Diphenhydramin és a gyógynövények kombinációja: milyen interakciókra számíthat?

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

A hányingert, illetve a hányást konkrét betegség hiányában kiválthatja az utazás, felfokozott lelkiállapot, illetve különféle eszközös egészségügyi vizsgálatok is. A diphenhydramin sóját, a dimenhidrinátot tartalmazó gyógyszerek alkalmasak az émelygés, hányás megelőzésére, illetve kezelésére. Érdemes azonban a természetes gyógymódok alkalmazását mellőzni e típusú hányáscsillapító gyógyszer szedése idején.

A dimenhidrinát egy belsőleg használt H1-receptort gátló, antihisztamin típusú készítmény, amely csökkenti a hányásközpont ingerlékenységét az agyban, emellett enyhe szedatív hatással rendelkezik. Hátránya, hogy bizonyos hányingerrel járó betegségek feltárását a hányingercsillapító hatás miatt nehezítheti. Szedése során a betegek álmosságot, bágyadtságot, a reakcióidő növekedését tapasztalhatják.

Mivel a diphenhydramin antihisztamin tulajdonságai mellett enyhe helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik, ezért külsőleg napfény okozta bőrgyulladás, első fokú égés, rovarcsípés, kiütés, különböző okok miatt jelentkező bőrviszketés, viszkető ekcéma, továbbá bárányhimlő helyi kezelésére alkalmas.

Ellenjavallt alkalmazása epilepszia, veseelégtelenség, zárt zugú glaukóma (zöldhályog), megnövekedett koponyán belüli nyomás és szoptatás esetén. Májelégtelenségben szenvedő betegeknek a hatóanyag felhalmozódásának veszélye miatt szintén nem ajánlott a diphenhydramin vagy a dimenhidrinát használata.

Milyen kölcsönhatások léphetnek fel gyógynövényekkel kombinálva?

Milyen betegségekre utalhat a hányinger és a hányás?

A hányinger és hányás számos különféle betegség velejárója lehet. Az okok szerteágazóak, állhat a háttérben emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség. A következőkben áttekintjük, melyek a leggyakoribb okok. Milyen betegségekre utalhat a hányinger és a hányás?>>

A dimenhidrinát álmosító hatása miatt kerülendő más, központi idegrendszerre ható, altató vagy nyugtató hatású készítménnyel, illetve alkohollal való együttes használata. A kölcsönhatások mértékét tekintve kiemelendő a lyukaslevelű orbáncfű, amely sok háztartásban megtalálható, nyugtató hatásáról ismert gyógynövény. A hányáscsillapítóval együtt alkalmazva azonban az orbáncfű fokozott álmosságot és a gyógyszer hatékonyságának nagymértékű csökkenését eredményezheti.

Más gyógynövényekkel, illetve természetes gyógymódként alkalmazott étrend-kiegészítővel is képes interakcióba lépni a dimenhidrinát, azonban ezek mértéke kevésbé jelentős. Ennek ellenére érdemes az alábbi növényeket is elkerülni, illetve korlátozottan fogyasztani a gyógyszer alkalmazása idején:

A diphenhydramin hatása csökken, a hányás csillapítása kisebb eséllyel lesz sikeres:

  • a fokhagymától, amely immunerősítő, fertőtlenítő hatása, továbbá közkedvelt íze miatt széles körben használt növény
  • a kalciferoltól (D-vitamin), amelyet a csontok egészsége érdekében gyakran alkalmaznak menopauza idején

A diphenhydramin hatása fokozódik, a gyógyszer álmosító hatása felerősödik:

  • az aranygyökér, ginseng, macskagyökér (valeriana) és kava alkalmazásakor, amelyek nyugtatószerként, szorongásoldóként funkcionálnak
  • az ördögcsáklya tartalmú szerektől, amelyek fájdalomcsillapító és ízületi bántalmak kezelésére alkalmasak
  • a borsmentától, amit légúti megbetegedések esetén népszerű természetes hatóanyag
  • a vörös lóherétől, amelyet a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit enyhíti

Amennyiben Ön szeretne valamilyen gyógynövény alapú készítményt alkalmazni, érdemes orvosával konzultálnia arról, hogy milyen kölcsönhatásokra számíthat a gyógyszeres kezelés ideje alatt.

A diphenhydrate tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében>>

(WEBBeteg – M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.