• Speciális sókat vont ki a forgalomból a hatóság

        Szerző:
        WEBBeteg

        Speciális - például jódozott, fluorozott vagy csökkentett nátrium-tartalmú - sókat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melynek eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás - közölte az élelmiszer-biztonsági hatóság.

        Miért probléma a túlzott sóbevitel?

        A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. Miért probléma a túlzott sóbevitel?>>

        A tájékoztatás szerint 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél pedig összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni. A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgálta elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján.

        A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltüntetése fordult elő. A korlátlan minőség-megőrzési idővel jelölt termékek közül kettő - a tételazonosító jelölés lehagyása miatt - nem volt nyomon követhető.

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

        A Nébih a - jelölés alapján - jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

        A hatóság figyelmeztetésben részesítette azoknak a termékeknek a gyártóit, amely termékek jelölésén olyan állítások szerepeltek, amelyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak - tartalmazza a tájékoztatás.

        (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih))

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Gasztroparézis

        Dr. Felszeghy Enikő

        Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

        Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

        Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

        Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

        Káros-e a szellentés visszatartása?

        A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

        Tények és tévhitek a szénhidrátokról

        Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

        Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

        Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

        Mik azok a superfoodok?

        Superfoodnak azokat az ételeket nevezik, amiknek kiemelkedően magas az antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ilyenek például az algák, a chiamag, a matchapor, a kék áfonya vagy az acai bogyó. Ezekkel a keverékekkel dúsíthatjuk az ételeinket, így egy egyszerű reggeliből is szuper tápláló és egészséges ételt készíthetünk.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA