• Miért jó nőnek lenni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők 70 százaléka gondolja úgy, hogy nőnek lenni jó - derült ki a Richter a Nőkért társadalmi program keretében készült kutatásból. Az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, Hevesi Krisztina szakpszichológus, Orosz Barbara műsorvezető-producer és a kutatás vezetője, Bábel-Szűcs Szilvia beszélgettek az online kutatás eredményeiről.

    „A kezdeményezéssel olyan értékteremtő program létrehozása volt a célunk, ami az átlag nőnek segít a mindennapok megélésében. Fő célkitűzésünk a nők önbecsülésének és társadalmi elismertségének növelése és arra biztatni őket, hogy ezeket az értékeket merjék önmagukban felismerni és felvállalni”- mondta Beke Zsuzsa a programról.

    Hirdetések

    Az 1000 fős mintán készített reprezentatív online kutatást 18 és 59 éves nők körében végezték. A legtöbb válaszadó arra a kérdésre, hogy miért jó nőnek lenni, az anyaság örömeit említette. A megkérdezett nők 57%-nak tehát a gyermekvállalás örömei és a gondoskodás voltak a legfontosabbak, függetlenül attól, hogy van-e gyereke vagy sem. (A magyar női lakosság 63%-ának van gyereke.) Vannak, akik azért gondolkodnak pozitívan erről a kérdésről, mert nőként csinos ruhákat viselhetnek, előzékenyek velük az emberek.

    Azok, akik úgy gondolják, hogy nem kimondottan jó nőnek lenni (30%), azért látják így, mert szerintük túl sok feladat és teher hárul rájuk, érzik a hátrányos megkülönböztetést a munkaerőpiacon, vagy azt gondolják, nem becsülik meg eléggé őket és vannak, akik a menstruációt is kellemetlen élményként említették.

    Boldogság az is, ha meg tudjuk élni az apróbb sikereket is

    A felmérésben résztvevő nők úgy gondolják, hogy az élet nagy pillanatai mellett az apró örömök is fontosak az életükben és ezeket meg is tudják élni. Az apró örömök közül a legmeghatározóbb az, amikor az anya boldognak látja a gyerekét, mikor a gyermek kifejezi a szeretetét, vagy ha felszabadultan tud nevetni valamin. Ezenkívül sok nő számára fontos az is, ha jó kedvre tud deríteni  másokat (54%), és a jó szeretkezést is ilyen apró örömként említették (53%).

    A beszélgetés résztvevői a kutatás eredményeinek ismertetését követően elmondták, szerintük miért jó nőnek lenni. Orosz Barbara, a Tűsarok műsorvezetője szerint kihívás nőnek lenni és ő szereti a kihívásokat. Hevesi Krisztina szakpszichológus egy idézettel fejezte ki, hogy számára mit jelent nőnek lenni: „A világ a nő csípőjében ringatózik. Ebben benne van minden, a ringatás, az ölbe vétel, az ölelés, az ars erotica, a szerelemnek és a szeretkezésnek a művészete, tehát gyönyörűen foglalja össze a női lét csodáit.”

    Beke Zsuzsa kiemelte, hogy azért jó nőnek lenni és egyben nehéz is, mert így sok szerepnek felelhetünk meg: „Lehetünk anyák, partnerek valaki mellett, főzhetünk vacsorát, de közben a munkahelyen elérhetünk sikereket is. Szerintem azért jó nőnek lenni, mert nagyon sokrétű az, aminek meg tudunk felelni és persze ezért nehéz is egyben.”

    A gondoskodás alapvető örömforrás

    A kutatás egyes eredményei régió- és ország specifikusak, tehát árnyalja a képet, hogy a magyar nők véleményét mutatja. De a gondoskodás és a kapcsolatok fontossága, a folyamatos odaadás valószínűleg általános értékek a nők számára. A kutatás szerint azok a nők, akik a szakmájukban sikeresnek érzik magukat, sokkal inkább érzik nőként jól magukat, mint azok, akik kevésbé sikeresek.

    A munka elismerésével járó szakmai és anyagi megbecsülés is fontos a nők számára, 75%-uk gondolta úgy, hogy ez is hozzájárul hétköznapjai boldogabbá tételéhez. A mintában reprezentált magyar nők többsége számára az első szerelembe esés élménye sokkal nagyobb boldogságot okoz, mint például az első szeretkezés, vagy akár a házasság. A válaszadók fontos női szerepnek gondolták a család összetartását, és szeretteik egészségével kapcsolatos felelősségvállalás sem jelent terhet számukra, sőt, inkább a boldogság egyik forrásaként tekintenek rá. A kutatásból kiderült, a nőknek sokkal fontosabb a család összetartása, a gyermekük jólléte, a párjuk elismerő véleménye, mint a saját magukra szánt idő. Bár a válaszadók 34%-a szerint ez is fontos érték, de a rangsorban szinte leghátul szerepel. A sport és a mozgás csupán a nők ötödének jelent egyfajta boldogságforrást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Az önmegvalósítás, a klasszikus női értékek nagyon hátra sorolódtak. Látszik, hogy a magyar nők önértékelése sok szempontból kívánni valót hagy maga után. Szükség van olyan programokra, amik a női önbecsülést helyezik előtérbe, és foglalkoznak azzal, hogy a nők önmagukkal is törődjenek”- foglalta össze Beke Zsuzsa.

    „Számomra a legfontosabb üzenete a kutatásnak, hogy éld meg a pillanatot a maga örömében. Ha a jelenben nem tudod megélni az örömöket, az azt jelenti, hogy leragadtál valamiért a múlt emlékeinél. Lehet, hogy azért, mert visszasírod vagy annyira traumatizáló volt a múlt, hogy magadat sajnálod miatta a jelenben is. Ha túlságosan a jövőbe tekintesz, az is azt jelenti, hogy nem a mának élsz, hanem azt mondod, lehet, hogy ma rossz, de majd jó lesz holnap. Nem, nekem most jó, ha észre tudom venni a pillanat örömét, azt, hogy ez minden pillanatban ott van. Örülj neki, ha rád mosolyog a gyereked, amikor kétéves. Tizennyolc évesen máshogy fog mosolyogni.” – mondta Hevesi Krisztina, szakpszichológus.

    (WEBBeteg - Szabó Diána Lili)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az apák különleges szerepe a gyermekek fejlődésében

    A kisbabák agyának tömege születéskor még mindössze a negyede a felnőtt emberi agy tömegének, azonban az első három évben olyan sebességgel fejlődik, mint később egy életszakaszban sem.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Szex - Ne beszéljünk mellé

    A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!

    A női orgazmus a nőgyógyász szemével

    Milyen folyamatok játszódnak le az orgazmus során? Milyen befolyással van a havi ciklus az orgazmusra? Cikkünkből kiderül.

    Több mint TestŐr előzetes

    Nők a férfiak egészségéért. Hogyan segíthető egy párkapcsolatban az egészség, a karcsúság, a vonzalom megtartása egymás támogatásával, és mi ebben Szögeczki Ági titka?
    A bőrfelszín alatt lévő zsírréteg csökkenthető lézerrel. Megmutatjuk, hogyan pukkanthatóak ki a nemkívánatos zsírsejtek!

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA