérőt 3-3 percig használták, a nem digitális lázmérőket pedig lerázták 35.5 °C alá.

    A FÉBÉSZ mérései tükrözték a korábbi fogyasztói visszajelzéseket, miszerint sok esetben ugyanaz a lázmérő egymás utáni méréseknél eltérő számokat mutat. A gyorsmérési (10 mp) funkcióval rendelkező lázmérőknél például a 10 mp-nél mért érték jelentősen elmaradt a hagyományos eszközzel mérttől. 

    Az eredmények alapján a következő állapítható meg: a legmagasabb értéket a higanyos lázmérő adta, ismételt mérés esetében is (36.9 °C), a legalacsonyabbat pedig a Juva Pharma (36.1 °C). Ez 0.8 °C eltérést jelent, ami jelentős különbségnek tekinthető. A folyadékos hőtágulás elvén alapuló galliumos mérőeszközön mért szám (36.8 °C) esett a legközelebb a higanyos mérési eredményéhez, tehát inkább ennek a használatát javasolják a már nem kapható higanyos hőmérők helyett.

    A tesztben résztvevő készülékeket ide kattintva tekintheti meg.

    Honnan tudhatom, hogy jó minőségű-e a termék? Hová fordulhatok, ha hibát tapasztalok?

    A lázmérő méréstechnikai eszköz, így a forgalomba hozatal előtt tanúsításköteles. A szabványnak való megfelelést minden esetben a gyártónak kell igazolnia: így bizonyítania kell, hogy a termék az elvárt hatásosságnak megfelel és biztonságos, a lázmérők esetében pedig mérési eredményekkel kell rendelkezni. Ennek sikeressége esetén a gyártó használhatja a terméken a CE jelölést. „CE jelölés”-sel a gyártó azt jelzi, hogy az eszköz a rá vonatkozó követelményeknek és más vonatkozó uniós harmonizációs jogszabályokban rögzített követelményeknek megfelel.

    Panasz esetén fordulhatunk a hatósághoz, mely a lázmérők esetében az Egészségügyi, Nyilvántartási és Képzési Központ (ENYKK) Orvostechnikai Főosztálya. Érdemes reklamálni, hiszen a gyártó kötelessége, hogy gyűjtse és értékelje a termékére érkező panaszokat. Amennyiben például csak egy panasz érkezik az adott hőmérőre, akkor a kockázatértékelésben a lázmérő nem fog “rosszul” szerepelni. Megpróbálhatjuk a patikába is visszavinni a vásárolt terméket, főleg, ha egyáltalán nem mér, és kérhetjük annak cseréjét, vagy a vételárat. - tudta meg a FÉBÉSZ Bunyitai Pétertől, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ Orvostechnikai Főosztályának vezetőjétől.

    (FÉBÉSZ)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: Szűcs Péter
    Örülök, hogy mostanság a fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek konkrét teszteket mutatnak. (Szénmonoxid érzékelő, mosogatószer, lázmérő stb) Én is tapasztaltam, hogy a digitális lázmérők még egymáshoz képest is mást mérnek.Viszont a Webbeteg által közzétett, a teszt eredményeit összefoglaló táblázatból nem látszik olyan adat, ami HITELESSÉ tenné az összehasonlítást! A problémám az, hogy az etalonnak használt higanyos lázmérő mérési pontosságát nem ismertették, és gyanítom, hogy SOHA nem volt hitelesítve a műszer. Ez méréstechnikailag elfogadhatatlan.

    Írta: Szűcs Péter
    Örülök, hogy mostanság a fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek konkrét teszteket mutatnak. (Szénmonoxid érzékelő, mosogatószer, lázmérő stb) Én is tapasztaltam, hogy a digitális lázmérők még egymáshoz képest is mást mérnek.Viszont a Webbeteg által közzétett, a teszt eredményeit összefoglaló táblázatból nem látszik olyan adat, ami HITELESSÉ tenné az összehasonlítást! A problémám az, hogy az etalonnak használt higanyos lázmérő mérési pontosságát nem ismertették, és gyanítom, hogy SOHA nem volt hitelesítve a műszer. Ez méréstechnikailag elfogadhatatlan.

    Írta: Szlávik László((aranydiplomás műszermérnök)
    A lázmérő ellenőrzésekhez azt fűzném hozzá, hogy a "preciziós" higanyos hőmérők sem mindig sem a technika csúcsai. Velem történt a Debreceni Biogal gyógyszergyár penicillin üzemében ahol hőfokszabályozókat szereltünk a fermentorokra egy éjszakai riasztás(tönkrement a szabályozó !) Mivel mindent rendeben találtam, rövid nyomozás után kiderült, hogy a takarítók eltörték a szabályozó érzékelője mellé helyezett higanyos 0,1 fok felbontású hőmérőt és másik példányra cserélték. Erre az üzemvezető összeszedette az összes hasonló hőmérőt kb. (20db-ot) jeges vízbe állította és ámulva tapasztalta, hogy az egyes példányok között 3 fok eltérést is lehetett mérni. Szerintem az a 0,8 fok eltérés nem is rossz( A hőfokszabályzónk platina hőmérővel működött)

    Lapozzon a hozzászólások között!